Aktuální zprávy z klubu
pá 27.1.2017 | Martin Voltr

Týden hokeje slavil velký úspěch, do FORTUNA arény přilákal 130 dětí

Přitáhnout k hokeji nové naděje a zajistit českému sportu lepší budoucnost. Hlavně s touto vizí se letos Český svaz ledního hokeje pustil do nového projektu Týden hokeje. Po podzimní oťukávací fázi se do akce tentokrát zapojilo 136 klubů po celé republice a nechyběl ani Mountfield. O trénink pro nejmenší byl v Hradci Králové obrovský zájem!

Ve čtvrtek odpoledne se to ve FORTUNA aréně jen hemžilo malými bruslaři a bruslařkami. Akce se zúčastnilo celkem 130 dětí, z toho 98 jich vyplnilo přihlášku do svazového projektu Pojď hrát hokej. Skvělá čísla potvrzují hokejový boom ve městě pod Bílou věží, ale i to, že v naší zemi jde stále o jeden z nejoblíbenějších sportů.

Dětem se věnovali nejen kluboví trenéři, na ledě si zabruslily také s hokejisty A-týmu Stanislavem Dietzem a Karlem Plášilem. Chybět nemohl ani maskot Mounty. „Za sebe můžu říct, že máme strašně pozitivní dojmy. Bylo to super. Až v budoucnu se z hokeje stává sport na vyšší úrovni, u dětí je to opravdu jenom o hře, zábavě a radosti,“ vystihuje to nejdůležitější vedoucí sportovních tříd Martin Stehno. Zároveň tuší, že o budoucnost hokeje v Hradci Králové nemusíme mit strach.

Jak vás potěšila účast?
Určitě nás potěšila. Splnilo to svůj účel, bylo to super. Děti byly spokojené a rodiče taky. Je to příslib do budoucna, ale i do posledních dvou tří měsíců, které zbývají do konce sezony. Už na akci se nám přihlásilo do základny dalších deset nebo patnáct dětí.

Můžete říct, jak celé odpoledne probíhalo?
Program začal v 16 hodin, kdy se děti přihlašovaly a dostávaly dresy. Probíhala tam prezentace, která byla svazově daná a my jsme si ji přizpůsobili na náš klub. Děti pak mohly zhlédnout ukázkový trénink ročníku 2009 a měly také připravenou střelnici, kde si mohly zastřílet. Byl o to obrovský zájem. Celou dobu tady putoval Mounty, se kterým se fotily, plácaly si. Potom proběhla vlastní hodina na ledě.

Děti jste měli rozdělené podle bruslařských dovedností...
Jednak přišlo hodně dětí, které už jsou u nás v základně. I ty nové trenéři díky svým zkušenostem rozdělili do skupinek. Myslím, že to proběhlo suprově a museli z toho mít dobrý pocit jak děti, tak rodiče.

Co vůbec říkáte na Týden hokeje, který Český svaz ledního hokeje spustil po celé republice?
Je to super věc, náborová akce, ve které jsou přihlášeny skoro všechny kluby. Co mám odezvy z dalších klubů, tak myslím, že to přitáhlo k hokeji strašně moc dětí s rodiči. I kdyby si přišly jen zabruslit. Z mé strany je tahle podpora suprová.

Jak vás program s dětmi bavil? I když chápu, že pro vás je to „normálka“...
Ale tak normálka... Zase přišly i úplně nové děti. Už nahoře u prezentace bylo vidět, že ji sledovaly, oblékly si výstroj, byly nadšené. Takže za sebe i za trenéry můžu říct, že máme strašně pozitivní dojmy.

Jakou hlavní myšlenku jste se dětem a rodičům snažili předat?
Hlavní je, aby je to bavilo, aby byly spokojené, aby se smály. U malých dětí je to opravdu jenom o té hře a soutěživosti. Proto máme na ledě co nejvíc pomůcek, aby si hrály a chytlo je to. Až v budoucnu ve starších kategoriích se z toho stává sport na vyšší úrovni, ale tohle je stoprocentně základ. Chceme, aby z toho děti měly radost a těšily se na zimák. Pokud jsou děti spokojené, působí to nějakým stylem i na rodiče a ti sem zase přivedou další, protože mají známé... Je to o hře, zábavě a radosti.

Věříte, že se od vás rodiče dozvěděli nové věci?
Ano, v populaci panuje názor, že hokej je jeden z nejdražších sportů. V dnešní době už to tak ale není. Samozřejmě časově je náročný, ale to je podobné jako každý jiný sport nebo kroužek. Snažíme se pomoct s náklady na začátek, dát dětem co nejvíc výstroje můžeme. I tahle akce to podpořila. Pokud se děti přihlásily a potom budou mít zájem o hokej a zaregistrují se v jakémkoli klubu, tak dostanou od svazu dárkový šek v hodnotě 1500 korun. A to je na začátek super. Startovací sada výstroje stojí kolem 3000 korun, takže svaz jim z toho prakticky půlku zaplatí. Myslím, že na první dva roky jsou náklady minimální.

Jak jste vůbec spokojen počtem dětí v nejnižších hradeckých kategoriích?
V základně máme přihlášených přes 170 dětí, což je skvělý počet. Dostáváme se do situací, kdy už máme v kategoriích relativně hodně dětí. Není to jako pět šest let zpátky, kdy jsme měli problém vůbec nějakou kategorii naplnit, abychom mohli hrát. Dneska máme dětí hodně, máme to od nejmenších zabezpečené dobře. Myslím, že v tomhle směru určitě nemusíme mít o hradecký hokej strach.

Fotogalerie