Aktuální zprávy z klubu
út 5.6.2018 | Patrik Soukup

Představení trenérského tria hlavního mužstva v čele s Tomášem Martincem

Do nové sezóny 2018/19 povede hradecké áčko trojice Tomáš Martinec, Aleš Krátoška a Petr Svoboda. První dva jmenovaní působí pod Bílou věží už delší dobu a mají zkušenosti především s mládeží. Petr Svoboda naopak přichází z Jihlavy a Hradec pro něj bude první velkou výzvou v seniorském hokeji. Trenérský štáb by měl přinést větší zapojení mladých hráčů do prvního mužstva.


Hlavní trenér: Tomáš Martinec

Tomáš Martinec má ke zdejšímu hokeji velmi blízký vztah, v Hradci Králové se totiž 4. září 1973 narodil a následně se pod Bílou věží také naučil hrát hokej. V sezóně 1993/94 odehrál svá první extraligová utkání za tehdejší Stadion. Následující ročník už ale působil v dresu Olomouce, jelikož první extraligové působení Hradce bylo velmi krátké. V hradeckém dresu se znovu objevil až v prvoligové sezóně 2004/05, to však bylo naposledy. Nejvyšší soutěž okusil rovněž v Pardubicích, Karlových Varech, Litvínově a Ústí nad Labem.

Po ukončení hráčské kariéry už domovský Hradec neopustil. Začal jako asistent u staršího dorostu. Poprvé na sebe upozornil už jako hlavní trenér, když vyhrál s mladším dorostem titul mistra České republiky v roce 2014. Následující ročník se mu to povedlo znovu a Hradec obhájil vítězství. Díky těmto úspěchům už spolupracoval s trenéry seniorského mužstva a mohl se postupně učit od Petera Draisaitla, Vladimíra Kýhose a Václava Sýkory. Poslední dvě sezony asistoval rovněž u reprezentací do 19 a 18 let, nyní se pokusí všechny tyto zkušenosti zúročit.

Asistent trenéra: Aleš Krátoška

Aleš Krátoška se narodil 6. října 1974 v Pacově nedaleko Českých Budějovic. V metropoli Jihočeského kraje vyrostl také hokejově, nicméně extraligu si zahrál poprvé ve Vítkovicích. V české nejvyšší soutěži získal kompletní sadu medailí, tu nejcennější se mu podařilo vybojovat v roce 2003 se Slavií Praha. Kromě toho nastupoval mezi elitou za Plzeň, kde plnil roli kapitána, Karlovy Vary a České Budějovice. V tuzemské nejvyšší soutěži odehrál 386 utkání s bilancí 73+100. Během své kariéry působil také ve Finsku, Norsku nebo Německu. V poslední jmenované zemi v týmu Landshut Cannibals ukončil po sezóně 2008/09 hráčskou kariéru.

Poté co definitivně pověsil brusle na hřebík, se rozhodl začít s trénováním. V Českých Budějovicích strávil v roli asistenta trenéra u mládeže tři sezóny, tu poslední měl coby sportovní manažer na starost juniorský výběr. Do Hradce Králové se přesunul před sezónou 2014/15, kde převzal jako hlavní kouč nejstarší mládežnickou kategorii.

Juniorku Lvů vytáhl hned v prvním roce zpět mezi elitu a tím si získal důvěru na další tři sezóny v pozici hlavního kouče. Další úspěch zaznamenal v sezóně 2017/18 kdy dovedl svůj tým do semifinále extraligy. Navíc nakoukl i na mezinárodní scénu u výběru do 19 let jako asistent trenéra. Před ročníkem 2018/19 si ho vybral Tomáš Martinec jako asistenta k seniorskému týmu Mountfieldu HK.

Asistent trenéra: Petr Svoboda

Petr Svoboda se narodil 20. června 1980 v Jihlavě, kde začínal i s hokejem. V mládežnických kategoriích ho vedl jako trenér jeho otec Radoslav Svoboda, jehož slavné jméno chtěl překonat. Postupně se přes Jihlavu, Havlíčkův Brod a Třinec vypracoval až na draft NHL. V něm si českého obránce vybral ve druhém kole slavný tým Toronto Maple Leafs. Následně získal s národním týmem do 20 let zlato na mistrovství světa v roce 2000. Důrazný zadák si pak začal plnit zámořský sen, jenže v Kanadě strávil pouze tři neúplné sezóny. Poté se musel vypořádat s nepříjemnou nemocí spojenou s únavou a imunitním systémem, která znamenala stopku v jeho dobře rozjeté kariéře.

Lékaři jej nakonec museli operovat, díky čemuž nemoc zastavili. Ani tím pro Petra Svobodu aktivní působení v hokeji neskončilo. Místo hokejky vzal ale do ruky trenérskou tabuli a začal se věnovat výchově hráčů. Udělal si trenérskou licenci nejvyšší kategorie a začal trénovat mládežnické celky v rodné Jihlavě i reprezentačních výběrech.

Na Vysočině prošli v průběhu deseti let jeho rukama hráči dorostů i juniorů, u národního týmu působil coby asistent u kategorií U16, U17, U18 a U20. S nejstaršími mládežnickými hráči pracoval dvakrát na mistrovství světa juniorů, a to v sezónách 2015/16 a 2016/17. V létě roku 2018 obdržel nabídku od Tomáše Martince stát se asistentem trenéra A-týmu a zároveň koučem obránců Mountfieldu HK, na kterou bez váhání kývl.

Foto Petra Svobody: Ronald Hansel / Juniorský hokej