Aktuální zprávy z klubu
čt 25.2.2016 | Jan Vavřina

Hvězda měsíce ledna Brian Ihnačák odpovídal na dotazy fanoušků

Víte, jakou muziku má Brian Ihnačák rád a kterou nesnáší? Na jaké filmy či seriály kouká? Kam zajde v Hradci rád na večeři nebo pivo? Co dělá ve volném čase? A jak je spokojen se spoluprací v lajně s Antonínem Honejskem a Rudolfem Červeným? Tyto a mnoho dalších zajímavých dotazů přišlo skrze offline rozhovor na kanadského útočníka, který na ně před pár dny odpověděl.

Martin (HK)
13.2.2016, 10:26
 
Ahoj Briane, za svou kariéru jsi hrál v Kanadě, USA, na Slovensku, v Itálii, ve Švédsku, Norsku, teď i Česku. Jsi neskutečný světoběžník, kolika jazyky se domluvíš? A na které angažmá nejčastěji a nejraději vzpomínáš? S výjimkou jednoho italského klubu, kde jsi hrál dva roky, jsi nikde nevydržel více než jednu sezónu, umíš si představit, že by ses někde usadil a odehrál v týmu více sezón? Nebo Tě láká vyzkoušet si ještě nějakou jinou evropskou soutěž (třeba švýcarskou, neměckou, ruskou KHL)? Díky za odpovědi, hodně štěstí v životě i v hradeckém dresu, a ať se Ti podaří s italským týmem postoupit na olympiádu!

Odpověď:
Ahoj Martine, domluvím se asi třema a půl jazyků. :-) Česky, anglicky, italsky a ještě německy. Když jsem v Německu delší čas, tak se tam domluvím. Co se týče angažmá, mám hezké vzpomínky na úplně všechny. Seznámil jsem se tam s tolika jinými lidmi, kulturami, krajinami… Vzpomínám na všechny, každý den si vzpomenu na jiné lidi, spoluhráče, věci, které jsem tam zažil. Hodně rád vzpomínám na Itálii, protože tam občas bydlím v létě. Vždycky když se tam vrátím, tak si to připomenu.

Vždycky jsem se snažil dostat co nejvýš. Měl jsem jednu šanci dostat se do NHL a ač jsem ji měl, tak jsem nehrál, jak jsem mohl. Řekl jsem si pro sebe, že chci jít co nejdál, do co nejvyšší soutěže můžu. To je důvod, proč jsem kluby hodně měnil – vždycky jsem se posunul dál, do lepšího klubu. Do Ruska, KHL bych to v budoucnu chtěl dotáhnout, byl by to můj cíl. Nemám ale problém být na jednom místě dlouhodobě nebo víckrát. Vždycky jsem měl možnost jít dál, kde se dostanu blíž ke svým cílům. Za přání moc děkuju.

Gabča (nytek@seznam.cz - Hradec Králové)
12.2.2016, 18:49
 
Ahoj Briane, máš rád český holky a českou kuchyni? Jsem super kuchařka a svobodná holka. Chtěla bych Tě za muže. Gabča

Odpověď:
Díky Gabčo. :-) Českou kuchyni mám strašně rád, jsem ještě víc rád, že moje italská přítelkyně ji umí vařit. Dlouho jsem neměl zkušenost s českými holkami, to je možná důvod, proč jsem si vybral Italku. :-)

leháro (tbrixi@post.cz)
12.2.2016, 16:20
 
Ahoj Briane, v dětství jsem sbíral autogramy sportovců a v roce 1984, těsně před emigrací jsem na hradeckém stadionu získal i autogram tvého otce, který hrál za tehdejší reprezentaci ČSSR se Švédskem. Vyhráli jsme 4:1 a tvůj otec dal tehdy také gól. Mohu Tě požádat o kartičku s autogramem, abych měl hokejovou rodinu Ihnačáků pěkně pohromadě? Jinak ti přeji hodně úspěchů a moc bych si přál, abys v Hradci zůstal co nejdéle.

