Aktuální zprávy z klubu
pá 10.5.2019 | Adam Kodet | Foto: Český hokej

Vrchol sezóny: Slovenský šampionát s hradeckou stopou

Tradiční květnové vygradování hokejové sezóny v podobě mistrovství světa začíná právě dnes! Tentokrát se pocty pořadatelství dostalo našemu slovenskému sousedovi, kam se šampionát vrací po osmi letech. Jak česká, tak slovenská reprezentace má tedy o motivaci postaráno, na obou stadionech je za vítězstvím budou hnát vyprodané tribuny. A jak se v posledních letech stalo tradicí, vrcholné akce se účastní i zástupci hradeckého hokeje.

Hronek v základu, Zámorský na čekané

Zatímco minulý rok cestoval do Dánska v roli seniorského reprezentačního zelenáče, letos bude Filip Hronek patřit k oporám defenzívy. Jednadvacetiletý hradecký odchovanec zažil úspěšnou sezónu v zámoří. V nižší AHL byl jedním z tahounů Grand Rapids Griffins, kde si v 31 zápasech připsal 24 bodů a vysloužil si pozvánku do hlavního týmu Detroit Red Wings. Zde strávil 46 utkání, zaznamenal slušných 23 bodů, jeho ice-time postupně narostl a u fanoušků si vysloužil přezdívku HEROnek. Hned v prvním letošním zápase v reprezentačním dresu proti Finsku pak skóroval.

Na rozdíl od svého mladšího kolegy si na svůj start zatím bude muset počkat nejproduktivnější extraligový bek Petr Zámorský. Ten ke svým skvělým číslům z hradeckého dresu přidal 15 reprezentačních startů, absolvoval tak všechny čtyři letošní turnaje EHT. V Bratislavě je momentálně v pozici osmého obránce a čeká na dopsání na soupisku. Na lavičce českého týmu ale přece jen najdeme dalšího hradeckého zástupce, kterým je fyzioterapeut Radovan Sakaláš.

Slovensko bez hradeckého zastoupení, zato s oporami z NHL

Domácí mistrovství světa je pro hráče obrovskou motivací, dostat se do finální nominace Craiga Ramsayho bylo tedy letos extrémně náročné. Své o tom vědí i forvardi Matej Paulovič a Lukáš Cingel, kteří byli z kádru vyřazeni již na začátku přípravy. To Mislav Rosandič vydržel v sestavě až do konce dubna, ani on se nakonec v Košicích a Bratislavě nepředstaví.

Na slovenské soupisce se to letos hemží především hráči ze zámoří, kterých dorazilo hned devět, některá známá jména však hradečtí fanoušci v modrobílém dresu přeci jen uvidí. Branku bude totiž stejně jako loni střežit Patrik Rybár, Hronkův spoluhráč z Grand Rapids. Tam se o porci zápasů se podělil s Finem Saterim, úspěšnost zákroků udržel nad 90 % a připsal si desátý nejlepší ligový průměr 2,49. V útoku pak nastoupí Tomáš Zigo, který letos zazářil zejména v play off slovenské extraligy a v dresu Banské Bystrice pozvedl už podruhé mistrovský pohár.

Lotyšská stálice Cibulskis, za Francii nastoupí Perret

Stabilním defenzivním pilířem lotyšské reprezentace je Oskars Cibulskis, který na světový šampionát letos odcestoval již posedmé. V letech 2016 a 2017 byl navíc zvolen mezi trojici nejlepších hráčů svého týmu. Letos nastoupil ke čtyřem přípravným utkáním v rámci Euro Hockey Challenge, bodově se v nich ale neprosadil. Maris Bičevskis odehrál v přípravě rovněž čtyři zápasy, do finální nominace na MS se však neprobojoval.

Posledním účastníkem prestižního turnaje, který je spjat s hradeckým hokejem, je nejnovější akvizice Jordan Perret. Čtyřiadvacetiletý Francouz odehrál poslední dva ročníky v konkurenčním Dynamu Pardubice, letos mimo jiné vyhrál soutěž rychlosti v rámci projektu extraligová nej. Letos se představí na čtvrtém mistrovství světa po sobě, navíc má rychlonohé křídlo zkušenosti i z mládežnických reprezentačních výběrů.