Akademie ČH
so 7.7.2018 | Patrik Soukup

Změny v extralize dorostu, méně přerušení při hře a až čtyři body pro vítěze

Od nové sezóny 2018/19 se dočkají změn nejvyšší tuzemské mládežnické soutěže. Největší novinkou je rozdělení kategorií, dorost se již nedělí na mladší a starší, ale zůstává jako jeden celek se třiceti týmy. Změny ovšem zasáhly i do pravidel hry, tedy nejen do struktury soutěží. Novou sezónu v dorostu zahájí ročníky narození 2003 a 2004.


Rozdělení soutěže na tři části podle geografické polohy klubů zůstává totožné jako v minulé sezóně, opět se bude hrát ve skupinách Západ, Střed a Východ. Královéhradečtí Lvi nastoupí ve skupině Střed, kde se utkají s rivalem z Pardubic, Kometou Brno, Libercem nebo Českými Budějovicemi. Mezi dalšími soupeři Mountfieldu HK bude Tábor, Mladá Boleslav, Jihlava, Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Celkem v první části odehrají dorostenci 18 utkání dvoukolovým systémem každý s každým.

Tři týmy sestoupí, čtyři se poperou o titul

Z úvodní části půjdou celky umístěné na prvním až čtvrtém místě do skupin A a B podle geografické polohy klubů, což znamená, že dva týmy ze skupiny Střed půjdou do skupiny A a dva do skupiny B. Zbylá družstva na páté až desáté pozici poputují do skupin C, D, E, které zůstanou rozdělené jako v první části na Západ, Střed a Východ. Z těchto tří skupin sestoupí poslední celky do regionální ligy dorostu. Všechny týmy v této části odehrají 20 zápasů, poté přijde na řadu play off o finálový turnaj.

Do play off se podívají všechny celky ze skupin A a B, které doplní vítězové skupin C,D,E a nejlepší z druhých družstev. Vyřazovací část bude rovněž rozdělená na A a B. Odehrají se v nich čtvrtfinále a semifinále na dvě vítězná utkání. Z obou částí tedy postoupí na finálový turnaj dvě mužstva. Vše vyvrcholí během finálového víkendu, kde se rozhodne systémem play off na jeden duel.

Novinky ve hře – prodloužení navíc nebo zásah sítě

Stejně jako juniorskou ligu potká dorost jedna výrazná novinka, která může promluvit i do celkového pořadí. Veškeré, tedy i neremízové zápasy v nové sezóně čeká bonusové prodloužení o jeden bod. Tým, který tedy vyhraje v základní hrací době a poté i v bonusovém prodloužení či nájezdech, získá čtyři body. Naopak poražený celek si může odvést bod i po debaklu ze základní hrací doby.

Další zajímavou novinkou je pravidlo o zblokovaných střelách. Pokud od této sezóny obránce tečuje kotouč do ochranné sítě a puk se vrátí na ledovou plochu, hra pokračuje dále. Jestliže ale někdo puk vystřelí do sítě bez přičinění protihráče, hra se přeruší jako doposud. Změna se nedotkne jenom dorostenecké kategorie, ale také všech mladších ročníků. Hokejový svaz si slibuje od tohoto kroku zvýhodnění útočícího mužstva.