Odpověď:
Ahoj, myslím, že to bylo trošku jinak. :-) Myslím, že ten gól dal můj strejda, táta už byl v Kanadě. S kartičkou určitě nebude problém, stačí se obrátit na marketingové oddělení klubu.

Filípek/čerstvých 6let (plasule@seznam.cz - Hradec Králové)
11.2.2016, 20:41
 
Ahoj Briane, jsi můj nejoblíbenější hráč.:-). Ve školce jsem tě nakreslil na obrázku, visíš na nástěnce :-). Chodíváte se podívat také do školek? S klukama ze školky na vás chodíme a určitě bychom byli šťastní, kdybyste se na nás přišli do školky podívat :-), at´ se ti daří a dáváš hodně gólů!!

Odpověď:
Ahoj, děkuju za hezký slova. Ještě jsem neměl šanci jít se podívat třeba do školy, ale byl jsem na autogramiádách, třeba ve FUTURU. Když na nějaké další budu, rád Vás uvidím. Ještě jednou děkuju.

klára
11.2.2016, 19:36
 
Ahoj Briane mám tě moc ráda ! Sem moooc ráda že hraješ za hradec a doufám že to snad nezměníš! Chci se tě zeptat co děláš o volném čase ?
A máš nějakou přítelkyni?
Doufám , že v hradci zůstaneš co nejdéle a ať se ti dál daří jako teď!

Odpověď:
Ahoj Kláro, mám psa, kterého mám strašně rád. Po všech zemích, ve kterých jsem byl jako hokejista, tak on se mnou byl jako kamarád. Hodně se mu musím věnovat, protože se věnuje on mně. Chodíme běhat, třeba i na fotbalový stadion. Přítelkyni mám, také ráda cestuje a poznává nové věci. Když je trochu času, tak chodíme po kostelech a zámcích, co jsou tady okolo. Jinak nejsem profesionální sommelier, ale mám strašně rád víno, takže jsem takový vinař, rád zkouším nová vína. Za přání moc děkuju.

petr (hradec králové)
11.2.2016, 19:30
 
Ahoj Briane ,zůstaneš tady i příští sezonu?

Odpověď:
Ahoj, to ještě nevím. Jak už jsem párkrát řekl, počkám po sezóně.

jémák (js.kshk@seznam.cz - HC Hradec)
11.2.2016, 00:07
 
Ahoj Briane, jako hráče tě u nás máme hrozně rádi, jsme strašně štastní, že hraješ za nás. Proto asi jedna otázka - kde tě můžeme potkat (hospůdka, čtvrt..)??

Odpověď:
Ahoj, asi nejčastěji mě potkáš na Malém náměstí se psem. :-) Ale jinak kdekoliv, chodím na večeři do Duranu, Na Hrad, do Šatlavy, do Černýho koně… Chodím po celém okolí náměstí, nejen na jedno místo.

Victorie Z. Šulcová (victorie.sulcova@centrum.cz - Hradec Králové)
10.2.2016, 19:25
 
Ahoj Brian,můžu se zeptat proč sis vybral číslo 64? Jsi nejlepší hráč! Doufám že tu zůstaneš na další sezónu? S kým si nejvíce rozumíš v kabině? Děkuji za odpovědi a ať se daří.

Odpověď:
Ahoj, děkuju za hezký slova. Číslo 64 jsem si nevybral. Když jsem jel první rok do Itálie, tak to bylo na zkoušku na týden. Potom mě vzali a já se ptal manažera, jestli si můžu vybrat číslo. On mi řekl, že se omlouvá, ale že mi už vybral 64. Když jsem to prvně slyšel, tak jsem si neříkal, že by bylo špatný. Od toho momentu jsem byl spokojený, tak jsem si ho nechal. Myslím, že je dobré zůstávat s jedním číslem. Výhoda je v tom, že ho nikdo nemá. Takže kamkoliv přijdu, tam je volný. :-)

Rozumím si s většinou kluků, ale Karla Pilaře znám už asi patnáct let, znají se naše rodiny. S ním mám asi větší vztah.

mb (marekberak@seznam.cz - Hradec Králové)
10.2.2016, 18:26
 
Dobrý den Briane,jsem vaším velikým fanouškem. Jak se vám líbí v Hradci? Znal jste se s nějakým z vaších spoluhráčeů z Mountfieldu ještě než jste do něho přišel? Na dni otevřených dveří jsem se vás ptal jakou rasu psa máte, ale zapoměl jsem se vás zeptat-jak se jmenuje.?
Doufám že v Hradci zůstanete.
Předem děkuji za odpovědi a přeji ať se vám daří!

