Akademie ČH
st 13.1.2016 | Lukáš Štěrovský, Jan Vavřina

Mládežnické hvězdy měsíce prosince: Radek Pilař, Kryštof Pažourek, Vojtěch Síla

I během posledního měsíce roku 2015 čekala na hradecké mládežníky slušná porce zápasů. Komu se v nich dařilo nejvíce? Trenéři juniorů, staršího a mladšího dorostu Mountfieldu HK vybrali Radka Pilaře, Kryštofa Pažourka a Vojtěcha Sílu, kteří se podělili nejen o hodnocení daného měsíce.

Radek Pilař: Postup do play off je nutnost

Junioři zatím v pozici nováčka kráčejí extraligou naprosto hladce a okupují osmé místo. „Čekali jsme, že to bude horší, když jsme nováčci. Je to pro mě velké překvapení, že si takhle vedeme. Teď jsme teda trochu spadli v tabulce, ale zatím je to stále dobré,“ tvrdí Radek Pilař.

Jaké jsou cíle jeho a spoluhráčů do další fáze sezóny? „Určitě play off, a dál se uvidí. Specificky stanovený cíl zatím nemáme, ale postup do vyřazovacích bojů je určitě nutný,“ popisuje svěřenec trenéra Aleše Krátošky.

Ten je známý svojí impulzivní povahou, kterou se nebojí prokazovat ani na střídačce. „Má i chvíle, kdy je v klidu. Ale potřebujeme, aby se na nás křičelo, abychom víc jezdili. Protože někdy, když se na nás nekřičí, občas vypneme. Ale pan trenér Krátoška je impulzivní jak na nás, tak i na rozhodčí, takže je to svým způsobem dobře,“ říká s úsměvem hráč, který nastoupil i v hradeckém A-týmu.

V čem spočíval největší rozdíl oproti juniorské soutěži a jak si seniorskou extraligu vychutnával? „Užíval jsem si to hodně. Hokej je vyspělejší a všechno je víc svázané taktikou. Není to tak rozlítané jako v juniorce, kde si můžu puk chvíli podržet a víc si dovolit,“ říká Radek Pilař.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
prosinec 2015 junioři 5 3 4 7 0 0

Kryštof Pažourek: Po Spartě víme, že můžeme porazit každého

Výkony staršího dorostu v základní části a nadstavbě jsou zatím rozdílné skoro jako den a noc. „Základní část se nám nakonec podařila, zabrali jsme a vybojovali postup do elitní skupiny, i když to ze začátku bylo slabší. Začátek nadstavby se nám určitě nevyvedl podle představ, hlavně třetí zápas proti Slavii. Kdybychom v první části využili nějakou šanci, tak by to možná vypadalo jinak. Na Spartě už jsme to zlepšili, škoda, že jsme inkasovali dvě minuty před koncem,“ popisuje Kryštof Pažourek.

Svěřenci trenéra Slabého zatím v elitní nadstavbové skupině prohráli všechna čtyři utkání. Z posledního duelu se Spartou ale vyválčili aspoň bod. „Určitě je to pozitivum do dalších zápasů, protože Sparta je na horních příčkách tabulky a dokázali jsme si, že můžeme porazit každého,“ uvědomuje si šestnáctiletý forvard.

Podle něj ne úplně dobré hradecké výkony nepramení z toho, že Východočeši už teď mají jistou účast v play off. „Uspokojení tam není. Možná hraje roli fakt, že se přesunulo pár starších kluků do juniorky. Musíme si prostě máknout,“ burcuje hráč, jenž má na svém kontě čtrnáct kanadských bodů.

Ten nesvaluje vinu za prohry ani na skutečnost, že by Hradci nesvědčily týmy, proti kterým v základní části nenastupoval, že by zkrátka celky z ostatních skupin byly lepší. „Podle mého je to vyrovnané. Naopak si myslím, že skupina Střed je mnohem vyrovnanější než Východ a Západ,“ dodává Kryštof Pažourek.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
prosinec 2015 starší dorost 6 2 0 2 -1 10

Vojtěch Síla: Daří se celé řadě, snad to bude pokračovat

Mladý útočník zažívá z hlediska osobních statistik zatím úspěšný ročník. V nadstavbě pokračuje v dobrých výkonech ze základní části, v posledních osmi zápasech si připsal pět bodů. „Spokojen jsem i s celou řadou, celkem děláme v poslední době body. Nechci to zakřiknout, ale daří se nám. Chtěl bych, aby to takhle pokračovalo dál,“ přeje si Vojtěch Síla.

O něco horší je to ale z hlediska celého týmu. Po suverénní základní části se Lvi v nadstavbě nemohou chytnout. „Momentálně se nám nedaří. Proti Zlínu jsme sice prohrávali, ale poslední třetinu jsme zabojovali jako tým a vyrovnali jsme. Díky tomu jsme ještě bojovali o vítězství. Myslím si, že v podobném duchu bychom mohli pokračovat v dalších utkáních,“ popisuje hradecký forvard poslední klání s lídrem skupiny.

Může na aktuální, ne úplně úspěšné výsledky mít vliv i to, že se relativně často a dost mění složení týmu? „Někteří kluci chodí hrát se starším dorostem, s mladším zase hrají někteří osmáci. Sice s námi netrénují, ale jinak je to stejné,“ má jasno hráč držící hůl na levou stranu.

Ten si v posledním dosavadním domácím zápase vyzkoušel atmosféru východočeského derby. Jak se liší klání v kategorii mladšího dorostu od vyhrocených střetnutí A-týmu? „Je tam víc zákroků na hraně, třeba i bitky, ale jinak se mi to zdá celkem stejné jako ostatní zápasy,“ přiznává Vojtěch Síla.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
prosinec 2015 mladší dorost 4 3 1 4 -3 2