Žáci
ne 30.6.2019 | Jan Vavřina, Jan Mervart | Foto: www.inlinehokej.cz

Zlato pro Hradec! 9. třída je mistrem republiky v inline hokeji

Parádní úspěch se během letních měsíců podařil hráčům Mountfieldu HK ročníku 2005, kteří pod hlavičkou klubu ILHK Hradec Králové absolvovali letošní inlinovou sezónu. Skvělý loňský bronz dokázali ještě vylepšit, když na finálovém turnaji porazili všechny soupeře, v boji o první místo otočili duel se Zlínem a stali se mistry České republiky!

Pro hradecké hokejisty nešlo o první zkušenost s kolečkovými bruslemi, už si je vyzkoušeli v minulé sezóně a bylo z toho třetí místo. Letos se pod vedením trenéra Petra Dundy dokázali dostat na příčku nejvyšší. „Inline hokej se u nás hraje v období května a června. Protože všichni kluci hrají hokej za Mountfield HK, mají v těchto měsících náročnou hokejovou letní přípravu. Inline jsme i proto od začátku brali jako zpestření a hlavně zábavu,“ říká Petr Dunda.

Své zásluhy přitom na tomto úspěchu nepřeceňuje. „Ročník 2005 je plný velice šikovných hokejistů, a proto jsme i pod vedením absolutního inlinového amatéra-trenéra, dosáhli tohoto super úspěchu. Kluci nezískali mistrovský titul díky propracovanému hernímu systému, ale díky neskutečné šikovnosti na puku a hravosti. Své soupeře jsme neuspávali zdlouhavým inlinovým kroužením, ale přehrávali rychlou, kombinační hrou s tahem na branku,“ popisuje klíč k úspěchu svých svěřenců.

A jaká byla cesta hradeckých mladíků za úspěchem? Ve čtvrtfinále Mistrovství České republiky hraném v Přerově vyhrál Hradec 9:1 nad Uherským Brodem. V semifinále zdolali Východočeši tým Úhřetic 7:2. Ve finále čekal družinu Petra Dundy jako soupeř Zlín. „Do utkání jsme nevstoupili úplně šťastně, ale cením si, že se kluci nezačali rozčilovat a vztekat a ze stavu 0:2 to ještě v první polovině skvěle otočili. Vypořádali se s tím naprosto parádně,“ hodnotí finálový zápas.

„Chtěl bych moc poděkovat všem hráčům za parádní dva měsíce, rodičům za obrovskou podporu svých dětí a hokejovým trenérům Mountfieldu HK za porozumění, což není ve všech hokejových klubech samozřejmostí,“ dodává na závěr Petr Dunda, který byl s dosaženým výsledkem a také skvělou partou, již hráči vytvořili, maximálně spokojen.

Mistři České republiky v inline hokeji starších žáků:

André Lequin (G), Adam Bezpalec, Daniel Dunda, Jiří Felcman, Jan Kasal, Dominik Nefe, Pavel Šimek, Jan Vencl, Radek Vencl, Milan Veselý, Filip Žaba.
Trenér: Petr Dunda

André Lequin: Medaili už mám vystavenou. Je to nádhera

Jak jste si turnaj jako tým užili?
Byl to velký zážitek. Bylo to moje první mistrovství České republiky v inline hokeji a doufám, že ne poslední (usmívá se). Jsem rád za svůj tým, protože jsme opravdu hodně chtěli vyhrát a jsem taky pyšný, že se to nakonec povedlo.

Byla při vítězství podobná euforie, jako když vyhrajete v hokeji?
Bylo to určitě srovnatelné. Možná je to ještě cennější, protože to bylo mistrovství České republiky. Moc jsem si to užil a osobně jsem rád, že náš trenér-vedoucí tuto akci zorganizoval, protože to bylo nádherné.

Jaký je pro gólmana hlavní rozdíl mezi klasickým hokejem a inline hokejem?
Je tam určitě větší teplo, které mi docela vadilo. Bez ledu je to taky trochu nezvyk, nemohl jsem se při zakleknutí vůbec sklouznout. Člověk si na to ale rychle zvykne.

Který zápas byl nejtěžší? Co říká na tento váš úspěch rodina a okolí?
Nejtěžší bylo určitě finále, protože jsme rychle prohrávali 0:2. Ale já věřil svému týmu, protože jsme hodně chtěli vyhrát, a nakonec jsme to dali. Medaili už mám vystavenou, občas se na ni dívám a je to opravdu nádhera. Všichni příbuzní už to taky vědí a jsou za tento úspěch rádi a šťastní.