Rozhovory
čt 11.2.2016 | Klára Petrásková

Jít do přestávky po dvou výhrách nad kluby ze špice je ideální, říká Brian Ihnačák

Z Tipsport extraligy je odehráno přesně 44 kol, a to znamená jediné – na řadě je další reprezentační pauza. Většina českých hokejových příznivců bude pravděpodobně napjatě sledovat dvojzápas Česka s Ruskem, Briana Ihnačáka však čeká díky reprezentační pozvánce od italského národního mužstva cesta do Alp. Na turnaji v Cortině odehraje za italskou reprezentaci postupně tři zápasy, v nichž bude společně se svými spoluhráči usilovat o postup do třetího kola olympijské kvalifikace.

O víkendu se Mountfield postavil dvěma týmům ze samého vrcholu tabulky, Spartě a Liberci, přičemž v obou zápasech dokázal před domácím publikem zvítězit za plný počet bodů, lídra z Podještědí dokonce porazil vysokým rozdílem 5:1! „Porazit dva kluby ze špice a jít do přestávky za této situace je ideální. Doufám, že až se vrátíme, půjdeme dál stejnou cestou. Už se nám to podařilo mnohokrát, jít do pauzy po výhrách. Myslím ale, že po přestávce bychom mohli na vítězné vlně pokračovat,“ říká o formě Kýhosovy družiny Brian Ihnačák.

Najel tedy Hradec konečně na styl hokeje, jenž mu sedí a hodlá v něm setrvat? „Doufám v to. Snad budeme pokračovat s takhle tvrdou hrou a bez chyb, to by bylo ideální. Jestli budeme takhle hrát, můžeme hodně vyhrávat,“ je si vědom síly mančaftu zpod Bílé věže třicetiletý útočník.

Tomáš Mertl je vynikající hráč, týmu pomůže

Těsně před koncem přestupového období přivedlo vedení do města ležícího na soutoku Labe a Orlice staronovou posilu, centra Tomáše Mertla. Ten velmi rychle obnovil spolupráci s Jaroslavem Kudrnou a Jiřím Šimánkem a tým tak jeho příchodem značně posílil. „Je to vynikající hráč. Když můžeš do týmu přidat takového hokejistu, určitě to pomůže,“ říká na Mertlovo konto italský reprezentant.

16 gólů, 15 asistencí, 31 bodů. I díky těmto skvělým číslům patří Brian Ihnačák k největším oporám hradeckého mužstva. Nejenže je nejlepším střelcem Východočechů, po Jaroslavu Bednářovi mu patří i druhé místo v kanadském bodování celého týmu! Navíc jsou tito dva hokejisté zatím jedinými hráči Mountfieldu, kteří pokořili třicetibodovou hranici. „Určitě jsem rád, ale nejdůležitější je, že vyhráváme,“ nepřeceňuje svou úlohu kanadský rodák.

Myslím, že olympiádu bychom mohli udělat

Reprezentační přestávku stráví forvard v hradeckých službách aktivně, díky pozvánce od italského národního týmu ho totiž čeká výlet na jih Evropy. „Mám tam hodně kamarádů, těším se, až chlapce uvidím. Dobrá bude také změna jídla, ta nikdy neuškodí,“ těší se z další příležitosti obléct italský dres hráč s čtyřiašedesátkou na dresu.

O motivaci má Ihnačák, stejně jako řada dalších hokejistů bojujících za své země v olympijských kvalifikacích, postaráno. „Když se chceš dostat na olympiádu, je jedno za koho hraješ, je to čest. Kdybychom se tam dostali, bylo by to perfektní,“ neskrývá touhu zahrát si pod pěti kruhy Kanaďan s italským občanstvím a českými kořeny.

Na tým Itálie čekají během turnaje olympijské kvalifikace na ZOH 2018 v Pchjongčchangu tři zápasy – střetne se se Srbskem, Nizozemím a Velkou Británií. „Podle mě bychom tenhle turnaj měli vyhrát bez problémů a v září hrát ještě jednu kvalifikaci. Myslím, že už teď máme dost kvalitní tým a olympiádu bychom mohli udělat. Šanci máme dobrou,“ věří v přiblížení se účasti olympijského turnaje v Jižní Koreji hradecký hokejista.

Jestli budeme takhle hrát, mohli bychom dopadnout dobře

Po skončení reprezentačního volna čeká na Hradecké ještě osm zápasů základní části. S čím do nich půjdou? „Doufám, že do nich půjdeme tak, jak jsme skončili zápasy s Libercem a Spartou. Jestli budeme takhle hrát, posledních osm utkání by pro nás mohlo dopadnout dobře,“ uvažuje optimisticky člen druhé východočeské letky.

Brian Ihnačák v Hradci Králové už nějaký ten pátek působí, má zde tedy nějaké oblíbené místo? „Chodíme se najíst do Duranu, Šatlavy nebo Černého koně. Rádi místa měníme, chodíme všude. Hodně času strávím se psem. Je to pes, co miluje běhání, takže mu musím věnovat dost času a brát ho ven. Chodíme po městě nebo na fotbalový stadion, kde může běhat,“ sděluje závěrem sympatický útočník.