Odpověď:
Ahoj, můj pes se jmenuje Benson, mám ho i na hokejce. Mám tam „Benson Ihnačák“. V Hradci se mi líbí, určitě jsem pár hráčů znal – Karla Pilaře, z Německa Lukáše Vanucha, ze Slovenska Tomáše Troligu – jeho táta a můj jsou kamarádi. Děkuju moc.

Vašek (v.fryda@seznam.cz - Opočno)
10.2.2016, 17:22
 
Ahoj Briane, jak hodně probírate hokej s otcem?Dostaváš rady,pochvalu nebo i kritiku z jeho strany?Druhý dotaz,jakou používáš hokejku a zahnutí čepele.Díky a ať se ti daří minimálně tak jako do teď.

Odpověď:
Ahoj Vašku, používám hokejku Easton, ten typ se jmenuje GX, zahnutí mám svoje. Měl jsem možnost asi před pěti lety udělat si svůj záhyb v Kanadě v Torontu. Bylo to takové malé hřiště, kde mají kamery. Jedna firma mě tam natočila, jak hraju, jak míchám, střílím a rozhodli jsme se pro tohle zahnutí. Je to podobný záhyb jako má Malkin, čepel je ale docela jiná. Tu svou jsem ještě nikde neviděl, takže mám svou hokejku na míru.

S otcem se bavíme o hokeji od malička. Z 90 % to byla jen kritika, ale teď jak jsem starší, tak je to míň o kritice a víc o pochvale nebo radě. Z toho co se bavíme, tak 97 % se týká hokeje, 2 % psa a poslední procento ten zbytek – počasí a tak. :-)

Pavel Hošek (Kukleny)
10.2.2016, 14:55
 
Čáááu Briane. Máš v HK oblíbenou restauraci (která to je)?Které je tvé nejoblíbenější jídlo? Umíš uvařit nějakou italskou, kanadskou nebo norskou specialitu ???

Odpověď:
Ahoj, že bych chodil někam víc než jinam, to asi ne. Ale určitě se mi líbí Duran, Šatlava, Černý kůň. Jednou do týdne objednáváme pizzu Luigi, ta nám chutná taky. Nejoblíbenější jídlo se jmenuje kuřecí s parmazánem. To jsou kuřecí řízky s parmazánem a rajčatová omáčka s malýma špagetama. V Kanadě a Americe se tomu říká italský jídlo, ale žádný Ital o tom v životě neslyšel. :-) Kanadskou určitě – umím jít do mekáče objednat si Big Mac. Norskou, to je nějaká těžká omáčka s masem a brambory. Z italské bohužel jenom špagety.

pagac17 (pagac17@email.cz - Hradec Králové)
10.2.2016, 13:29
 
Sleduji vaší hru a oceňuji její účinnost, máte dostatečnou tvrdost a smysl pro přihrávku. Nedivím se, že jste byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem měsíce. Prozraďte mi, jak dokážete vyhrát buly, to je nácvik nebo psychika, že přelstíte soupeře- Jak trénujete rychlost pohybu? Celkem se vyhýbáte vyloučení, to je váš klad. Znám vaše parametry. Udržujete nějakou sportovní dietu? Musíte před utkáním jíst o pití nemluvím.Jak reagujete na hru mužstva, když jím to nejde a spadne na ně deka, jako v utkáních s Litvínovem a Chomutovem. Uznávám, že těch utkání je hodně za sebou a odpočinku málo. Protože postupujete do čtvrtfinale, soupeře za tím neznáte. Jak se připravíte na 4 vítězství? To bude nesmírně náročně. Budu vám a celému mužstvu fandit.

