Preview k zápasu
so 12.10.2019 | Jan Brůna

Podruhé za sebou doma. Hradec vyzve karlovarskou Energii

Hráči Mountfieldu HK netrpělivě vyhlíží druhou část domácí třízápasové porce v řadě. Po úspěšném skalpu Mladé Boleslavi se pod Bílou věží tentokrát představí Karlovy Vary. Lvi si se Západočechy v minulé sezóně poradili třikrát ze čtyř pokusů, přičemž obě domácí utkání zvládli na jedničku. Hokejisté Energie jim tak mají jistě co vracet! Duel startuje v 16:00.

Hradec v pátek pokořil Mladou Boleslav 2:0 a po třech extraligových porážkách v řadě si zlepšil náladu. „Už výhra v Grazu nás trochu nakopla, začali jsme si více věřit. Přenesli jsme si nasazení z předchozích utkání a tentokrát se štěstí trochu více přiklonilo na naši stranu,“ těší Rudolfa Červeného. Co dalšího stálo za úspěchem proti Bruslařům? „Všichni jsme hráli o mnoho lépe dozadu a bránili v pěti. To byl základ. Mazi (Marek Mazanec) navíc chytil vše, co na něj šlo,“ líčí důvody hradecký forvard.

Mač se Středočechy přinesl také jeden netradiční úkaz; z domácích si na trestné lavici poseděl pouze jeden hráč. „Něco takového jsem už dlouho nezažil, kor u nás, když soupeře napadáme a dohráváme souboje. Disciplína byla znát,“ je rád hráč s číslem 65. Páteční duel byl pro mnoho hráčů speciální – Conor Allen odehrál první střetnutí za Hradec, Kevin Klíma se premiérově ukázal doma a Zdeněk Čáp byl na zápas povolán z Přerova. „Všichni hráli výborně a pokud takhle budou pokračovat, místo v sestavě si určitě najdou,“ hodnotí rodák z Českých Budějovic.

Východočeši si však moc dlouho neodpočinou, v nedělním utkání s Energií jim však může znovu pomoci domácí prostředí. „Máme tu všechny prostředky na regeneraci; maséry, fyzioterapeuty… Věřím, že nás dají do kupy a podáme stejný výkon jako s Boleslaví,“ pochvaluje si navrátilec mezi Lvy. Jaký mač lze očekávat? „Myslím si, že to bude hodně podobné Boleslavi. Také budou chtít hrát na brejky a snažit se protečovávat puky,“ predikuje na závěr Rudolf Červený.

Dominik Graňák
Šestatřicetiletý bek obléká od nového ročníku dres Západočechů. Za Hradec Králové však stihl během dvou sezón odehrát 121 utkání.

Kádr Energie prošel značnou obměnou

V Karlových Varech se přes léto odehrálo hned několik manévrů. Na postu gólmana však došlo k jediné změně – tým po konci sezóny opustil Tomáš Závorka. V obranných řadách se už výměn událo daleko více. S mužstvem se na startu srpna rozloučil Sabahudin Kovačevič, který zamířil do Mladé Boleslavi, a hradeckým fanouškům známý Matic Podlipnik, jenž se v dresu Slovanu Bratislava ukázal i v ČPP Aréně na Mountfield Cupu a byl dokonce zvolen nejlepším obráncem celého turnaje. Za Energii už nenastupuje ani Lukáš Kozák, který posílil Poprad.

Defenzivní lajnu naopak vyztužili tři hráči. Kádr doplnil Vladimír Eminger, jenž dorazil z města automobilů. Z Banské Bystrice dále přišel Branislav Kubka a z Hradce Králové Dominik Graňák, který strávil pod Bílou věží dvě sezóny. Velké manévry se odehrály také v útoku. Mezi hokejisty Varů už nadále nepatří Adam Lapšanský, jenž zamířil do Dukly Trenčín. Tým opustil i Petr Stloukal, který posílil prvoligové Piráty. Vedení ale také dva forvardy přivedlo, konkrétně Petra Koblasu rovněž z Chomutova a Alberta Michnáče z pražské Sparty.

TOP 3 důvody, proč přijít na utkání s Karlovými Vary:

  • 1. Návrat exhradeckého kapitána Dominika Graňáka do ČPP Arény
  • 2. Lvi si s Energií drží už několik let skvělou bilanci
  • 3. Mountfield jde do zápasu s výhrou 2:0 v zádech

První místo tabulky, pak pět proher v řadě

Karlovým Varům vyšel senzačně vstup do nové extraligové sezóny, když vyhrály tři úvodní zápasy a slunily se i na prvním místě tabulky. Hráči Energie si nejprve poradili doma se Zlínem 2:1, následně zvítězili na ledě Pardubic poměrem 5:2 a poté v divokém utkání přehráli také Jágrovo Kladno 7:4.

Pak ale přišla nelichotivá série pěti porážek v řadě. Západočeši nejdříve padli v Olomouci 2:3, na domácím ledě poté nevstřelili ani gól a s Plzní prohráli 0:3. Na Kometu následně Energie nestačila těsně 3:4, se Západočechy si Sparta poradila 5:2 a hokejisté Varů nakonec padli ještě s Třincem 3:4 po prodloužení. V posledním utkání si ale nedělní soupeř Hradce spravil chuť, když doma pokořil Litvínov 4:3 v nastavení.

Mountfield HK odehrál s Karlovými Vary celkem dvacet zápasů, ve kterých se radoval hned třináctkrát a jednou přehrál Energii v prodloužení. Naopak hokejisté Varů slavili výhru čtyřikrát po základní hrací době a dvakrát v nastavení. První vzájemný zápas obou celků se datuje k září 2013 a Hradec v něm venku vyzrál na svého soupeře jednoznačně 3:0. Minulou sezónu se týmy ze západu a východu Čech střetly čtyřikrát, přičemž hned třikrát byli úspěšnější hráči zpod Bílé věže.

Vstupenky stále v prodeji, přijďte Lvy povzbudit i vy

Pakliže ještě nemáte vstupenky na nedělní zápas, můžete si je zakoupit skrze on-line aplikaci nebo přímo na pokladnách zimního stadionu. Ty se v den utkání otevírají ve 13:00 a lístky zde lze pořídit i v průběhu utkání.

Sestavy z minulého utkání


Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Plutnar, Rohan, Eminger, Kubka – T. Rachůnek, Gríger, Flek – Mikúš, Raška, Beránek – Gorčík, Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý, Vondráček.