Rozhovory
st 6.6.2018 | Lukáš Foff, Jan Vavřina

Matej Paulovič: Snažím se být silný kolem brány, umím nahrát a sem tam dám gól

První rozhovor má za sebou také nejnovější posila do útoku, kterou je třiadvacetiletý Matej Paulovič. Ve svém mladém věku už má spoustu zkušeností ze zahraničí, protože kromě Slovenska působil i ve Švédsku a v zámoří. Teď si poprvé vyzkouší také českou extraligu. Do ní přichází po dvou letech strávených v Nitře, kde se mu angažmá náramně vydařilo a dostalo jej také do nominace Slovenska na olympijské hry.


Mateji, i přes svůj mladý věk jste toho už hokejově procestoval hodně. Teď jste poprvé v Čechách, co vás sem táhlo?
Odehrál jsem poslední dva roky na Slovensku v seniorském hokeji a chtěl jsem se posunout dále. Myslím si, že posun do České republiky je dobrá cesta. Je to pro mě výzva a uvidíme, jak se mi bude dařit.

Působil jste ve Švédsku, na Slovensku i v zámoří. Dá se říct, který styl hokeje vám seděl nejvíce?
Na všechny jsem si musel zvykat. Ve Švédsku jsem byl ještě v juniorce, v Americe to byl úplně jiný styl hokeje, ale ten mi sedl celkem dobře a pak na Slovensku jsem si musel zvykat na větší hřiště. Za chvilku to ale přišlo a bylo to fajn.

Zvyká se vám na různé soutěže lépe, když to tak máte již poněkolikáté?
Také mi to vždy trochu trvá. Jde o to, jaký bude systém a jak se bude hrát. Někde se hraje útočně a někde obranně, takže na tom hodně záleží. Uvidíme, jak dlouho mi to bude trvat.

Dal jsem na slova Domina Graňáka a šel do Hradce

V loňském roce v Nitře jste měl průměr více než bod na zápas. Cítil jste už v průběhu sezóny, že se budete chtít přesunout do kvalitnější soutěže?
Když jsem šel do Nitry, tak jsem měl cíl hrát s týmem nahoře a bojovat o titul, což se nám bohužel nepodařilo. Mně osobně to ale hokejově vyšlo a cítil jsem se dobře, takže jsem se chtěl posunout dál.

Jak probíhaly námluvy s Hradcem? Měl jste i jiné nabídky, které byly ve hře?
První kontakt byl přes mého agenta a poté Jaroslav Bednář kontaktoval přímo mě. Jiné nabídky tam sice také byly, ale já jsem se na reprezentačním sraze bavil s Dominem Graňákem, který mi řekl, jak to tu chodí a že bude super, když budu hrát tady. Tak jsem dal na jeho slova.

Vnímáte jako výhodu, že v Hradci je velká slovenská stopa? Hrál jste už v týmu s někým z hráčů?
Jsem rád, že tu pár Slováků je. Je fajn, že nás je tu víc a budeme si moci navzájem pomoct. V týmu jsem se potkal akorát s Mislavem Rosandičem. Postupně mi tu ukazuje různé věci a když cokoliv potřebuju, tak se ho jdu zeptat.

Je dobré, že postupně poznávám hráče a trenéry

Jak se zatím v Hradci cítíte? Co říkáte na zdejší prostředí a letní přípravu?
Zatím se tu cítím fajn. Máme dobrou partu v kabině, tak snad to vydrží. Letní přípravu jsem většinou měl individuální, první společnou jsem vlastně absolvoval až v Nitře. Je to pro mě úplně jiné. V individuální přípravě sám mohu říci kondičnímu trenérovi, v čem se chci zlepšit, ale tady jedeme všichni společně. Je dobré, že postupně poznávám hráče i trenéry.

A jak vy osobně vůbec letní přípravu vnímáte? Patříte k hráčům, kteří ji opravdu nemají rádi, nebo vám až tolik nevadí?
Moc v lásce ji nemám. Jsou prostě věci, které na ní rád mám a na druhou stranu takové, které rád nemám. Asi tak bych to jednoduše shrnul.

Kdybyste se měl hradeckým fanouškům hokejově představit, jak byste se popsal?
Snažím se být silný kolem brány a v rohu hřiště podržet puk. Umím nahrát a sem tam dám gól (usmívá se).