Aktuální zprávy z klubu
út 27.3.2018 | Petr Šatalík, Šimon Sedlařík

Představení soupeře pro semifinále: Oceláři mají skvělá oslabení

Semifinálové boje play off svádí k vzájemnému měření sil mužstva Mountfieldu HK a Třince. Oba celky za sebou mají náročnou čtvrtfinálovou sérii, kde musely odehrát všech sedm zápasů. Východočeši i Slezané rozhodující bitvu o postup zvládli a nyní jsou jen krok od vysněného finále, jehož vítěz se stane mistrem extraligy. Bližší náhled na porovnání obou týmů i měst přinášejí řádky následující.

Vyrovnanost série mezi Lvy a Slezany napovídá už umístění ze základní části sezóny. Hradec skončil druhý s 99 body, Třinec jich nasbíral jen o 7 méně. Ve vzájemných duelech byl úspěšnější Mountfield, jenž na body z těchto střetnutí porazil Oceláře 8:4. Z dvanácti posledních zápasů s tímto protivníkem Východočeši jedenáctkrát došli minimálně do prodloužení.

Pro mužstvo Václava Sýkory svědčí také poměr branek ze základní části. Hradečtí 146 gólů vsítili a jen 101 inkasovali. Ani numera Třineckých však nebyla špatná, 143 puků v síti soupeře, 122 v té jejich. V play off se však čísla obrací, zatímco Slezané 23 branek dali a 18 obdrželi, Lvi jsou v záporných cifrách. Ve stejném počtu duelů jako Oceláři poslali 13 kotoučů do brány soupeře a 14 jich lovili z vlastní svatyně.

Zajímavě se jeví fakt, že hráči z města nad Olší byli v základní části nejlepším týmem pro venkovní duely, kde nasbírali 45 bodů, zatímco doma jich získali jen o dva více a patřili k průměru ligy. Hradečtí byli ve venkovních utkáních druzí nejlepší (43 bodů), v domácích třetí (56 bodů). V play off se však znovu karta obrátila, alespoň co se týče Ocelářů. Ti totiž vyhráli všechny zápasy ve WERK ARENĚ, v Pardubicích nezískali ani bod. Hradec svou tvrz jednou neuhájil, v jednom případě se pak postaral i o to, aby padla pevnost Liberce.

Důležitou součástí budou opět situace s nevyrovnaným poměrem hráčů na ledě. Hradečtí měli v základní části vůbec nejlepší přesilovky s využitím 20,10 %. Oceláři v tomto ohledu zaostávali, své početní výhody využili v 15,81 % případů. V play off se rozdíl mezi oběma celky značně snižuje. Lvi se sice ještě zlepšili na 20,69 %, jenže Třinečtí zaznamenali v tomto ohledu větší progres na 18,18 %.

Tým Václava Varadi si vede skvěle na buly

Pokud Mountfield ovládl v základní části přesilovky, Slezané opanovali oslabení. Úspěšnost jeho bránění měli famózních 88,84 %. Východočeši ustáli 84,85 % svých početních nevýhod. Rozdíl v kvalitě se ještě prohloubil ve vyřazovací části. Oceláři vyšroubovali své oslabení na úctyhodných 90,00 %. Hradec naopak zaznamenal mírný pokles na 83,33 %.

Třinečtí v základní části často prověřovali gólmana soupeře. Na bránu protivníka vyslali za zápas průměrně 31,13 puků, Východočeši jen 29,46. Podobný poměr lze vyčíst také v play off, kde Oceláři vystřelili na klec Pardubic za sedm duelů 216 ran, Mountfield ohrozil svatyň Liberce 205 pokusy.

Pakliže museli Hradečtí přejít ve čtvrtfinále přes nejlepší tým na buly ze základní části, s o moc lehčím soupeřem teď v tomto ohledu počítat nemohou. Třinečtí byli totiž po Liberci druhý nejlepší tým na vhazování s úspěšností 52,89 %. Lvi byli po dvaapadesáti kolech na cifře 49,06 %. Ve vyřazovací části se rozdíl mezi týmy zvětšil. Oceláři zaznamenali mírný propad na 51,08 %, jenže Východočeši na tom byli ještě hůř, proti Bílým Tygrům se na buly trápili a získali z nich jen 46,65 % puků.

Co se týče podpory z hlediště, v základní části byly oba tábory poměrně vyrovnané. V šestadvaceti kolech přišlo na domácí zápasy Hradce průměrně 4922 diváků. Návštěva na utkáních ve WERK ARENĚ se pohybovala kolem 4372 fanoušků. Rozdíl se v play off zvýšil. Východočeši vyšroubovali průměrnou návštěvnost v ČPP Aréně na 6464 lidí, Oceláři zaznamenali menší nárůst na průměrných 5028 návštěvníků. Důležité je však připomenout fakt, že kapacita jejich haly čítá jen 5200 míst.

