Akademie ČH
pá 8.11.2019 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Představujeme základnu: Adam Kubík je patronem nejmenších

Důležitou součástí hradeckého klubu je samozřejmě mládež. Pro nejmladší děti je speciálně určena základna, kde se malí hráči učí dělat první hokejové krůčky a dávají své první góly na opravdovou bránu. Jak základna funguje? A jak začínají ty úplně nejmenší hradecké naděje? To představuje trenér mládeže Mountfieldu Patrik Stehno.

Základna se v loňském roce stala kurzem ledního hokeje, je určena pro nejmenší děti ročníku 2013 a mladší. „Pro nás je to hrozně důležitá kategorie, ze které se posouvají děti k nám do hokeje. Ze základny vzniká přípravka ledního hokeje, což je první předkategorie pro náš klub. Základna je pro nás nejdůležitější základ pro fungování mládeže,“ říká trenér nejmenších hradeckých nadějí Patrik Stehno.

Jak funguje kategorie nejmenších? „Vždycky na konci sezóny se za odměnu zúčastňujeme Libereckého předškoláčku, což je turnaj, který je určený pro děti, které jsou na základně. Děti tedy dvakrát týdně trénují a to ve čtvrtek a v neděli. Na závěr sezóny pak následně mají první turnaj,“ upřesňuje mladý kouč. A jak probíhají čtvrteční a nedělní tréninky? „Všechny tréninky jsou formou hry. Pro letošek mají děti možnost trénovat i s hokejkami, snažíme si jim také na každém tréninku nabídnout hru hokeje. Tím, jak chodí na zápasy A-týmu, tak aby měli možnost stejně jako kluci z Áčka si zahrát hokej a dát si ten gól,“ prozrazuje.

Co speciálního čeká nejmenší na trénincích základny? „Napříč sezónou se snažíme dětem nabídnout něco nevšedního. Ocenit je nejenom za práci na trénincích, ale také jim nabídnou zábavu spojenou s ledem,“ říká o překvapeních hradecký trenér. „Chtěli bychom se znovu vrátit k tomu, že by se děti šly o přestávce ukázat na led. Snažíme se dětem nabídnout během sezóny něco zajímavého, než aby byly pouze tréninky ve čtvrtek a v neděli.“

Tréninky několikrát navštívili také hráči prvního týmu – Radim Šalda, Matěj Chalupa, Radovan Pavlík. Patronem základny je navíc Adam Kubík. „Je to skvělá věc, hrozně moc se mi tahle koncepce líbí. Působí to dobře nejenom na děti, ale také na rodiče, kteří k nám děti přivádějí. Je vidět, že klub žije z obou stran. Nejenom, že děti s rodiči chodí podporovat na zápasy áčka, tak ale zároveň i chlapi z áčka si toho cení, a i oni chodí podporovat děti na jejich tréninky a zápasy. Je na tom hrozně hezké to prolínání, klub spolupracuje navzájem zespodu až nahoru a obráceně,“ je rád Patrik Stehno.



Patron základny Adam Kubík: Začínal jsem přesně takhle se školkou bruslení

Patronem základny je jeden z nejmladších členů kádru A-mužstva Adam Kubík. Jak kladenský odchovanec vzpomíná na své hokejové začátky? „Pamatuji si svůj první příchod na kladenský stadion, když jsem přišel na zimák jen s hokejkou a s bruslemi. Ostatní kluci měli všichni výstroj, já jenom hokejku a brusle. Rozbrečel jsem se tátovi na střídačce, že nepůjdu na led, že tam nechci. Ale nějak mě přemluvili, tak jsem to šel zkusit. Hned jak jsme koupili výstroj, tak jsem začal. A přesně jsem začínal takhle se školkou bruslení a od základny,“ usmívá se s odstupem času talentovaný mladík.

Na hokejové začátky má Adam Kubík spoustu vzpomínek, přece jenom to není tak dávno, kdy začínal s hokejem. „Do teď si pamatuji, jak jsme objížděli všechny ty turnaje, hráli jsme na malé hřiště. Hokej nás bavil, po zápasech jsme se proháněli po malých halách a pořád to mydlili, byly to super časy,“ vzpomíná šikovný forvard hradeckého Mountfieldu.

Východočeský útočník se s několika spoluhráči zúčastnil také akce Pojď hrát hokej v rámci Týdnu hokeje, který zavítal i do Hradce Králové. Co si myslí o tomto svazovém projektu? „Za nás takové věci nebyly. Myslím si, že je jedině dobře, že to funguje. Děti můžou zjistit, jaké je prostředí hokeje. Mohlo by být a mělo by být více takových projektů,“ myslí si hradecká devětapadesátka.

A jaké to je, pomáhat nejmenším s jejich začátky? „Je to super, já mám děti rád a hodně se s nimi zasmějeme. Mají tréninky ve formě zábavy, takže hrát s nimi je parádní. Je dobré, že je to baví a není to pro ně taková každodenní rutina, ale zábava,“ zakončuje jedenadvacetiletý Adam Kubík.