Preview k zápasu
út 13.8.2019 | Adam Kodet, Petr Šatalík

Druhý den Memoriálu: Derby je vždy specifické, říká Zdeněk Čáp

Hradec vstoupil do druhého přípravného turnaje letošní sezóny pravou nohou a Tygrům z Chabarovsku ukázal, že králem zvířat je lev. Mountfield rozcupoval Amur 7:0 a o svém triumfu rozhodl pěti přesnými trefami už v první periodě. Hned druhý den ale Východočeši nastoupí k dalšímu duelu, tentokrát proti pořádajícímu Dynamu Pardubice. Pokud chtějí Hradečtí pomýšlet na pozvednutí poháru, měli by se snažit i druhé derby sezóny ovládnout.

„Chci se předvést v co nejlepším světle a udělat tady kádr.“

19 Zdeněk Čáp (o motivaci v přípravě)

Jedním z hráčů, kterému trenéři dopřávají v přípravě vydatnou porci minut, je Zdeněk Čáp. Ten i po jednoznačném výsledku viděl v zápase s Amurem chyby. „7:0 je sice hezký výsledek, ale od nás tam nebylo všechno úplně dobře,“ říká sebekriticky. „Měli jsme tam pořád nějaká okýnka a soupeř z toho měl šance, které naštěstí neproměnil. Ještě se na to budeme muset podívat,” pokračuje v analýze utkání rodák z Kolína.

Lvi měli tradičně silný start do duelu, který tentokrát dokázali přeměnit v brzké a vysoké vedení. „Plán je vždy stejný. Trenéři nás nabádají, abychom se tlačili do forčekingu, hráli aktivně a pospolu,” přibližuje hradecká devatenáctka pokyny od koučů. Také nezapomněl pochválit svého nového spoluhráče, který mezi třemi tyčemi vychytal své první čisté konto v hradeckém dresu. „Nám to tam napadalo a Štěpán (Lukeš) to zavřel. Bylo neskutečné, co pochytal navíc,” snímá z hlavy pomyslný klobouk.

Po drtivé první třetině se mohlo dle konečného skóre zdát, že Mountfield na konci utkání šetří síly na další duel. To ale sedmadvacetiletý bek rázně odmítá. „To vůbec, žádné takové myšlenky jsme neměli. Hraje se 60 minut a my jsme od trenérů nastavení tak, že chceme hrát celou dobu stejně. Pořád aktivně, jezdit nahoru a dolů. Je jedno, jestli vedeme 7:0 nebo prohráváme. Pořád do toho jdeme naplno,” popírá spekulace o vypuštěném závěru.

Navrátilec do hradeckého týmu je zároveň jedním z hráčů, kteří v minulosti působili ve službách východočeského soka. „Derby je pro mě vždy trochu specifické, ale já teď na soupeře nekoukám. Chci se předvést v co nejlepším světle a udělat tady kádr,” rozpovídal se o své motivaci. „Snažím se plnit všechny pokyny, které mi trenéři dají, ale pořád mám ve svém výkonu nějaké mezery,” pokračuje v analýze své hry.

Závěrem zdůrazňuje, že veškerá pozornost hokejistů Mountfieldu se vždy upírá jen k nim samým, namísto k soupeři. „Je nám jedno, kdo proti nám stojí a jestli je to tým z KHL nebo Pardubice. Jestli budou hrát s béčkem nebo v plné sestavě. Chceme hrát náš hokej a soupeři ho vnutit. Nekoukáme doleva nebo doprava, zkrátka hrajeme,” má jasno hradecký zadák.

Memoriál Zbyňka Kusého pokračuje v úterý a ve středu

Hradec a Chabarovsk obstaraly úvodní utkání turnaje, oficiálního zahájení se však fanoušci dočkají až v úterý. To proběhne před druhým letošním východočeským derby, které se tentokrát koná v ČSOB Pojišťovna Aréně. Úvodní buly padne úderem devatenácté hodiny, ještě předtím se však na témže místě od 15:00 střetnou Admiral Vladivostok a Orli Znojmo.

Hradečtí hokejisté si poté vyberou dvouzápasové volno, naproti tomu jejich konkurenty bude možno vidět opět v akci. Ve středu v 15:00 vyzve Vladivostok tým z Košic, v 19:00 pak vyjedou na led ČSOB Pojišťovna Arény hráči Dynama, proti kterým se postaví Chabarovsk. Po čtvrtečním utkání mezi Košicemi a Znojmem se definitivně rozhodne o složení dvojic pro páteční závěrečné duely.

Vítězové skupin se utkají o pohár, druzí ze skupin zabojují o bronz a třetí celky tabulky si zahrají o čest a pátou příčku. Ať už Mountfield narazí v pátek na kohokoliv, je jasné, že své utkání odehraje na domácím stadionu v 18:00. Vstupenky na tento zápas zakoupíte jak v on-line aplikaci, tak na pokladnách ČPP Arény.