Aktuální zprávy z klubu
út 6.3.2018 | Petr Šatalík

Hradec prožil historicky nejúspěšnější základní část! Co o ní prozrazují čísla?

Na pátou základní část po návratu extraligy do Hradce Králové budou na východě Čech vzpomínat jen v dobrém. Lvi zaznamenali nejlepší výsledek v celé své historii, obsadili druhou příčku a zajistili si start čtvrtfinálové série na vlastním ledě. Mužstvo vedené Václavem Sýkorou ukázalo své přednosti a může se těšit na další emocemi nabité play off. Pojďme zjistit, co o uplynulých dvaapadesáti kolech prozrazují čísla.

Mountfield HK zakončil základní část na 2. místě se ziskem 99 bodů, o 10 bodů tak překonal svůj výtěžek z loňského ročníku. Jejich větší část nasbírali Východočeši v ČPP Aréně, kde jich získali 56, na kluzištích soupeřů pak přidali dalších 43. Ve čtrnácti případech musel Hradec do prodloužení či nájezdů, zde měl úspěšnost 50 %. Sedmkrát vyhrál a ve stejném počtu případů odešel poražen. Lvi zaznamenali nejlepší skóre v historii, podíl branek byl 146:101.

Nejdelší úspěšnou sérii zažil celek Václava Sýkory na konci září, a především přes říjen, kdy bodoval v devíti po sobě jdoucích utkáních (z nichž hned sedm vyhrál, což byla nejdelší řada vítězství v sezóně). Nejhůře mu naopak bylo hned v prvních třech duelech extraligy, kde zaznamenal nejdelší dobu bez bodu. Mužstvu se skvěle dařilo také v listopadu, kdy soupeře porazilo šestkrát v řadě.

Lvi ovládli přesilové hry

Hokej v Hradci Králové i nadále táhne do ochozů, ČPP Arénu letos navštívilo 127 983 diváků, průměrně přišlo na zápasy Východočechů pod Bílou věží 4922 fanoušků. Celkem si na utkání Mountfieldu našlo cestu 266 694 příznivců ledního hokeje, Lvi se tak v extraligové tabulce řadí tímto výsledkem na sedmou příčku.

Tým Václava Sýkory v letošním ročníku rozhodně nestřílel z každé pozice, průměrně vyslal na bránu soupeře 29,46 ran, což ho řadí až na sedmou extraligovou pozici. Naopak na svou vlastní klec moc pokusů projít nenechal, brankáři si průměrně museli poradit pouze s 26,63 střelami. Méně jich museli pochytat už jen gólmani Olomouce.

Pokud máme hledat místo, v němž Hradec položil základ svého úspěchu, jsou to přesilové hry, a to i přesto, že jich Mountfield odehrál jen 194 (třetí nejnižší počet z týmů extraligy). Východočeši byli v početní výhodě nejúspěšnějším celkem, využili 20,10 % přesilovek. Špatně se jim nevedlo ani v oslabení, kde obsadili čtvrtou příčku s úspěšností 84,85 %. Lépe na tom v této činnosti byla pouze mužstva Třince, Olomouce a překvapivě také Jihlavy.

Hradečtí si vedli dobře také v Radegast Indexu

Lvi patří i nadále mezi méně trestané týmy. V této sezóně nasbírali 556 trestných minut, což je řadí na 5. místo. Nejdisciplinovanějším ze všech celků se ukázala Jihlava, která jich zapsala jen 420. Naopak s obrovským náskokem více jak 120 trestných minut zvítězil Liberec, jenž jich celkem pobral 906 a je tak nejčastěji faulujícím mužstvem.

Mountfield si skvěle vedl také ve statistice +/-, kde nasbíral 99 kladných bodů, čímž se dostal na 2. pozici (ve statistice mínusových bodů byl vůbec nejlepší). Tato statistika mu výrazně pomohla také v hodnocení Radegast Indexu, kde obsadil 3. příčku se ziskem 1298 bodů. Lepší výsledky si připsaly pouze týmy Vítkovic a Plzně.

O něco hůře se vedlo mužstvu z města pod Bílou věží na vhazování. Lvi obsadili v této činnosti až 9. místo s úspěšností 49,06 %. Největšími specialisty na buly jsou v extralize Bílí Tygři z Liberce. Naopak nejhorším celkem v kruzích pro vhazování jsou Berani ze Zlína.

Nejproduktivnějším hráčem znovu Jaroslav Bednář

Nejproduktivnějším hráčem Mountfieldu se opět stal Jaroslav Bednář, jenž si na své konto připsal 42 (15+27) kanadských bodů. V hodnocení extraligy obsadil 7. pozici. Veterán Východočechů byl též nejlepším nahrávačem celku, v této statistice skončil v rámci všech týmů na 5. příčce. Nejlepším střelcem Hradce je Rudolf Červený, který se s 21 góly dělí o celkové 4. místo v soutěži s Robertsem Bukartsem ze Zlína a Jakubem Orsavou z Boleslavi.

Rudolf Červený je, alespoň co se střelby týče, vůbec největším odborníkem ve výběru Václava Sýkory. Připsal si totiž nejvyšší počet ran na bránu soupeře – 123 a rovněž má ve střelbě nejvyšší procentuální úspěšnost v mužstvu – 17,07 %. Zároveň je také nejlepším hráčem ve statistice +/- bodů.

Přesto zmiňme ještě jednoho střelce – Bedřicha Köhlera. Důrazný útočník letos zapsal 17 zásahů (po Rudolfu Červeném je nejčastěji skórujícím hráčem Hradce). Jeho produktivitu lze vidět zejména v přesilových hrách, kde zaznamenal hned 9 branek (nejvíc z týmu) a připsal si také nejvyšší počet vítězných gólů – 5.

Východočeši mají dva skvělé gólmany

Průměrně stráví na ledě nejvíc času dva obránci Mountfieldu HK – Oskars Cibulskis (průměrný čas ve hře 20:38) a Blaž Gregorc (19:45). Druhý jmenovaný pobyl na kluzištích v této sezóně vůbec nejvíc času z celého mužstva, celková doba jeho pobytu na hrací ploše se vyšplhala na 1027:29.

Obránce Oskars Cibulskis je v mužstvu také expertem na blokování střel soupeře, celkem letos zastavil 56 ran. Na druhém místě v této statistice není žádný další bek, jak by se dalo čekat, ale útočník Bedřich Köhler, jenž zastavil jen o 3 pokusy méně než jeho spoluhráč z Lotyšska. Vytáhlý forvard si také připsal nejvyšší počet hitů v celku – 62.

Pakliže soupeř bude chtít najít slabinu v týmu Hradce, bude muset hledat jinde než v brankovišti. Patrik Rybár měl v této sezóně úspěšnost zákroků 93,19 % a průměrně obdržel za zápas jen 1,73 gólů. Jaroslav Pavelka sice strávil na ledě jen třetinu času, kterou odchytal jeho slovenský parťák, přesto i on zaznamenal parádní čísla. Jeho úspěšnost zásahů činí 94,64 % a v průměru inkasoval za utkání pouze 1,56 branek. Oba muži v masce se těmito výkony řadí mezi nejlepší brankáře v lize.