Odpověď:
Buly jsou myslím o psychice. Určitě když se něco ale trénuje, tak se to dělá líp. Tenhle rok mi to docela jde, mám, myslím, celkem dobrý procenta. Mám takovou zvláštní čepel, která mi na buly pomáhá. Je to ale strašně o psychice. Kolikrát když jdeš proti soupeři a nevíš, jak do toho on půjde. Je to hodně o načasování, koukat na ruce, počítat, kdy to on pustí. Musíš si vybrat, jestli půjdeš do forhendu nebo na bekhend. Musíš taky řešit, kde se přesně vhazuje. V obranným pásmu si většinou dávám ruce hodně dolů, v útočným do toho jdu zase plnou silou a snažím se to přesně načasovat.

V mládí mě nějaká dieta moc nezajímala, ale teď je tam určitě velký rozdíl mezi tím, když máš dobrou a špatnou stravu. Snažím se jíst správný věci ve správným čase – večer před zápasem mám jídlo s hodně karbohydráty, k obědu v den zápasu už ne. Většinou jím hodně protienů, zeleninu a ovoce ve správným čase. Mám ale taky slabiny, jsem přece jen člověk. :-) Když máme volno, tak si skočím do mekáče, dám si smažený sýr nebo trochu víc čokolády. Načasuju si to ale tak, když nehrajeme.

Myslím, že se jeden hráč nemůže starat o celé mužstvo. Když to týmu nejde, není možné na ledě pomáhat všem čtyřem hráčům. Když se o ně začneš starat, přestaneš hrát svoji hru. V takový moment je potřeba, aby každý dělal, co má dělat a co může pro tým udělat. Ať vyhráváme nebo prohráváme, děláme na ledě vždycky to nejlepší pro klub.

dejvahk (davli@seznam.cz - HK)
10.2.2016, 13:15
 
Dobrý den Brian,
má hokejista jako ty v průběhu sezóny nějaké volno a dostane se někdy domů? Díky za info.

Odpověď:
Ahoj, to se vůbec nestává. V celé kariéře jsem neměl ani jednou možnost jet domů. Už jsem na to připravený, když začne sezóna, tak mi to nedělá žádný problémy. Sem tam v repre pauzách dostáváme volno, když můžeme někam vyrazit, tak to uděláme. Pár dní vždycky úplně stačí. Po sezóně má každý měsíc nebo tři týdny dělat si, co chce.

Daniel (daniel.hk@seznam.cz - Hradec Králové)
10.2.2016, 09:15
 
Ahoj Briane, jak to vypadá s tím tvým podpisem smlouvy? Jak se ti v Hradci líbí? Doufám, že se na tvé šikovné ruce v hradeckém dresu budeme moci koukat i v příští sezóně! Hodně štěstí do play-off, správně načasujte formu a hrajte jako o víkendu:-)

Odpověď:
Ahoj, v Hradci se mi líbí, rozhodovat se ale budu až po sezóně. Za přání moc děkuju.

zvedavej (HK)
9.2.2016, 22:31
 
Zdravím Briane,

jaká byla role Petera Draisatla při Tvém přestupu do HK ?

Doufám, že jej nebudeš následovat při další štaci tam někam na jih a my si užijeme Tvůj veselý kukuč i v další sezóně.

Ať se daří a zažijeme s Tebou úspěch.. :-))



Odpověď:
Taky zdravím, pár let jsem se chtěl do české extraligy dostat, v kontaktu jsem s ním byl už rok předtím. Nevyšlo to ale, tak jsme si počkali na další rok. Z mýho pohledu je to jediný důvod, proč jsem v Čechách, protože jsem tady chtěl hrát. V plánu to nemám. :-)

Vikouš (ondravykyc@seznam.cz - Hradec Králové)
9.2.2016, 19:29
 
Ahoj Briane, bylo v norské lize taky takové derby jako mezi Hradcem a Pardubicemi?
Předem děkuji za odpověd a přeji ať se vám nadále daří v Hradci a za reprezentaci.:)


Odpověď:
Ahoj, taky moc děkuju. Jo, bylo mezi Stavangerem a Vålerengou. Vålerenga je nejstarší a nejslavnější klub v Norsku, je to přímo v Oslu. Stavanger má několik let nového majitele, je to hodně bohatý klub. V poslední době hrají o titul jen tyhle dvě mužstva. To tam byla vždycky plná hala, když jsme hráli proti sobě. U nás byla kapacita asi pět a půl tisíce, u nich nějakých šest.

