Rozhovory
so 2.11.2013 | Jan Vavřina

Diváci byli úžasní, rozplývá se mladý forvard Jakub Marek

V první lize letos nastoupil v dresu Berounských Medvědů k patnácti utkáním, ve kterých si připsal jedenáct kanadských bodů. Svými výkony si vybojoval pozici v hradeckém extraligovém mužstvu, za které sehrál na Slavii své druhé utkání. V něm mladý útočník Jakub Marek svou aktivní hrou pomohl týmu k zisku tří bodů, které mají cenu zlata!

Vyhráli jste venku další zápas a v celé extralize jste na hřištích soupeřů takřka suverénní. Jaké jsme na Slavii podle vás viděli utkání?
Byl to ubojovaný zápas. Jsme rádi, že jsme ve třetí třetině dali dva góly a utkání otočili v náš prospěch. Je super, že se nám venku tak daří.

Opět jste si dali vlastní gól, už několikátý v téhle sezóně. Čím si to vysvětlujete?
Dokud dáváme více gólů soupeři než našemu brankáři, tak je to dobré (směje se). Každopádně musím pochválit Kantyho (Pavla Kantora). Chytal výborně a podržel nás. Na něm celá naše hra momentálně stojí.

Zdá se, že jste specialisté na třetí třetiny. Daří se vám v nich otáčet zápasy…
V šatně jsme si něco řekli a snažili jsme se to plnit. Také jsme měli štěstí, že nám to tam spadlo. Hokej se hraje šedesát minut a my bojujeme až do konce.

Probojoval jste se do sestavy a nastoupil ve čtvrté formaci, která byla velmi aktivní. Jak se vám hrálo?
Cítil jsem se dobře, utkání se nám povedlo, ale chyběl tomu gól. Kdybychom proměnili šance, které jsme měli, tak by to bylo ještě lepší.

Nastoupil jste s celoobličejovým krytem. Z jakého důvodu?
V Berouně jsem dostal pukem do obličeje, mám nějaké zuby venku a jsou s tím problémy, tak proto s ním musím hrát.

Hrajete pravidelně v první lize za Beroun, momentálně se vám podařilo probojovat do extraligového kádru. V čem je podle vás největší rozdíl mezi oběma soutěžemi?
Extraliga je mnohem přesnější, více se dbá na taktiku. Jsou zde lepší hráči, větší kvalita je znát. Na druhou stranu první liga se letos zvedla a není to špatná soutěž.

Velký rozdíl je zřejmě i v zápasové atmosféře a fanoušcích. V O2 Areně jste byli opět značně podporováni, z Hradce dorazily tři autobusy a desítky příznivců přijely po vlastní ose. Vnímali jste jejich podporu?
Nevím, jak kluci, ale já jsem to vnímal. Hraje se mnohem lépe, když lidé stojí za námi a fandí nám, a dneska byli úžasní, spolu s klukama bych jim chtěl poděkovat. Doufám, že jim budeme dělat radost i nadále.

Minimálně stejná atmosféra bude nejspíše panovat i v neděli proti Kladnu, těšíte se na tento zápas?
Těším se na každé extraligové utkání, pro mě je to zatím svátek. Ačkoliv vůbec nevím, jestli budu hrát, těším se už teď. Když se mi podaří dostat do sestavy, tak si to budu chtít užít.