Rozhovory
ne 6.5.2018 | Radek Staněk | Foto: Aleš Krecl / ČSLH

Filip Hronek se trefil hned ve druhém zápase. Možnosti reprezentovat si moc váží

Český tým má za sebou náročný vstup do mistrovství světa, po vydřené výhře nad Slováky v prodloužení podlehla reprezentace Švédsku 2:3. Po drtivém nástupu severského týmu se Češi dokázali vrátit do hry, na čemž měl velký podíl i hradecký odchovanec Filip Hronek. Ofenzivní bek korigoval skóre přesilovkovou trefou a na ledě nechyběl ani při závěrečném tlaku během české power-play.

Jaký byl zápas proti Švédům?
Byl jiný než proti Slovákům, kteří proti nám převážně bránili. Tentokrát to bylo úplně o něčem jiném. Švédi dobře bruslili a byl to fyzicky hodně náročný zápas.

Soupeř do utkání nastoupil ve velkém stylu, poté jste ale hru vyrovnali. Co vás postavilo na nohy?
Ze začátku jsme možná byli trochu zakřiknutí, ale celkově nemyslím, že bychom byli horší. Po úvodu jsme začali plnit pokyny, hrát naši hru a to asi vedlo k tomu, že jsme sehráli vyrovnaný zápas. Myslím, že padesát minut jsme odehráli dobře a můžeme se od nich odrazit.

Bylo znát, že Švédsko mělo oproti vám den volna navíc, zatímco vy jste v sobotu odehráli těžký zápas se Slovenskem?
Ano, oni měli volno, my jsme na odpočinek neměli ani 24 hodin. Ale je začátek turnaje, takže sil bychom měli mít dostatek.

Vy sám jste krásnou střelou snížil na 1:2. Šlo to vůbec trefit lépe?
Červus (Roman Červenka) mi to výborně hodil, takže já se to jen snažil trefit, což se naštěstí povedlo. Ale na výhru to stejně nestačilo.

Vy jste v obou zápasech ukázal, že se nebojíte a jdete do hry zostra. Jsou pro vás i tyto momenty důležité?
Snažím se hrát svoji hru a trochu to k tomu patří. Občas někoho pošťouchnout, nebo se je snažit trochu vyprovokovat, když měli ze začátku navrch. Dostat se jim pod kůži. S dalšími zápasy i minutami nabírám zkušenosti a když se něco nepovede, kluci mě podpoří.

Všechny tři góly jste inkasovali od první švédské řady. Jak těžké bylo ji bránit?
Oni mají všechny čtyři lajny velmi silné na puku. Hodně jejich útočníků hraje NHL, navíc mají podporu od beků. Takže samozřejmě je to znát.

Do nominace jste se dostal na poslední chvíli. Jak jste přivykl evropskému tempu?
Je to něco jiného, hřiště je tady větší. Musí se tak víc bruslit a není tu ani tolik soubojů. Pro mě je to určitě zpestření a moc si vážím, že můžu reprezentovat svoji zem.