Rozhovory
pá 3.5.2019 | Adam Kodet | Foto: Aleš Krecl / Český hokej

Je lepší hned hrát než sedět na hotelu, říká Filip Hronek

V úterý dosedlo letadlo, v němž přicestoval ze Spojených států, na českou runway, ve středu se hlásil trenéru Říhovi v Brně a hned ve čtvrtek nastoupil do ostrého zápasu českého národního týmu proti Finsku. Poslední desítky hodin byly pro Filipa Hronka hektické, byl to však právě on, který svou přesilovkovou brankou dodal Čechům naději. Nakonec to na skalp seveřanů nestačilo, hradecký odchovanec však zažil vydařený vstup do bojů o nominaci na mistrovství světa na Slovensku.

Nadějný bek, jenž patřil k lídrům Grand Rapids Griffins v AHL a připsal si také 46 startů za věhlasná Rudá křídla z Detroitu, potvrdil, že se v prvním českém utkání v rámci Carlson Hockey Games v Brně necítil ideálně. „Nebylo to ještě úplně ono, byl jsem trošku unavený. Ale úplně hrozné to snad taky nebylo,“ říká sebekriticky. Celou sezónu odehrál na ledě podstatně rozdílných rozměrů, mladý zadák ale věří, že mu přechod na širší led nebude dělat větší potíže. „Je to trochu jiné, ale ještě bude čas si na to zvyknout.“

Zatímco některé posily ze zámoří dostaly pro čtvrteční večer ještě volno, jednadvacetiletého beka se rozhodli trenéři využít hned od začátku turnaje. „Je asi lepší se do toho rovnou dostat a hrát, než sedět na hotelu,“ kvituje. Navíc mu Miloš Říha dopřál notnou dávku času na ledě a možnost zahrát si přesilovky. Z jedné z nich se jako první z Čechů dokázal prosadit, když si skvěle najel na přihrávku od Jakuba Voráčka zpoza branky a zamířil přesně nad beton finského gólmana. „Bavili jsme se o tom a zkoušeli jsme to i na tréninku, takže to byla v podstatě secvičená akce,“ potvrzuje, že za krátký čas si se spoluhráči dokázali nacvičit pár situací.

I přes závěrečný tlak se domácímu celku v zaplněné DRFG Areně nepodařilo nepříznivý vývoj zápasu zvrátit. Ofenzivně laděný obránce se snaží najít největší přednosti finské reprezentace. „Hodně bruslili a snažili se hrát agresivně. Taky hráli hodně na brejky, tak padesát na padesát se snažili ujíždět,“ hodnotí. Zároveň hledá aspekty, které se ve hře českého týmu do zbytku turnaje budou muset zlepšit. „Myslím, že jsme byli silní na puku, ale musíme se víc tlačit do branky a proměňovat naše šance. Musíme vytvořit gólmanovi soupeře problémy, nesmí vidět ty střely od modré čáry,“ má jasno o taktice na víkend.

Zápas provázela skvělá atmosféra, fanoušci mohutně hnali své oblíbence za vyrovnáním. O to víc hráče mrzí, že své příznivce nemohli potěšit vítězstvím. „Bylo to příjemné, v Brně byla výborná kulisa. Škoda, že jsme to nedotáhli do vítězného konce,“ říká se smutným výrazem ve tváři. Po Gudasově snížení se ještě střelec druhé branky dostal do dobré příležitosti, kýženého vyrovnání se však český tým nedočkal. „Na konci nám chybělo trochu štěstí, abychom tam něco dorvali,“ dodává závěrem královéhradecký rodák.