Aktuální zprávy z klubu
st 4.12.2019 | Adam Kodet

Hráč listopadu: Marek Mazanec, Richard Nedomlel, či Radek Smoleňák?

Letošní extraligová sezóna je téměř ve své polovině, třetí hrací měsíc už je minulostí a hradeckým fanouškům zbývá jediné – zvolit svou hvězdu měsíce. I když výsledkově nebyl listopad příliš povedený, některé individuální výkony je třeba vyzdvihnout. Mezi nominovanými jsou tentokrát hráči na všech třech postech a o vítězi rozhodnete vy svým hlasováním, které skončí úderem nedělní 22. hodiny. Vítěz pak tradičně odpoví na vaše dotazy formou offline rozhovoru, autor nejzajímavější otázky zvolené samotným hráčem měsíce získá vstupenky na hokej a podepsané klubové tričko.

MarekMazanec
Bilance v listopadu:
10 zápasů
3 výhry
úspěšnost 91,34 %
průměr 2,4

Marek Mazanec – jasná jednička v brance

Jedním z hráčů, kteří v listopadu předvedli výkonnostní progres, je bezesporu Marek Mazanec. Krůček po krůčku si zvedá své osobní statistiky, sbírá obrovskou porci zápasových minut a ve třetím hracím měsíci předvedl několik famózních zákroků hodných ligových sestřihů. Bývalý nashvillský Predátor je jedním z hlavních strůjců zlepšené defenzívy Mountfieldu a snížení průměru inkasovaných branek.

Gólman s číslem 2 je jasnou jedničkou v hradecké kleci, do které za celý listopad nepustil žádného ze svých kolegů. Však je taky písecký odchovanec nejvytěžovanějším brankářem celé extraligy. V jedenáctém kalendářním měsíci se postavil do brankoviště desetkrát a zastavil 232 puků z celkových 254, které letěly jeho směrem, což dělá slušnou úspěšnost zákroků 91,34 %. Gólový průměr stlačil na 2,4 obdržených branek na zápas, což je mnohem nižší číslo než v první čtvrtině soutěže.

Věčně pozitivně naladěný hokejista předvedl svůj nejlepší listopadový výkon na horkém ledě Mladé Boleslavi, kde ho překonal jediný střelec, a právem si vysloužil ocenění pro nejlepšího hráče. Jeho fantastický save betonem á la Dominik Hašek proti Jakubu Orsavovi v Brně se dostal do listopadového hlasování o zlatou helmu. Obdivuhodně si vedl také v Lize mistrů v dvojzápase proti Mannheimu. Doma nepustil ani gól, na půdě Orlů inkasoval jen jednou a i díky jeho skvělé úspěšnosti 97,73 % postoupil Hradec poprvé v historii do čtvrtfinále CHL.

RichardNedomlel
Bilance v listopadu:
10 zápasů
18 hitů
+/- +3
Radegast Index: 26

Richard Nedomlel – nekompromisní defenzivní štít

Téměř dvoumetrový a více než stokilový zadák má v kádru Mountfieldu HK jasný úkol. Tvrdit muziku, čistit předbrankový prostor, blokovat útočné nájezdy protivníků a když je třeba, důrazně soka zpacifikovat. Tyto úkony zvládá na výbornou a forvardi soupeře se mají před tímto hromotlukem na pozoru a často si nájezd do blízkosti brankoviště či k hrazení dvakrát rozmyslí. Hráč draftovaný v roce 2011 Detroitem také oproti loňsku poskočil v sestavě a s přehledem se vejde do první šestky beků.

Když je tento obr na ledě, Hradec zpravidla góly nedostává, což dokládá +3 v listopadové tabulce pravdy. V tomto ohledu byl v uplynulém měsíci nejlepším zadákem Východočechů, v mínusu byl jen jednou. Pražský rodák místo kanadských bodů sbírá kladné zářezy spíše v Radegast indexu. V říjnu ovládl tuto statistiku v rámci celé extraligy a právem celý následující měsíc odehrál v pověstné zelené helmě, v listopadu byl se 26 body opět nejlepší z celého týmu a osmý v lize. Silný je hlavně v osobních soubojích, soupeřům rozdal 18 bodyčeků. Navíc se vyvaroval zbytečných vyloučení, na trestné lavici seděl jen třikrát.

Odchovanec pražské Slavie byl nejvíce vidět v zápase s Kometou Brno, ve kterém poslal čistě k zemi či na mantinel šest soupeřů a v Radegast indexu si připsal devět kladných bodů. Navíc byl nejvytěžovanějším obráncem týmu, počtvrté v sezóně se jeho ice-time dostal přes dvacetiminutovou hranici. Doma proti Litvínovu zase zablokoval pět střeleckých pokusů Vervy a výrazně tak ulehčil práci Marku Mazancovi. Také v Lize mistrů ho posílali trenéři na led nebývale často, větší ice-time mezi beky nastřádal jen Oskars Cibulskis.

RadekSmoleňák
Bilance v listopadu:
10 zápasů
3 góly + 2 asistence
33 střel
+/- +1

Radek Smoleňák – stabilní bodový lídr

Kladenský odchovanec nadále prokazuje, proč mu bylo před touto sezónou udělena čest vést tým Lvů jako kapitán. Je příkladným lídrem v kabině i na ledě, kde hájí čest svých spoluhráčů při debatách s rozhodčími. V médiích se navíc neschovává za otřepané fráze a vždy situaci popíše tak, jak ji sám vidí. Jeho obvyklým pracovištěm zůstává především brankoviště, kde pije krev všem soupeřovým obráncům a jen těžko se nechá z tohoto prostoru odstavit.

Čerstvě třiatřicetiletý křídelník je stále nejproduktivnějším z královéhradeckých hráčů, v listopadu přidal do své sbírky dalších pět bodů za tři góly a dvě asistence. Průměrně vystřelil na branku více než třikrát za zápas a v tomto ohledu je celkově třetí v celé lize. Trenéři si jsou jeho předností vědomi a posílají ho na led v rozhodujících fázích zápasů a hlavně při přesilovkách. V lize byl ve třetím hracím měsíci vždy mezi třemi nejvytíženějšími forvardy týmu. Jeho celoplošný hokej a ofenzivní aktivita mu vynesla ocenění za nejlepšího hráče zápasu proti Plzni i Litvínovu.

Střelecky otevřel zápas v Plzni, kde zužitkoval perfektní příhru Matěje Chalupy a doklepl puk do poloodkryté klece. V Brně svým přesilovkovým pasem na Aleše Jergla odstartoval stíhací jízdu za vyrovnáním. Proti Litvínovu se vrhl vstříc brance okamžitě po vyhraném úvodním buly druhé třetiny a svůj bekhendový blafák s přehledem dotáhl do úspěšného konce. V témže zápase se ještě asistencí podílel na závěrečném gólu pro Daniela Rákose. Svůj listopadový bodový účet uzavřel proti Energii stejně jako ho začal – tedy první brankou utkání po další perfektní asistenci Matěje Chalupy.

Výsledky Kdo je podle vás hráčem měsíce listopadu?

1. Nedomlel Richard 56,58 %
2. Mazanec Marek 35,75 %
3. Smoleňák Radek 7,67 %