Preview k zápasu
út 16.10.2018 | Radek Staněk, Adam Kodet | Foto: Jussi Määttä / Kärpät Oulu

Atraktivní rozlučka s Ligou mistrů. Do Hradce dorazí slavný Kärpät Oulu

Středeční hokejový večer se v Hradci Králové ponese v duchu loučení s aktuálním ročníkem Ligy mistrů. Prohra na ledě Oulu minulý týden rozhodla o tom, že před posledním zápasem skupiny F už Východočeši nemají šanci postoupit do vyřazovacích bojů. Ovšem přijít na stadion se přesto vyplatí, špičkový evropský celek totiž nepřijíždí každý den. A Kärpät Oulu, úřadující šampion finské ligy a její současný lídr, jím rozhodně je. Utkání proti finalistovi CHL z roku 2016 startuje pod Bílou věží v 18 hodin.

„Přestože do zápasu půjdeme v kombinované sestavě, budeme ho chtít odehrát co nejlépe.“

Tomáš Martinec (o zápase s Kärpätem)

Ačkoliv už je Hradec bez šance na postup ze skupiny, hlavní trenér Tomáš Martinec přibližuje, s čím mužstvo do utkání půjde. „Přestože víme, že už nemůžeme postoupit, budeme chtít odehrát kvalitní zápas. Zároveň se utkáním můžeme připravit i na další extraligová kola,“ předjímá kouč Mountfieldu.

Dále naznačuje, jak bude vypadat soupiska Východočechů. „Budeme opět chtít dát co nejvíce prostoru mladším hráčům, pro které je zápas skvělá příležitost a nová zkušenost, chytat bude Jarda Pavelka,“ naznačuje trenér a dodává také další faktory, jež složení týmu na středeční střetnutí ovlivní. „Uvidíme, co nám dovolí zdravotní stav týmu. Navíc soupiska je omezená počtem, takže uvidíme, koho z hráčů na ni budeme moci dopsat,“ osvětluje situaci.

Finský celek předvedl v domácím zápase skvělý výkon a aktivní hokej. Sílu protivníka zná i hlavní hradecký lodivod. „Oulu je finský mistr a má výborný tým. Momentálně vede finskou ligu, takže nás určitě čeká těžký soupeř. Přestože do zápasu půjdeme v trochu kombinované sestavě, budeme ho chtít odehrát co nejlépe,“ dodává před posledním letošním zápasem Hradce v CHL Tomáš Martinec.

Kärpät válí na všech frontách

AtteOhtamaa
Zkušený bek, který je kapitánem týmu, se proti Hradci blýskl dvěma asistencemi

Kärpät Oulu patří mezi nejznámější jména na hokejové mapě Evropy. A svému názvu dělá čest i v této sezóně, kde se mu zatím daří na domácí i evropské scéně. Ve skupině F Ligy mistrů má již zajištěný postup z 1. místa, z pěti zápasů vytěžil čtyři výhry a konta soupeřů zatížil 23 góly. Naopak čtyřbodový Hradec už postoupit nemůže. O druhé postupové místo se v přímé bitvě utká Norimberk s Rouenem.

Také ve finské lize je Oulu na prvním místě. Od posledního setkání se Lvy natáhli úřadující šampioni svou vítěznou sérii na osm utkání, když zdolali JYP 1:0 a následně si poradili výsledkem 5:0 s týmem Sport. V mladém týmu se zatím bodově nejvíce prosazuje Miko Pyörälä, který v domácí soutěži nastřádal 11 bodů (5+6), stejně jako Aleksi Heponiemi (4+7). Na soupisce Oulu nalezneme také mladého českého útočníka Radka Koblížka.

České jméno na soupisce osminásobného finského mistra není ničím výjimečném, neboť tuzemská stopa v tomto klubu čítá za poslední dobu několik zajímavých jmen. Namátkou se jedná o Petra Tenkráta, Pavla Rosu, Viktora Ujčíka či Michala Broše nebo Lukáše Kašpara. Také Ondřej Kratěna, lídr Plzně se zálibou ve sběru mistrovských titulů, přidal jeden kousek do své sbírky osmi triumfů právě v Oulu. Poslední setkání Kärpätu s českým hokejem se odehrálo minulý týden, kdy Finové na svém ledě porazili omlazený Mountfield 3:2.

Sestavy z minulého utkání

Mountfield HK:
Maxwell – Linhart, Zámorský, Graňák, Cibulskis, Piché, Nedomlel – Rákos, Koukal, Paulovič – R. Pavlík, Cingel, Vopelka – Miškář, Bičevskis, Chalupa – Bezúch, Kukumberg, Rosandič. Trenér: Tomáš Martinec.

Kärpät Oulu:
Rynnäs – Ohtamaa, Heshka, Kivihalme, Hakanpää, Kukkonen, Niemelä, Mäkelä – Krištof, Lasu, Leskinen – Pyörälä, Kupari, Heponiemi – Lindsten, Metsävainio, Koblížek – Karvinen, Junnila, Sailio. Trenér: Mikko Manner.