David Richter (davidrichterhk@seznam.cz - Hradec Králové)
9.2.2016, 18:57
 
Projel jste kus světa, v čem je pro Vás Hradec speciální?
A kde máte naplánováno žít po konci kariéry?

Odpověď:
Hradec je určitě speciální v tom, že je to první město v Čechách, kde jsem žil. Je to hezký město, dobře udělaný s okruhem a kostelem uprostřed. Žít tady je hezký. :-) Po konci kariéry bych se asi vrátil do Kanady a Ameriky, ale určitě bych neopustil Evropu, vždycky bychom se vraceli.

Jiří (stransky30@seznam.cz - Hradec Králové)
9.2.2016, 18:50
 
Ahoj Briane,komu fandíš v NHL ? díky přeju ať se daří :)

Odpověď:
Ahoj Jirko, musím říct, že jsem byl vždycky fanda Toronta. Jak jsem byl ale draftovaný za Pittsburgh, tak mě začal lákat ten. Teď konkrétně ale nefandím nikomu, jen se bavím tím, jak tam chlapci hrají. Rád koukám na každý klub. Děkuju.

Káťa (20kacka03@seznam.cz - Hradec Králové)
9.2.2016, 18:41
 
Ahoj Briane,
Kdo z tým ti připadá nejsimpatyčtější? S kým se znáš nejlíp a nejdýl? A doufám, že tu hodláš prodloužit smlouvu aspoň tak na dva roky jinak by jsi nám Hradečákům chyběl a pokud náhodou ne tak furt zůstaneš v našich srdcích jako jeden z nás.
Hodně štěstí v osobním i profesionálním životě. Díky za odpověď

Odpověď:
Ahoj, nejdýl a nejlíp se znám s Karlem Pilařem. Je to těžký říct, je tady hodně výborných chlapců. Nedá se říct, že jeden by byl lepší než druhý. :-)

PAVEL H. (HRUSIN.P@CENTRUM.CZ - HRADEC KRÁLOVÉ)
9.2.2016, 18:00
 
Ahoj Briane, zažil jsi v zahraničí podobně vyhecované derby, jako je Hradec - Pardubice ? S kým si v mužstvu nejvíce rozumíš a jak se na ledě dorozumíváte s Adamem Courchainem ? Když zůstaneš, uděláš radost všem hradečákům a když se náhodou rozhodneš jinak, už navždy zůstaneš náš sympatický hradecký frajer. Ať se ti daří Briane a věř, že nejvíc ti stejně sluší hradeký dres. S pozdravem Pavel

Odpověď:
Ahoj, co se týče vyhecovanosti, je to tady ze strany fanoušků určitě větší než v Norsku mezi Stavangerem a Vålerengou. Tohle derby je určitě lepší. Zažil jsem i derby ve Švédsku, tam na Malmö chodilo dvanáct a půl tisíce fanoušků. Tam to bylo taky neskutečný, ale z jinýho pohledu než tady. Tady to bylo asi hlasitější, ale je to třeba i tím, že v Norsku a Švédsku se na stadionu nemůže pít. :-) S Adamem se dorozumíváme klasicky anglicky. Děkuju.

patrik88 (patrikchlumecky@seznam.cz - Hradec Králové)
9.2.2016, 17:46
 
ahoj Briane. můžu se zeptat jak se ti hraje s adamem courchainem a rudou cervenym. dik za odpoved

Odpověď:
Řekl bych, že to jsou oba velmi dobří hráči, ale jsou úplně jiní. Na začátku sezóny nám to šlo, měli jsme formu. V listopadu nám to už ale tolik nešlo a měli jsme období, že to nebylo ono. Adam se pak zranil a přišel pan Kýhos a rozhodl se tam místo něho dát Tondu Honejska. Myslím, že tahle lajna měla nejlepší statistiky v prosinci a lednu a to, když s námi hrál Tonda Honejsek. Adam je neskutečný hráč a velmi dobrý střelec, ale myslím si, že naše lajna teď funguje o trochu líp. Trenéři to asi taky tak vidí, když nás nechávají spolu.