Hradec Králové Srovnání měst Třinec
Královéhradecký Kraj Moravskoslezský
92 929 Počet obyvatel 35 596
105,69 km² Rozloha 85,38 km²
1225 První zmínka 1444
235 m n. m. Nadmořská výška 306 m n. m.
21 Městské části 13
ČPP Aréna Zimní stadion WERK ARENA
6 890 Kapacita ZS 5 200

Na výhry 2:2, na body však letos získal Hradec

Ve vzájemné historické bilanci zaznamenali Oceláři z dvaceti utkání devět výher, z toho tři po základní hrací době. Lvi získali jedenáct duelů, v nastaveném čase také tři. Třinec má však na kontě nejdelší úspěšnou šňůru ve vzájemných bojích, ačkoli od ní uplynuly už tři roky. Tehdy na řece Olši získali pět skalpů Hradce v řadě – včetně lednové přestřelky v poměru 8:6. Čtrnáct branek je nejvíce, co kdy mezi oběma soky padlo, maximem ve vzájemných kláních je i osm gólů jednoho celku.

Co se letošních bitev týče, říjnovou i listopadovou zvládli po výsledcích 3:1 a 3:0 lépe svěřenci Václava Sýkory, v prvním případě se navíc jednalo o jejich první plnohodnotnou výhru v sezóně. Všechny tři trefy obstaral během 45 minut Bedřich Köhler. Druhé představení ve WERK ARENĚ pro sebe rovněž uzmuli Východočeši, kteří domácím nedovolili skórovat mimo jiné ani z pěti přesilovek. Díky výbornému výkonu Patrika Rybára si tak všechny body odvezli i z Frýdecké ulice.

Druhou půlku základní části však ve vzájemných bojích ovládla sestava Václava Varadi. Pod Bílou věží sice Mountfield mohutně dotahoval, když deficit 0:2 vyrovnal až v závěrečné desetiminutovce, ve třetí minutě prodloužení však Třinci vystřelil bonusový bod Jakub Petružálek. Stejný hráč rozhodl i dosavadní poslední duel v rámci 44. kola, který na ledě Ocelářů dospěl za stavu 1:1 až k samostatným nájezdům. V páté sérii totiž poslal puk mezi Rybárovy betony a vítězná radost tak znovu propukla na straně klubu z železárenského města.

Statistiky vzájemných zápasů z pohledu Mountfield HK

 ZVVPRPPPSkóre
Celkem:208303656:59

Oceláře táhnou rekordman Cienciala či stálice Hrubec

Slezané za sebou mají náročnou sérii s Pardubicemi, kterou rozhodli perfektním týmovým výkonem v sedmém střetnutí. Do čela kanadského bodování Ocelářů se po sedmibodovém galapředstavení vyhoupl David Cienciala (2+7), jemuž z forvardů zdatně sekundují zkušený Jiří Polanský (4+2) a rychlonohý Vladimír Svačina (2+4). Oba mají na kontě i čtyři body ve statistice +/-, což je současné týmové maximum. Výrazně byl vidět i Ondřej Kovařčík (3+1), který ve zmíněném klání nastřádal hattrick.

Defenzívu zastupuje druhý nejlepší nahrávač sestavy Lukáš Krajíček (1+6). Hodně o sobě dává vědět rovněž Tomáš Linhart (1+1), jenž je s 22 trestnými minutami třineckým zlým mužem. Bodově se doposud dokázali prosadit ještě Milan Doudera (0+2) a Vladimír Roth (0+1), fanoušky nicméně baví především David Musil, momentálně pátý hráč Radegast Indexu. Ten si kromě 20 trestných minut také připsal i 7 plusových bodů.

Šimon Hrubec a Oceláři Třinec. Tohle spojení platí už od sezóny 2012/13, přičemž se šestadvacetiletý gólman časem propracoval na jednu z výrazných týmových opor. V letošním play off nastoupil v sedmi utkáních, v nichž vychytal kýžené čtyři výhry a pokusy Dynama chytal s 92% úspěšností. Za svá záda přitom propustil pouze 2,39 střel na zápas. Jeho dvojkou je zkušený Peter Hamerlík, který jej prozatím střídal ve dvou představeních. Jeho statistiky vykazují 1,71 obdržené branky a 94,12% úspěšnost zásahů.