Rozhovory
út 2.1.2018 | Jan Vavřina

Prezident klubu, generální manažer, hlavní trenér a kapitán o Spengleru i roku 2017

Výjimečný hokejový rok 2017 zakončil Mountfield HK účastí na nejprestižnějším hokejovém klubovém turnaji na světě. Vylepšil loňské umístění, dostal se do semifinále, kde sehrál vyrovnanou partii s pozdějším vítězem celé akce, týmem Kanady. Jak jsou s účastí v Davosu a celým nedávno skončeným rokem spokojeni prezident klubu, generální manažer, hlavní trenér a kapitán mužstva?

Když dostal poslední den turnaje prezident HC Davos Gaudenz F. Domenig otázku, jak je spokojen s 91. ročníkem Spengler Cupu, nezapomněl v odpovědi zmínit hradecký hokejový klub. „Všechno proběhlo opravdu dobře. Viděli jsme vzrušující zápasy, zejména semifinále mezi týmem Kanady a Mountfieldem. Nečekal bych, že to bude tak vyrovnané. Je také skvělé vidět na ledě člověka jako je Jaroslav Bednář. Byl jsem opravdu spokojený,“ vysekl zástupce pořadatele turnaje pochvalu Hradci Králové.

Prezident klubu Miroslav Schön

Jak hodnotíte letošní účast Mountfieldu HK na Spengler Cupu?
Naše působení na Spengler Cupu bylo důstojnou reprezentací našeho města i českého hokeje. Sehráli jsme dvě vyrovnaná utkání s týmem Kanady a po semifinálovém zápase i kanadští trenéři přiznali, že pokud by se štěstí přiklonilo na naši stranu, mohli jsme finále hrát my. Snad ještě není všem dnům konec. Kromě toho vítězství nad Dinamem Riga je již čtvrtý skalp (po Omsku, Ufě a Jekatěrinburgu) mužstev z KHL v posledních dvou letech. Nejvíc jsem ale spokojen s celkovým vystoupením našeho týmu, s jeho nasazením, zarputilostí a obětavostí.

Jak jste si 91. ročník turnaje užil?
Přelom roku v Davosu, to není jen hokej. Je to také velká společenská událost a řada lidí tam přijíždí prostě jenom oslavit Nový rok. Kromě hokejové diplomacie, jsem stejně jako vloni navázal řadu nových přátelství. Jednoho významného podnikatele jsem přesvědčil, aby s celou svojí rodinou poprvé navštívil hokejový zápas. Fandili samozřejmě nám a šlo jim to jako rodilým Hradečákům. A možná je časem přivítáme i mezi partnery našeho klubu. Celkově jsem si to moc užil.

Jaký pro vás byl hokejový rok 2017 a jak jste s ním spokojen?
Letošní rok byl dobrý. V dubnu bronzová medaile v extralize, druhé pozvání na Spengler Cup, v srpnu obhajoba prvenství v Mountfield Cupu, na konci roku dělené třetí místo na Spengler Cupu. Hlavně se nám ale podařilo postavit silný tým, v kabině je skvělá parta. Máme vynikající partnery a jedinečné fanoušky. Může to být ještě lepší? Může! Ale to si řekneme za rok touto dobou.

Generální manažer klubu Aleš Kmoníček

Jak hodnotíte letošní účast Mountfieldu HK na Spengler Cupu?
Hodnotím ji pozitivně, cíl v podobě postupu do semifinále jsme splnili. Nutno dodat, že naše skupina byla zcela jistě silnější než ta druhá. V semifinále jsme odehráli velmi dobrý zápas s Kanadou, i když výsledek vypadá jednoznačněji.

Jak jste si 91. ročník turnaje užil?
Užil jsem si ho více než v loňském roce, jelikož jsme již jeli do „známého prostředí“ a nemuseli jsme nic nového poznávat. Krásné město, perfektně obsazený i zorganizovaný turnaj, postup do semifinále, skutečná zimní atmosféra včetně sněhu, co více si přát?!

Jaký pro vás byl hokejový rok 2017 a jak jste s ním spokojen?
Myslím, že prozatím nejúspěšnější v mé kariéře, dosáhli jsme na bronzové medaile, a to se cení. Doufám, že tento nebo i ty další budou neméně úspěšné.

Hlavní trenér Václav Sýkora

Jak hodnotíte letošní účast Mountfieldu HK na Spengler Cupu?
Myslím, že turnaj pro nás dopadl dobře. Naším cílem bylo udělat co nejlepší výsledek a oproti loňsku se posunout o kousek dál. To se nám povedlo postupem do semifinále. Pro nás bylo důležité, že jsme hráli čtyři kvalitní utkání a výkony v nich byly velmi dobré. Přestože výsledkově to tak nevypadá, zápasy byly vyrovnané a navíc s hodně kvalitními soupeři. Určitě to hodnotíme kladně.

Jak jste si 91. ročník turnaje užil?
Bylo to hodně pracovní, protože jsme měli jen jeden volný den, ale i během něj jsme trénovali. Bylo to docela náročné, na velké užívání to nebylo. Ale z pohledu toho, v jaké atmosféře turnaj probíhá a jaká je tomu věnována pozornost, to působí na každého. Cítili jsme to taky a i to napomohlo tomu, že tým podal takové výkony. Byla tam velká podpora hradeckých fanoušků, kterých dorazilo zase velké množství a doufám, že jsme je těmi výkony potěšili.

Jaký pro vás byl hokejový rok 2017 a jak jste s ním spokojen?
Myslím, že poměrně úspěšný. Podařilo se nám stejně jako vloni vyhrát Mountfield Cup, v extralize se aktuálně dělíme o druhé a třetí místo při stejném počtu bodů, což je taky pozitivní. Završila to účast na Spengler Cupu. Když k tomu přičteme loňské povedené play off a zisk bronzových medailí, tak to celý výsledek a hodnocení roku 2017 jen podtrhuje. Hodnotím to tedy hodně dobře.

Kapitán A-týmu Jaroslav Bednář

Jak hodnotíte letošní účast Mountfieldu HK na Spengler Cupu?
Asi všichni jsme zaregistrovali, že úvod turnaje nebyl úplně ideální. Nicméně v kabině proběhla krásná fráze, že zajíci se počítají po honu. Zápas s Rigou to potvrdil. V semifinále jsme odehráli velice dobré utkání proti Kanadě. Tam ale bylo více faktorů, které hrály proti nám – produktivita i fakt, že jsme de facto za celý zápas nedostali jedinou přesilovku. Můžeme si ale říct, že jsme na ledě nechali všechno a že turnaj pro nás byl úspěšný.

Jak jste si 91. ročník turnaje užil?
Stejně jako vloni. Do Davosu se vracím vždycky rád, protože na město a stadion mám krásné vzpomínky, zažil jsem tady parádních osm měsíců. Ty bych zařadil mezi top tři sezóny v celé kariéře. Vzpomínky jsou úžasný.

Jaký pro vás byl hokejový rok 2017 a jak jste s ním spokojen?
Parádní. Přestože jsme skončili na třetím místě, semifinále podle mě bylo hratelné. Sezónu jsem si užil, máme výborné fanoušky. Perfektně nám vyšly oba ročníky Mountfield Cupu, takže úvody sezóny byly takové, jaké mají být. Vloni jsme měli nějaká hluchá místa, ale po Spengler Cupu jsme se zvedli a závěr sezóny jsme měli parádní. Nemůžu najít žádné negativum a doufám, že letos to bude podobně úspěšné jako vloni.