Kvetuna (hradec)
9.2.2016, 15:34
 
Ahoj Briane . Jak bys hodnotil naší nejvyšší soutěž , myslím kvalitu . Jak se ti pozdává naše město , fandové a celkově pobyt v našem městě . Přeji ti hodně zdaru , gólů a prosím podepiš na další sezónu a´t spolu s Rudou a Adamem můžete dál bavit nás věrné diváky . Honza .

Odpověď:
Ahoj, myslím, že je nejkvalitnější z těch, kde jsem hrál a jedna ze třech nebo čtyřech nejlepších v Evropě. Každá liga má svůj styl, tahle je velmi dobrá. Město se mi moc líbí, je to tady strašně hezký, fandové jsou výborní!

Marek (vechet.m@seznam.cz - Hradec Králové)
9.2.2016, 14:47
 
Čau Briane máš zájem o novou smlouvu a kdyby si ji dostal tak tady prosim zustan jinak nam budeš chybět....Co říkáš na fanoušci a město

Odpověď:
Ahoj, fanoušci jsou ideální v kombinaci s naším zimákem – máme plno a fanoušci fandí. Co víc si přát. :-) Město je moc hezký, líbí se mi tady. Svou budoucnost budu řešit až po sezóně.

Bambán (HK)
9.2.2016, 13:32
 
Briane, co je pro Tebe větší srdcovka ?? Vålerenga vs Hradec Králové ?? Ať se Ti daří v play-off, je radost na tvoji hru koukat.. doufám, že se uvidíme i v další sezóně !!

Odpověď:
Na Vålerengu mám taky strašně hezký vzpomínky, byli jsme tam v televizní realityshow. Čtyři kamery nás točily celý den, stále jsme byli v televizi. Chovali se tam ke mně velmi dobře, fanoušci tam byli taky velmi dobří. Seznámil jsem se tam dokonce s jedním fanouškem, co dělá tetování a je jeden z nejlepších v celým Norsku. Tak jsem si nechal vytetovat psa. :-) V Hradci je to trochu jiný, je to jiný level hokeje. Všechno je víc seriózní, víc profesionální.

Krmic (fugas.n@centrum.cz - zimbabwe)
9.2.2016, 13:23
 
Dobrý den p. Ihnačák,

jste pro mě hokejový Roger Federer. Usměvavý sympaťák.
Přeji hodně štěstí do PO a v blízké době pěkné umístění v la Italia :-)

PS: máte nějakou oblíbenou hospůdku nebo restauraci zde v HK?

Pěkný den
Petr

Odpověď:
Děkuju za kompliment. :-) Oblíbená hospůdka je Na hradě. Kdybych chtěl jít na pivo, tak jdu tam.

Ondra92 (Hradec Králové)
9.2.2016, 12:48
 
Ahoj Briane, jaký je tvůj oblíbený film nebo žánr? :-) A co posloucháš za muziku? :-) Všiml jsem si, že se na drtivé většině fotografií ze zápasů usmíváš i při těžkých chvílích. :-D
Doufám, že zde zůstaneš. :-) Ať se daří! :-)

Odpověď:
Ahoj, nemám oblíbený žánr. Když je dobrý film, tak na něj budu koukat. Filmy mám celkově rád, líbí se mi třeba Vykoupení z věznice Shawshank, mám rád taky spoustu dokumentů. Teď hodně koukám na seriály, třeba na Hru o trůny, Vikingy, Zákon gangů, Shameless…

Co se týče muziky, tak poslouchám úplně všechno. Ale většinu věcí, co tam dává Šimánek, tak asi ne. :-D Líbí se mi česká hudba, ale on tam dává nějakej českej rock, tomu ani nerozumím, akorát z toho bolí uši. :-) Teď se mi strašně líbí Kygo – jeden z nejoblíbenějších DJ na světě, pak Fetty Wap.

