Rozhovory
út 3.1.2017 | Martin Voltr, Jan Vavřina | Foto: Juniorský hokej

Filip Hronek: Porážka nás strašně mrzí, ale můžeme se podívat sami sobě do očí

Silnou stopu měl hradecký hokej na mistrovství světa do 20 let v Montrealu a Torontu. Českou reprezentaci totiž coby kapitán vedl odchovanec Filip Hronek, jenž byl navíc vyhlášen jedním ze tří nejlepších hráčů svého týmu na turnaji. To je ale jenom slabá náplast na aktuální zklamání – Češi skončili ve čtvrtfinále, když po skvělém a srdnatém boji prohráli s domácí Kanadou 3:5. Kapitána mohlo alespoň těšit, jaký výkon v poslední bitvě odvedli.

Ve čtvrtfinále jste podlehli Kanadě, ale se vztyčenou hlavou. Berete to tak?
Všichni to bereme těžce, byl to pro nás poslední společný turnaj. Ale i když to nevyšlo, můžeme se podívat sami sobě do očí a říct si, že jsme do toho dali všechno. Bojovali jsme jeden za druhého, zblokovali jsme spoustu střel. Všichni jsme tomu věřili a snažili jsme se pro úspěch udělat maximum. Kanada zahrála dobrý zápas, my taky.

Mrzí vás porážka o to víc, že nebyla jednoznačná, ale hráli jste o výsledek až do poslední minuty?
Mrzí nás strašně moc. Kdyby to šlo vrátit, tak by se toho dalo spousta udělat jinak. Ale teď už se k tomu nemá cenu vracet. Aspoň jsme odehráli zápas se ctí a dali do něj srdíčko.

Sami jsme si to zkomplikovali a šli na Kanadu

Po zápasech s Dánskem a Švýcarskem přišla spousta komentářů, jak je na tom český hokej špatně... Věříte, že jste to ve čtvrtfinále aspoň trochu vyvrátili?
To už je jenom vracení do minulosti, v tom už se podle mě nemá cenu rýpat. Lidi na to mají nějaký názor a nebudou všichni říkat, že je to výborný. Je to sport a jednou jsi nahoře, jednou dole. Tak to chodí.

Jak byste celkově zhodnotil vaše vystoupení na turnaji? Úspěšné, neúspěšné? Vaším cílem bylo především čtvrtfinále...
Nemohli jsme si dávat jiný cíl než se dostat do čtvrtfinále. Určitě nás to po takovém průběhu turnaje mrzí. Skupinu jsme začali dobře, ale pak jsme si to sami zkomplikovali a šli na Kanadu.

Kde se podle vás vůbec zápas zlomil?
Asi když nám na začátku třetí třetiny odskočili na dva góly, to vidím jako první zlomový moment. Sice jsme pak hned snížili, ale oni nám zase odskočili. Proti takovému mužstvu je to strašně těžké dotahovat.

Co vám po utkání řekl trenér Jakub Petr? Poděkoval vám za výkon?
Poděkování tam určitě proběhlo. Drželi jsme se plánu, kterého jsme chtěli. Je to ale sport a takhle to skončilo.

Kapitán? Byl jsem za to strašně rád

Máte za sebou mistrovství světa v kolébce hokeje. Jak jste si ho užil?
Užil jsem si ho, to je jasný. Už jen tím, že jsme hráli v Montrealu. Bylo super zahrát si na takové akci proti nejlepším hráčům světa do dvaceti let. Byl to pro nás velký zážitek a doufám, že na to budeme vzpomínat, i když nám to nevyšlo. Jednou si vzpomeneme třeba na tenhle zápas, kdy jsme fakt bojovali jeden za druhého.

Vedl jste tým jako kapitán. Co to pro vás znamenalo?
Byla to pro mě asi větší zodpovědnost. Vůbec jsem to nečekal a když jsem byl zvolený, byl jsem za to strašně rád a snažil se jít příkladem. Nová zkušenost, snažil jsem si to užit.

Nosit céčko na národním dresu, to se přece jenom každému nepovede...
Určitě je to čest, ale vzpomínalo by se mi na to líp, kdybychom Kanadu porazili a šli dál.

Co vás čeká nyní, po vypadnutí z turnaje?
Zatím zůstáváme všichni pohromadě. Já pak letím zpátky do klubu, dohrát sezónu. Potom se vrátím do Česka.