Rozhovory
pá 17.5.2019 | Jan Brůna, Lukáš Foff | Foto: Alena Zapletalová

Oskars Cibulskis z mistrovství světa: Češi hráli opravdu dobře

Lotyšsko ve čtvrtek na mistrovství světa nezvládlo zápas s českým týmem a odešlo poražené 3:6. Ačkoliv po první třetině vedlo už 2:0, utkání i kvůli vyloučení Marise Bičevskise ztratilo. Pro mužstvo od pobřeží Baltu se jednalo o druhou porážku na letošním šampionátu a situace už se pro něj nevyvíjí přívětivě. Zápas byl speciální pro Oskarse Cibulskise, ten se totiž s mnoha Čechy běžně střetává na extraligovém ledě, Petra Zámorského dokonce pravidelně potkává ve společném klubovém působení v Mountfieldu HK.

Začali jste velmi dobře, první třetina byla perfektní. Co se potom stalo?
Hráli jsme pět minut v oslabení, to hodně ovlivnilo průběh zápasu. Snažili jsme se to celou dobu zvrátit, ale nešlo to. Češi hráli defenzivně opravdu dobře, v ofenzívě odvedli skvělou práci. Co k tomu říct? Porazili nás…

Všechny góly jste dali z přesilovky, jsou tedy početní výhody nejsilnější zbraní vaší hry?
Nechci říkat nejsilnější částí… Prostě jsme do toho šli s tím, že uděláme, co budeme moct. Doufali jsme ve vítězství, ale nedokázali jsme to. To je pro nás dost smutné.

Vy jste si připsal asistence u všech tří gólů. Byl to zatím váš nejlepší zápas?
Nemyslím si, že záleží na tom, jaký byl můj výkon. Tohle je tým Lotyšska a všechno děláme pro vítězství mužstva.

Celý zápas byl hodně tvrdý, bylo tam mnoho vyloučení, dva tresty do konce utkání. Proč tomu tak bylo?
Oba týmy chtěly vyhrát a daly do toho všechno. To se potom stává, že se hraje do těla a jsou vyloučení.

Byl to pro Lotyšsko o to speciálnější zápas, když pět hráčů z týmu hraje v České republice?
Samozřejmě, že to bylo speciální. Mluvil jsem i s nějakými kluky z českého mužstva. Ale jak už jsem řekl, tohle je národní tým. Musíme do toho jít s tím, že většinu týmů porazíme, abychom se dostali do čtvrtfinále. Takže nás tolik nezajímá, s kým hrajeme a kde zrovna hrajeme.

Vaše šance na postup do čtvrtfinále jsou ale poměrně nízké…
Nechci říkat, že už jsme bez šance. Od začátku máme nastavený cíl: vyhrávat. Jsme tu, abychom porazili každý tým, a nezáleží na tom, jestli je to Česko, Rusko nebo Švédsko. Prostě si musíme poradit s každým.