Rozhovory
ne 31.12.2017 | Filip Novák, Věra Novotná | Foto: Klára Petrásková

Říkali jsme si po první třetině, že se nic neděje, hlásí z Buffala Radovan Pavlík

Po prohře se Švédskem nastoupili čeští reprezentanti na mistrovství světa k zápasu proti outsiderovi z Běloruska. Začátek byl z českého pohledu divoký, když dvacítka prohrávala už o dvě branky, ale do svých rukou to vzal Radovan Pavlík, který dvěma góly pomohl k obratu a zavelel k výhře mladíků 6:5. Připsal si tak svůj první a druhý gól na mistrovství světa hráčů do 20 let. Kromě toho však dostal také desetiminutový trest a trnul na trestné lavici při pohledu na stíhací jízdu Bělorusů.

Zápas s Běloruskem zřejmě neprobíhal podle vašich představ, nebo jste to čekal?
Tohle asi nikdo nečekal. Bohužel jsme dostali góly v přesilových hrách, ale jsme rádi, že jsme nakonec brali tři body.

Začátek zápasu byl špatný. Po první třetině jste prohrávali o gól, následně už dokonce o dva…
Hodně nás to zaskočilo, ale v kabině jsme si říkali, že se nic neděje. Stačil nám jeden gól abychom se vrátili zpátky do zápasu, a to se nám povedlo.

V první dvacetiminutovce byl vyloučen Daniel Kurovský, chyběl vám?
Každý hráč, který nehraje, chybí. Daniel to neudělal naschvál, měl hokejku mezi nohama soupeře a bohužel ho nešťastně sekl.

Rozhodující moment? Otočení zápasu na 3:2

V první třetině jste sice nějaké šance měli, ale neproměnili jste je. Byla v ní běloruská obrana neprostupná?
Nemyslím si, že by byla neprostupná. My jsme hráli hlavně po mantinelech po obvodu a netlačili jsme se do branky. Ve druhé třetině jsme to zlepšili a přineslo to ovoce.

Jak jste viděl svoji první gólovou akci?
Albi (Kristian Reichel) vystřelil a Osty (Ostap Safin) to zkoušel dorážet, ale trefil pouze břevno a já jsem to tam na dlouhou hokejku doklepnul. Nevím, jestli brankář neviděl, nebo si to tam srazil sám, ale spadlo to tam.

Během několika vteřin po první brance jste dokázali vyrovnat, cítili jste, že to Bělorusy položí?
Každý tým tohle položí, když během chvíle soupeř vyrovná, ale strašně nám to pomohlo. Myslím si, že rozhodující moment přišel ve chvíli, kdy jsme otočili na 3:2, protože jsme se vrátili k té hře, kterou jsme chtěli od začátku hrát. Jsme rádi, že bereme vítězství.

Měli jsme i hokejové štěstíčko

Jaký byl plán do třetí periody?
Hrát naši hru a přidat ještě nějakou branku, abychom to pojistili, což se nám povedlo. Na druhou stranu jsme měli hokejové štěstíčko.Každý měl na konci v hlavách to, že stačí jeden gól k tomu, aby soupeř vyrovnal, ale my jste to nechtěli dopustit a hráli naši hru.

Kromě dvou gólů jste taky stihl inkasovat osobní trest. Co se tam stalo?
Byla to kravina, vyhozený puk na hybridní zakázané uvolnění a já to dojížděl. Bohužel jsem položil hokejku tak, že kotouč nakonec dojel do branky. Omlouvám se všem klukům.