Preview k zápasu
ne 11.8.2019 | Adam Kodet, Foto: Amur Chabarovsk

Memoriál Z. Kusého načne Hradec doma proti Chabarovsku

Mountfield Cup 2019 je minulostí, hráči i fanoušci se však mohou těšit na další kvalitně obsazený přípravný turnaj, v jehož rámci se jim jejich oblíbenci představí opět na domácím ledě ČPP Arény. V pondělí totiž startuje Memoriál Zbyňka Kusého, pořádaný klubem Dynamo Pardubice. Turnaje se účastní šest celků, jako první se proti Mountfieldu postaví účastních KHL Amur Chabarovsk.

Pardubický klub pořádá Memoriál Zbyňka Kusého letos podruhé, loni účast přijaly týmy Slovan Bratislava, Eisbären Berlin a Admiral Vladivostok. Poslední jmenovaný celek se na turnaji představí i letos, ve skupině B mu budou soupeři HC Košice a Orli Znojmo. Ve druhé skupině se letos podruhé střetnou oba východočeští rivalové, trojici doplňují Tygři z Amuru Chabarovsk.

Turnaj letos změnil svůj formát i proto, že se ho účastní Mountfield HK. To tak otevřelo organizátorům další možnosti a i proto se rozhodli přizvat další dva týmy a rozdělit je do dvou skupin. V těch se během prvních hracích dnů utká každý s každým a dle umístění se v pátek utvoří finální dvojice soupeřů. Vítězové skupin si to rozdají o celkový triumf, celky na druhém místě budou proti sobě bojovat o bronz a nejhorší týmy po skupinové fázi si zahrají o páté místo.

Chabarovsk je účastníkem KHL od samého začátku

Město Chabarovsk leží na samém východě Ruska, nedaleko čínských hranic. Místní hokejový klub vznikl v roce 1966 pod názvem SKA Chabarovsk, současný název nese od roku 1996, pojmenování Amur samozřejmě odkazuje na stejnojmenný veletok, na kterém je město postaveno. V témže roce si tým poprvé zahrál ruskou nejvyšší soutěž, když v předešlých letech okupoval nižší ligy a divize.

Se spíše průměrnými výsledky se Chabarovsk udržel v ruské superlize až do roku 2004. Ten se stal pro celek z východu osudným, jelikož hlavního sponzora postihla finanční krize a celá situace rezultovala v pád o patro níže. O dva roky později se mužstvo s tygrem ve znaku mezi elitu vrátilo a v roce 2008 se tak mohlo stát jedním z 24 zakládajících celků nově ustavené Kontinentální hokejové ligy. Chabarovsk se dokonce postaral o úvodní utkání celé soutěže, ve kterém doma podlehl Dinamu Riga 2:4.

Od té doby až do loňské sezóny se Amuru podařilo jen dvakrát prokousat do vyřazovacích bojů, pokaždé však padl už v úvodním kole. V roce 2012 Tygry rozcupoval Omsk 4:0 na zápasy v roce 2018 dosáhli na jediný dosavadní triumf v play-off proti Kazani. Navzdory průměrným výsledkům patří Chabarovsk k nejhojněji navštěvovaným týmům v celé soutěži.

Češi zanechali v metropoli na Amuru výraznou stopu

TomášZohorna
Český reprezentant odehrál za Amur 227 utkání a s celkovými 117 body je nejproduktivnějším hráčem historie klubu.

Chabarovsk se v posledních sezónách stal domovem několika českých hráčů, kteří se ve statistikách umisťují na předních příčkách. Dlouholetá opora Amuru Tomáš Zohorna se loni stal s 29 body nejproduktivnějším hráčem, dvojice beků Michal Jordán a Jan Kolář zase ovládla bodování mezi zadáky. A aby toho nebylo málo, nejlepšími čísly mezi gólmany se může chlubit Marek Langhamer, který stlačil průměr obdržených branek na úctyhodných 1,98 a jeho úspěšnost se vyšplhala téměř k 93 %.

Kádr Amuru opustila po konci sezóny sedmička hokejistů, citelnou ztrátou bude především odchod druhého nejproduktivnějšího hráče Valentina Pjanova do Omsku. Řady Tygrů po čtyřech sezónách opustil také dosavadní asistent kapitána Jan Kolář, který se rozhodl pro návrat do domovských Pardubic. Na nadcházejícím turnaji se tak poprvé představí proti svému bývalému chlebodárci. V týmu nepokračuje ani kapitán Vitalij Aťušov, Chabarovsk tak bude hledat nové lídry.

Řady Tygrů naopak rozšířilo sedmero hokejistů. Z Finska na východ Ruska přesídlil Hynek Zohorna, který si tak konečně zahraje v jednom týmu se svým starším bratrem. Dalším hráčem, který přibyl do české legie v Chabarovsku, je bek Ondřej Vitásek, který loni působil v čínském Kunlunu. Velkou posilou by měl být zkušený bek Dmitrij Korobov, který si zahrál i v NHL a je už léta nedílnou součástí běloruské reprezentace.

Tygři se v přípravě střetli dvakrát s Vladivostokem

Tak jak Amur zakončil minulou sezónu, tak načal tu letošní, tedy duelem s rivalem z východu. Admiral Vladivostok v úvodním duelu uspěl fotbalově 1:0, v odvetě opět na cizím ledě ale Chabarovsk dominoval a soupeři nasázel šest branek, přičemž ani jednou neinkasoval. Dvěma góly a třemi body se blýskl Igor Rudenkov, čisté konto zaznamenal Jevgenij Alikin.

Chabarovsk se v pondělí od 18:00 střetne v ČPP Aréně s domácím Hradcem Králové, ten tak odehraje po Spartaku Moskva druhé přípravné utkání proti soupeři z KHL. Tygři se poté přesunou o dvacet kilometrů jižněji a v pardubické ČSOB Pojišťovna Aréně vyzvou ve středu tamní Dynamo. Po následném posledním zápasu turnaje zajíždí Amur na hřiště Liberce a Českých Budějovic, ostrý start KHL ho čeká 3. září proti Novosibirsku.

TOP 3 důvody, proč přijít na zápas proti Chabarovsku:

  • 1. Pravidelný účastník KHL s bohatou historií
  • 2. V týmu nastupuje množství českých reprezentantů
  • 3. V týmu duo bratrů Zohornových nebo ostřílený reprezentant Dmitrij Korobov

Informace o vstupenkách na Memoriál Z. Kusého

Majitelé sezónních permanentek se nemusí o nic starat, karty budou automaticky platit také na všechny srpnové zápasy. Majitelé základních permanentek měli svá místa rezervovaná do 19. července, nevyužité rezervace byly uvolněny do volného prodeje.

Vstupenky lze pořídit skrze on-line aplikaci nebo na pokladnách ČPP Arény. Cena vstupenek činí 120 Kč za jedno utkání bez ohledu na kategorii místa. Studenti, senioři a držitelé karet ZTP mohou stejně jako v sezóně využít zlevněné vstupné, které činí 100 Kč za jedno utkání. Vstupenky na venkovní utkání proti Pardubicím zajišťuje klub HC Dynamo Pardubice

.