Bhawks (Hradec Králové)
9.2.2016, 11:08
 
Ahoj Briane,
mám Tvůj dres, bílý, Tebou vlastnoručně podepsaný.....tak mi neříkej, že nám utečeš....příští sezonu chci koupit zase Tvůj, ale černý, tak mi prosím nechtěj změnit plány, to bych si pak musel koupit Adamův, když ten podepsal na další sezony...a neměl bych to ”do páru”. No, vážně my fanoušci bychom Tě tu moc chtěl, jak Tě přesvědčíme, aby jsi zůstal...?? Díky za odpověď. :-)

Odpověď:
Ahoj. :-) Kdyby to záleželo jen na fanoušcích, tak bych stoprocentně už dávno podepsal. Ale samozřejmě to není jen tady o tom.

9.2.2016, 10:59
 
Ahoj Briane jak se ti líbí město Hradec Králové ? :-)

Odpověď:
Hradec Králové se mi líbí moc, je tady plno hezkých míst.

Láďa (nolad@seznam.cz - MHK)
9.2.2016, 10:39
 
Briane gratuluji k ocenění, je opravdu radost sledovat tvoje rychlé ruce a bruslení. Chtěl bych se zeptat jakým způsobem se trénují dětské kategorie v zámoří. Kladou větší důraz na bruslení nebo třeba práci s pukem? Jak to je s regenerací a výživou malých hokejistů? Je to také čistě na rodičích? Děkuji a přeju hodně úspěchů. Láďa

Odpověď:
Ahoj, to je velmi hezká otázka. Řekl bych, že když jsem vyrůstal, tak nebyly nejlepší podmínky trénování. Co přivádí spoustu hráčů do Toronta, to je nejlepší mládež na světě, ta liga je neskutečná. Konkurence je to, co nejvíc tlačí hráče. Trenéři tam berou poznatky z celého světa, každý má své myšlenky a svůj styl. To je ale pro děti už moc. Teď už to tam mají spíš jako práci, nebaví se tím, a to je pro ně škoda.

Na mě měl největší vliv určitě táta a jeho myšlenky. Vždycky mi říkal, abych si hrál s pukem, měl ho u sebe, tím se nejlépe trénují ruce. Abych, když stojím na tréninku a čekám v řadě na cvičení, měl puk na hokejce a míchal. Od malička jsem jezdil na soustředění na Spartu na měsíc a půl, trénoval jsem s nima hodně. My jsme dělali všechno s pukem, nikdy jsme nebruslili bez něj. Myslím, že tohle mělo také velký vliv na mou budoucnost.

Pro děti je nejdůležitější, aby pro ně byl hokej v hlavě vždycky „fresh“. Když pro ně takový je, chtějí ho hrát. Když se tím malý dítě zabývá 24 hodin denně 12 měsíců, tak to není „fresh“ a už to bere jako povinnost, jako když musí uklidit svůj pokoj. A v životě jsem nepotkal dítě, který by rádo uklízelo svůj pokoj.

Je potřeba je nechat žít, užívat si hokej. A když je starší, tak trochu přitlačit, pomoct… U menších a mladých hokejistů není výživa klíčová, nechal bych je být. Je potřeba, aby je to bavilo a měli to rádi. Já hokej miloval a nikdy mě do něj nemuseli nutit. Miloval jsem hokej, vyhrávat a být nejlepší. Když se to dalo dohromady, dělal jsem v hokeji, co jsem mohl. Myslím taky, že mi hodně pomohlo, že jsem dělal i jiný sporty. Když ne hokej, tak fotbal, tenis nebo baseball. Vždycky jsem se mohl vrátit k hokeji a říct, že ten je opravdu nejlepší.