Akademie ČH
po 6.5.2019 | Petr Koval, Jan Vavřina

Mládežníci zahájili letní přípravu, i letos bude hodně pestrá

Ještě nedávno se hradečtí mládežníci proháněli po ledě a měřili síly v posledních mistrovských utkání. Následovalo několik tréninkových jednotek a po nich trocha odpočinku. Ten už je však minulostí. Mladí Lvi ze všech kategorií se postupně zapojili do letní přípravy, která naplno vypukla na přelomu dubna a května, a bude opravdu pestrá.

David Kočí: Je vidět, že se na klukách kvalitně pracovalo

Nejstarší mládežnická kategorie má pro nadcházející sezónu nového hlavního trenéra, kterým se stal David Kočí. Ten strávil s týmem první týden, jaký z něj má pocit? „Musím říct, že se mi kluci v tréninku líbí. Je vidět, že se na nich kvalitně pracovalo a všechno zatím zvládají dobře. V posilovně dělají všechny cviky technicky perfektně. Dá se na něčem stavět, což je pro trenéra, který přijde k týmu, vždycky super,“ chválí své nové svěřence bývalý hráč NHL.

První týdny se budou junioři zapracovávat do tréninkového procesu, zátěž bude postupně přibývat. Tréninky budou probíhat každý všední den, úterky a čtvrtky budou navíc dvoufázové. „Hlavně se budeme zaměřovat na to, aby kluci zesílili, zejména v oblasti dolních končetin – výbušnost, explozivita, rychlost,“ slibuje nový člen realizačního týmu.

Hradecké mladíky bude moci veřejnost potkat kromě ČPP Arény také na dalších místech v Hradci Králové. „Máme naplánované navštívit všechna možná sportoviště. Od posilovny přes kopce, je tady spousta krásných parků jako Jiráskovy sady. Všechno skloubíme dohromady,“ pokračuje.

Na juniory čeká také soustředění v Ústí nad Orlicí, o vrchol přípravy se ale nejedná. „Bude to spíše zpestření, vsuvka pro rozbití stereotypu, protože devítitýdenní cyklus tréninků je docela dlouhý. Máme tady dva nové hráče, tak chceme, aby se kluci trošku poznali a dokázali vytvořit partu,“ přeje si David Kočí s tím, že má na mysli útočníky Havlíčkova Brodu Marka Tecla a Richarda Cachnína mladšího, jejichž příchod je v jednání.

Suchou přípravu zakončí junioři se závěrem června. Následovat bude dvoutýdenní přestávka, na kterou naváže 15. července týden suché přípravy a plynulé přesunutí na led.

Jiří Janoušek: Kdo nepoznal Rozárku, nemůže hrát v Hradci hokej

Také dorost se plynule přesunul do sezóny 2019/20, a to pod vedením hlavního trenéra Jiřího Janouška. Ten spolu s asistenty přivítal na prvních trénincích dvě desítky hráčů. „Máme za sebou takový seznamovací týden. S většinou hráčů dorostu jsem dříve pracoval, ale přece jen za dobu, co jsme se neviděli, udělali určitý posun. Postupně najíždíme na náš tréninkový plán,“ prozrazuje hradecký kouč.

„Klukům jsem říkal, že hned prvním tréninkem nám začíná sezóna, není na co čekat. Stoprocentní připravenost budeme vyžadovat hned od začátku. Spolu s kondičními trenéry Jardou Svobodou a Andreou Pokornou a s asistenty se snažíme připravit co nejpestřejší přípravu, ale zároveň přiměřeně náročnou,“ pokračuje loňský trenér juniorky Mountfieldu.

Také dorost se bude připravovat od pondělí do pátku, dvakrát v týdnu dvoufázově. Pro zpestření je pro hráče do poloviny května připravena ledová plocha v malé hale, chybět nebude ani nutná regenerace. „Ve středu budeme chodit do bazénu, mimoto využíváme posilovnu, gymnastickou tělocvičnu, in-line plochu, budeme chodit i ven. Budeme se snažit, aby se prostředí hodně měnilo,“ informuje.

Čeká také na dorostence Rozárka? „Nechme je překvapit,“ směje se. „Byl bych rád, kdybychom se tam dostali, protože je to taková třešnička na letní přípravě. Kdo nepoznal Rozárku, nemůže hrát v Hradci hokej,“ pokračuje s úsměvem na tváři. „Je to tam specifické, je to jediný pořádný kopec v Hradci. Není nic špatného na tom, když hráči kromě fyzických sil potrénují také morální vlastnosti,“ konstatuje kouč, jenž toto místo zná také z aktivního hráčského působení.

I dorost zavítá na krátké soustředění do Ústí nad Orlicí. „Na začátku června budeme chtít rozbít klasický stereotyp, který vždycky přijde, třídenním soustředěním v Ústí nad Orlicí, kde už jsme byli loni a zkušenosti s tímto místem jsou jen ty nejlepší,“ uzavírá Jiří Janoušek představení letní přípravy, která skončí den před vysvědčením, tedy 27. června.


Fotogalerie