Akademie ČH
so 16.3.2019 | Anna Marie Kokrhounová, Jan Vavřina

Dorost má Spartu! Petr Luštinec: Potřebujeme bojovnost i pokoru

Nadstavba ELIOD extraligy dorostu je u konce a kostky pro play off byly vrženy. Hradečtí dorostenci se i přes horší začátek propracovali až na druhé místo své skupiny a ve čtvrtfinále narazí na Spartu, se kterou se v letošní sezóně ještě neutkali. Dlouho si ale mladí hokejisté neodpočinou. Oba celky totiž své síly změří už v neděli 17. března ve 14:30.

Nadstavbová část sezóny se dorostencům vydařila. Po dvaceti utkáních měli svěřenci Petra Luštince dvanáct výher a v tabulce skupiny A skončili druzí. Ke konečnému zisku 46 bodů dopomohlo Lvům i jedenáct úspěšných nadstavbových prodloužení zápasů, což je nejvíce v celé skupině. „V nadstavbě jsme měli kolísavé výkony i výsledky. Ze začátku jsme nedokázali, co se týče vítězství, zopakovat výkony ve více něž třech zápasech. Jeden zápas jsme prohráli, dva zase vyhráli... Ke konci se nám víc dařilo. Po klukách jsme chtěli to, co bychom chtěli hrát v play off a zápasy už směřovaly k tomu, jak by mělo play off vypadat,“ komentuje průběh nadstavby trenér dorostu.

Ačkoliv se Hradeckým nejdříve tolik nedařilo, postupně si i v těžké skupině dokázali vybojovat své místo. Během nadstavby neprohráli více než dva zápasy v řadě a na první Kladno ztratili pouhé čtyři body. V posledních osmi zápasech navíc prohráli pouze ve dvou případech. „Zápasy tu byly kvalitnější. Jiné mančafty a jiný způsob hry než vloni na Moravě. Druhé místo bylo zasloužené,“ chválí si hru svého týmu hradecký trenér.


Play off měli Východočeši jisté už od konce základní části. V závěru se tedy už mohli připravovat na vrchol sezóny. „Posledních čtrnáct dní jsme najeli na režim, kterým jsme se blížili k play off. Trochu jsme ubrali ze suché přípravy, kterou jsme absolvovali celý rok každý den. Ubrali jsme v trénincích vytrvalostní bruslení a všechno šlo do rychlosti. Chtěli jsme, aby kluci dělali všechno naplno. Cvičení byla kratší a intenzivnější. Více jsme nacvičovali přesilovky, zkoušeli jsme nějaké signály, co se týče všech pásem. Tréninky už byly pro kluky zajímavější. Více se hrálo a více jsme si říkali o taktice,“ popisuje přípravu na play off Petr Luštinec

Ve čtvrtfinále se Mountfield utká s pražskou Spartou, se kterou se v letošní mistrovské sezóně zatím nepotkal. Pražané se navíc ve skupině C umístili na prvním místě se 102 body a náskokem třinácti bodů na druhý Chomutov. V prvním kole play off tak hradecké dorostence nečeká nic jednoduchého. „Sparta je pojem, je to jméno. Musíme se na to připravit a být ve střehu. Cílem je přejít přes tohle kolo, pak uvidíme,“ ví své bývalý obránce. „V zápasech bude rozhodovat disciplína. Každý hráč si musí uvědomit, že v play off nás každá chyba může stát ne body, ale zápas, což je ve finále rozhodující. Budeme hrát tak, abychom dostali co nejmíň gólů. Budeme se snažit, abychom měli co nejmíň vyloučených hráčů a vše, co k play off patří – herní disciplínu, pokoru a hlavně bojovnost,“ dodává Petr Luštinec.

Rozpis čtvrtfinále dorostu

ČF1, ne 17.3.2019
HC Sparta Praha Sparta Praha - Mountfield HK Mountfield HK
14:30
ČF2, út 19.3.2019
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta Praha
12:30
příp. ČF3, st 20.3.2019
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta Praha
17:00