Žáci
po 25.1.2016 | Lukáš Foff, Jan Vavřina

Historický úspěch na Olympiádě dětí a mládeže! Královéhradecký kraj má stříbro

Skvělý turnaj má za sebou Královéhradecký kraj! Ten se zúčastnil, stejně jako zbylých třináct, Olympiády dětí a mládeže, kterou hostil Chomutov a Litvínov. Tým vedený Jiřím Janouškem ml. nevstoupil do turnaje vůbec dobře, prohrál dva úvodní zápasy a vypadalo to s ním nedobře, jenže... Parta složená z velké části z hráčů Mountfieldu HK zabrala a krůček po krůčku se dostala až do posledního zápasu. V něm měla skvěle nakročeno k vítězství a k zisku zlata, na nejcennější kov nakonec těsně nedosáhla.

Tým z východu Čech prohrál na úvod s Libereckým krajem (0:2) a Jihočeským (3:4), v úterý 19. ledna ale přišel zlom a ve zbylých zápasech základní skupiny z toho byly samé výhry – nad Olomouckým krajem 5:2, nad Prahou 3:1, Plzeňský kraj padl 0:3 a Středočeský 1:3.

Zisk osmi bodů posunul mančaft Jiřího Janouška do semifinále. „Je to neuvěřitelný. Po prohrách s Libereckým a Jihočeským krajem jsme se báli, aby to nebyla ostuda. Napadaly mě i myšlenky, že skončíme poslední,“ nechal se slyšet krátce po postupu talentovaný trenér.

Výběr Královéhradeckého kraje, který reprezentovali převážně hokejisté Mountfieldu HK, vybojoval na Olympiádě dětí a mlá...

Zveřejnil(a) Mountfield HK - mládež dne 21. leden 2016

V semifinálové bitvě porazil mančaft s centrem v Hradci Králové Moravskoslezský kraj 3:2 a těšil se na boj o nejcennější kov. Ten vypukl, stejně jako semifinále, ve čtvrtek 21. ledna, a Královéhradečtí do něj vstoupili výtečně – po dvou třetinách vedli nad pražským výběrem už 4:1! Celek z hlavního města ale mohutným finišem otočil vývoj zápasu ve třetí třetině ve svůj prospěch a nakonec zvítězil 5:4.

„Jsme velice zklamaní. Praha nás dokázala pomocí širšího kádru přehrát ve třetí třetině. Projevilo se, že jsme v důležitých situacích hráli na deset hráčů. Dohnala nás únava v nejhorší možnou chvíli...“ řekl krátce po utkání skleslý Jiří Janoušek. „S odstupem času budeme tento turnaj ale hodnotit pozitivně, teď to však ještě bolí,“ líčil své pocity ještě na ledové ploše hlavní muž královéhradecké střídačky.

Co chybělo k tomu, aby dosáhl se svým týmem na nejvyšší příčku? „Kluky jsme v závěru třetiny nabádali k tomu, aby nechali na ledě všechno a zkusili to nějak ubojovat. Myslím si, že to přesně udělali, a za to je musím pochválit Ani to ale bohužel na zlato nestačilo,“ pokračuje.

I přes finálový neúspěch je zisk stříbrných medailí obrovsky cenný, jde o suverénně nejlepší umístnění Královéhradeckého kraje na této akci. „Jsme druzí v konkurenci všech čtrnácti krajů v celé České republice, což je výborný výsledek,“ dodává závěrem Jiří Janoušek – kouč Královéhradeckého kraje.

Fotogalerie