Žáci
čt 19.1.2017 | Matouš Soukup

Základna trénuje pod dohledem Patrika Stehna a patrona Stanislava Dietze

Hradecký klub nezapomíná ani na výchovu těch nejmenších. Kdo ví, jednou z nich mohou být i tahouni východočeského A-týmu. Od září probíhá již tradiční tréninková příprava nejmladší mládežnické kategorie, hokejové základny. Na první krůčky malých capartů na ledě dohlíží Patrik Stehno se svými kolegy, kterým vypomáhá i patron z řad A-týmu – Stanislav Dietz. Jak vypadá příprava této kategorie?

Stanislav Dietz: Snažíme se, aby si děti našly kamarády

Jakou roli má vytáhlý obránce při trénincích hradecké základny? „Moje role spočívá v tom, že na trénincích působím jako pomocník trenérům. Díky tomu se mohou dětem naplno věnovat, protože ty potřebují pozornost a osobní přístup. Pro ně je v tomto období důležité, aby získaly kladný vztah k hokeji a vůbec sportu jako takovému. Jsem rád, že jim mohu být určitým způsobem inspirací a mentorem,“ vysvětluje svou pozici Stanislav Dietz.

Sám přiznává, že početná docházka dělá radost nejen jemu, ale i klubu. „Těší mě, že máme velkou základnu dětí, ze které do budoucna může klub čerpat. Snažíme se, aby mezi sebou našly kamarády a správně se začlenily. Díky sportu získají i cílevědomost, vytrvalost a disciplínu. Hlavně je ale důležité, aby to děti bavilo, proto jsou tréninky pojaty formou her,“ připomíná i výchovnou stránku celé přípravy.

Jak hradecká sedmašedesátka přiznává, najít si čas k docházce je díky nabitému programu A-týmu náročné. O to více se na tréninky s mládeží těší. „Snažím se docházet, jak nám to dovolí náš program, což je v poslední době náročné. Nicméně vždy, když mohu, tak rád přijdu. Baví mě celkově práce s dětmi, jak jsou bezprostřední. Je s nimi sranda,“ vypráví.

A co říká rodák z Písku na samotnou podstatu docházek k tréninkům mládežnických kategorií? „Role patrona pro mne má smysl. Vychováváme novou generaci hokeje, novou generaci lidí. Jsem rád, že se na tom mohu nějakým způsobem podílet a předat zkušenosti těm nejmenším, kterým to pomůže,“ zakončuje skromně patron základny.

Na tohle budou dost možná tihle malí bruslaři jednou vzpomínat - první hokejové krůčky v Hradci Králové. ❄ ☺

Video zveřejněné uživatelem Mountfield HK (@mountfieldhk),

Patrik Stehno: Cílem je, aby děti získaly vztah k bruslení

Představujeme mládež & patrony
Junioři & Jaroslav Pavelka

Starší dorost & Jaroslav Kudrna

Mladší dorost & Rudolf Červený

8. třída & Josef Marha

7. třída & Ondřej Kacetl

6. třída & Martin Pláněk

5. třída & Jiří Šimánek

4. třída & Rastislav Dej

3. třída & René Vydarený

2. třída & Zdeněk Čáp

1. třída & Bedřich Köhler

» Základna & Stanislav Dietz«

Organizaci celé základny podrobněji popisuje i samotný trenér této kategorie Patrik Stehno. Jak sám vysvětluje, malí hokejisté zde nehrají zápasy, ale důležité je hlavně správné soužití s ledem a bruslemi. „Trénujeme dvakrát týdně, ve čtvrtek od 17:30 a v neděli od 8:30. Základna probíhá až do konce března. Tréninkové jednotky jsou rozdělené nejenom podle věkových, ale i podle výkonnostních kategorií,“ popisuje plán probíhající přípravy.

I bez výstroje se však dá zažít spousta legrace, kterou hradečtí trenéři pro malé naděje nadšeně připravují. „Ti nejmenší mají k dispozici balónky i jiné hračky a jde hlavně o legraci. Starší se zdokonalují v bruslení a pomalu se přesouvají i do skupin, kde už se poprvé bere do rukou hokejka a obléká kompletní výstroj,“ odhaluje náplň tréninků.

Cíl u nejmenší mládežnické kategorie je jasný – děti musí sport hlavně bavit, což kromě Stanislava Dietze potvrzuje i hlavní kouč. „Hlavním cílem je, aby děti získaly kladný vztah k bruslení a samotném pobytu na ledě. Jsme rádi, že dochází tolik dětí a o sport je takový zájem. V posledních třech letech se jich do hokeje přesunulo obrovské množství, což je pro nás z pohledu hradeckého klubu super. Přihlášených máme v tuhle chvíli 176 dětí, v průměru se jich na tréninku sejde něco kolem stovky,“ pochvaluje početnou docházku svých svěřenců.

Pomoci patrona základny i jiných hráčů napříč kategoriemi si váží. „Jsem hrozně rád, že Standa i další hráči z dorostu nebo juniorky s nimi chodí na led a pomáhají. Je to dobrý obraz vůči rodičům i samotným dětem. Ty pak mohou na základně vidět hráče, které jindy třeba sledují v utkáních A-týmu nebo jiných kategorií,“ dodává Patrik Stehno.