Zápasy
so 29.1.2005 | Daniel Višňák

Druhá nejvyšší divácká návštěva sezóny pomohla Energetikům k důležité výhře

Před začátkem sobotního zápasu mezi hradeckými Energetiky a Olomoucí předal primátor města ing. Otakar Divíšek společně s jeho náměstkem ing. Martinem Soukupem medaile a ocenění pro hráče páté třídy, kteří vyhráli po dlouhých sedmnácti letech vánoční 34. memoriál Jiřího Bartoně a pro hráče dorostu, ti pro změnu zvítězili na extraligově obsazeném vánočním turnaji v Třebíči. Cenu si převzal i brankář Tomáš Dušek, který přivezl stříbro z letošní Univerziády. Brankář Energetiků na ledě ukázal slušně zaplněným hradeckým ochozům jak reprezentační dres, tak také stříbrnou medaili. Po tomto slavnostním ceremoniálu vyjeli na led samotní aktéři zápasu a utkání 45. kola tak mohlo začít.

Do první třetiny vstoupili aktivněji hosté a to i díky dvojnásobné přesilové hře, kterou měli možnost hrát hned v úvodu zápasu. Energetiky v těchto minutách podržel výborný Saša Hylák, zejména jeho zásah proti zcela osamocenému Filipu Smejkalovi byl z kategorie výstavních. Olomouc v první polovině třetiny dělala hradeckým problémy, ale ti se dokázali z náporů hostů poměrně rychle otřepat a několikrát pořádně vystrašit Štefana Žigardyho na druhé straně. Ve 13. minutě zachránila olomouckého brankáře dokonce pravá tyč, o další čtyři minuty už ale byl na individuální akci Patrika Becka krátký. Zvýšit náskok domácích mohl ještě v závěru hned dvakrát během jednoho střídání Patrik Fořt, ale toho už Žigardy, i když s notnou dávkou štěstí, vychytal.

Druhá třetina začala orazítkováním olomoucké tyčky po střele Patrika Fořta. Sotva stadionem doznělo cinkání o brankovou konstrukci poslal na hanbu hlavní rozhodčí Jiřího Cetkovského, který doplnil na trestné lavici Romana Červenku. Oslabení 4 na 3 domácí přestáli, dlouho vzdorovali i ve zbylém čase početní výhody 5 na 3, ale s náskokem Cetkovského na led vyrovnal na 1:1 Milan Ministr. Tentýž hráč mohl Moru poslat i do vedení, ale ve 28. minutě zastavila jeho střelu pro změnu domácí branková konstrukce. V polovině utkání měli hosté možnost již potřetí v zápase hrát dvojnásobnou přesilovku a to více než minutu a půl. Energetici se v ní ubránili především díky famóznímu zákroku Saši Hyláka, který sebral olomouckým z hole více než jasný gól. Hradec se přeci jen dočkal vedoucího gólu a to když propálil Jiří Cetkovský nechytatelnou bombou ve 36. minutě Štefana Žigardyho mezi betony.

Závěrečná část hry přinesla napínavou hokejovou podívanou stejně tak jako dvě předešlé. Domácí se nejprve dostali do dvoubrankového vedení zásluhou Romana Červenky, který úspěšně dorazil v přesilové hře Hradce střelu Petra Suchého od modré do Žigardyho branky. Netrvalo však dlouho a bylo to znovu o jediný gól, chybu Petra Suchého potrestal Jiří Hradecký – 3:2. Klid do domácích řad přinesla až druhá branka v utkání z hole Patrika Becka, který v 58. minutě po krásné přihrávce Mariana Kacíře rozvlnil síť za brankářem Žigardym počtvrté. Houževnatá Olomouc tak v Hradci Králové na body nedosáhla i přesto, že podala velmi bojovný výkon, třikrát v zápase hrála i ve dvojnásobné početní výhodě. Na sobotní utkání přišla na východě Čech také velmi vysoká návštěva, hlasatel v průběhu třetí třetiny vyhlásil 2158 diváků včetně 303 žáků základních hradeckých škol, kteří během minulého týdne dostali od klubu volné žákovské vstupenky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Patrik Beck 2 0 2 0 0
Jiří Cetkovský 1 0 1 0 0
Roman Červenka 1 0 1 0 0
Petr Domin 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Marián Kacíř 0 1 1 0 0
Tomáš Kolafa 0 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0 0
Tomáš Martinec 0 1 1 0 0
Stanislav Mečiar 0 1 1 0 0
Ondřej Potůček 0 1 1 0 0
Jaroslav Roubík 0 1 1 0 0
Petr Suchý 0 1 1 0 0
Pavel Táborský 0 0 0 0 0
Roman Vondráček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Alexandr Hylák 60 35 2 33 94,29 0 0

Ohlasy k utkání

Ladislav Kolda (trenér Hradec Králové):
Myslel jsem, že utkání bude mít hladší průběh, ale Olomouc hraje o to, aby se vyhla baráži a bojovala až do samého konce. Nezačali jsme úplně dobře a hráli zbytečně nervózně a měli strašně moc vyloučených, hlavně do poloviny zápasu, kdy jsme museli čelit několikrát dvojnásobnému oslabení. Jsem rád, že jsme tohle utkání, které nebylo vůbec lehké, zvládli. Těší nás všechny dnešní vysoká divácká návštěva a fanouškům bych chtěl aspoň takto poděkovat za jejich podporu, ta byla také velmi důležitá.

Kamil Suchánek (trenér Olomouce):
Přijeli jsme do Jsme zklamaní. Potřebujeme každý bod. O utkání rozhodla první třetina, ve které jsme měli minimálně tři vyložené šance, byli jsme nedůrazní. Dalším faktorem byly naše nevyužité přesilové hry pět na tři, bohužel jsme je nedokázaly využít. To byly dvě zásadní věci, proč jsme dneska prohráli, sice jsme makali, snížili na 3:2, měli šance, ale nedali je opět a dostali čtvrtý gól a bylo rozhodnuto.

Fotogalerie