Preview k zápasu
út 16.2.2016 | Lukáš Foff

Zpátky do služby! Hradec se pokusí konečně zdolat tápající Kometu na jejím ledě

Deset dní bez extraligy je konečně u konce a nejdůležitější část základní části začíná! Na Hradec čeká tradiční soupeř v netradiční den. Ve středu zajíždí Východočeši do neoblíbené DRFG Areny, kde se pokusí poprvé v éře Mountfieldu HK získat body. Před pauzou měli skvělou fazónu, naproti tomu Kometa je v hluboké krizi. Pomůže hostům přítomnost Vladimíra Kýhose, který byl zvyklý na tomto ledě vyhrávat?

HC Kometa Brno – Mountfield HK, středa 18:00: ON-LINE

Poslední reprezentační přestávka před koncem základní části je minulostí a vše se schyluje k závěrečnému finiši, který může přinést klíčové změny v umístění týmů. Prvním soupeřem Královéhradeckých po delší odmlce je brněnská Kometa. „V Brně je to vždycky těžké. Ženou je fanoušci a Kometa hraje urputný, silový hokej. Musíme se na to dobře připravit a vypořádat se s tím,“ burcuje hradecký útočník Rudolf Červený.

Moravané již nejsou pod vedením Aloise Hadamczika, jenž na svou funkci rezignoval. Kormidlo nejméně do konce sezóny převzal sám majitel klubu Libor Zábranský. „Když se vymění trenér, znamená to nový impuls pro hráče a často je to alespoň v prvních zápasech nakopne. Podle mě nemají vůbec špatné mužstvo a budou se chtít v tabulce zvednout. Nečeká nás nic lehkého,“ varuje mladý forvard.

Před pauzou si Mountfield připsal dvě plnohodnotné výhry za sebou, navíc s extratěžkými soupeři. Bez bodu odjel z Hradce první Liberec i druhá Sparta. Jenže stejně tak tomu bylo při všech předchozích reprezentačních přestávkách, po kterých přišel útlum. „Věřím, že navážeme na to, jak jsme skončili. Nám ta pauza taky docela bodla. Všichni jsme měli nějaké šrámy, které jsme potřebovali doléčit. To se nám podařilo a také jsme kvalitně potrénovali, takže věřím, že přivezeme tři body,“ uzavírá Rudolf Červený.

Kometa si s důležitým desátým místem pořádně zahrává

Brněnský tým je v nezáviděníhodné situaci. Pohodlně vyhlížející náskok na desátém místě se ztenčil už pouze na rozdíl pěti bodů. Hladové Vítkovice s Pardubicemi budou chtít v posledních osmi kolech tuto ztrátu stáhnout a Brno nečeká v závěru základní části nic lehkého.

Poslední zápasy Komety
Liberec – Kometa 2:0
Kometa – Vítkovice 5:2
K. Vary – Kometa 5:3
Kometa – Litvínov 1:6
Olomouc – Kometa 5:2

Z posledních devíti zápasů zvítězili Moravané pouze jedinkrát. Alois Hadamczik se rozhodl rezignovat na svou funkci, ale ani nový impuls, v podobě majitele v hlavní pozici na střídačce, nepomohl Kometě k vítězství nad Olomoucí.

To na soutoku Labe a Orlice panuje jiná nálada. Hradec, jak je v letošní sezóně jeho zvykem, před reprezentační přestávkou zabral a zdolal první dva celky v extraligové tabulce. Na kontě má sedmasedmdesát bodů a okupuje třetí místo. Premiéru v roli asistenta – konzultanta zažije nedávno angažovaný Václav Sýkora.

Do zápasu naopak nezasáhne distancovaný Tomáš Mertl, který si začne odpykávat dvouzápasový trest za faul kolenem v utkání proti Spartě Praha.

Hosté jeli ve vzájemných zápasech domů vždy s prázdnou

kolodatumdomácíhosté
6. ne 27.9.2015 Mountfield HK Kometa 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)   
19. út 24.11.2015 Kometa Mountfield HK 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)   
32. st 30.12.2015 Mountfield HK Kometa 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)   

Můj dům, můj hrad. To platí ve vzájemných duelech letošní sezóny dokonale. Hradec udolal Kometu na svém ledě ve dvou případech a dovolil jí vstřelit vždy jen jednu branku. Na druhou stranu Mountfield HK v brněnské Areně ještě nikdy nezískal ani bod, přičemž v pěti duelech vstřelil jen čtyři góly!

Hruška, Němec, a pak dlouho nikdo…

Nejproduktivnějšími hráči modro-bílých jsou Jan Hruška a Vojtěch Němec s třiatřiceti (20+13), respektive dvaatřiceti body (13+19). Další forvard však sleduje útočné duo s uctivou vzdáleností. Je jím s osmnácti body (7+11) Jan Káňa.

Mezi produktivní útočníky se vklínil i jeden bek. Jozef Kováčik je s devatenácti asistencemi na děleném prvním místě v této statistice. Když se k tomu přičtou i čtyři vstřelené góly, je z toho třiadvacet bodů pro zkušeného zadáka.

Na pozici gólmana jsou karty rozdány vcelku jasně. Jedničkou a stálicí v bráně je Marek Čiliak, který v druhém největším českém městě působí již čtvrtou sezónu. Letos odchytal třicet sedm zápasů s procentuální úspěšností zákroků těsně pod 91 %.

Statistické okénko – Kometa…

  • … měla k dispozici nejmenší počet přesilových her v celé extralize, a to 170. Hradec si přesilovku zahrál ve 182 případech.
  • … je na třetím místě ve využívání přesilových her s téměř 19 %. Nejlepší Liberec má 23,47 % využití početních výhod.
  • … odehrála nejméně oslabení v soutěži – 176. Mountfield čelil 187 přesilovkám soupeře.
  • … uštědřila soupeřům druhý nejmenší počet hitů, a to 479. Nejlepší Mladá Boleslav rozdala už 791 hitů.
  • … má nejvyšší návštěvnost v celé republice. Na každý domácí zápas si najde průměrně cestu 8632 diváků. Hradec je šestý s 5332 diváky.
Sestavy z minulého utkání
Čiliak – Kaberle, Dujsík, Kozák, Kováčik, Malec, Kuboš, Trška – Káňa, Hruška, Němec – Dočekal, Špirko, Ton – Burian, Koreis, Vondráček – R. Zohorna, H. Zohorna, Dostálek. Trenér: Libor Zábranský.
Kacetl – Pláněk, Plášil, K. Pilař, Čáp, Dietz, Vašíček, Hronek – Bednář, Kukumberg, Dej – Červený, Ihnačák, Courchaine – Kudrna, Mertl, Šimánek – Köhler, Knotek, Bulík. Trenér: Vladimír Kýhos.