Ohlasy k zápasu
út 3.12.2019 | Petr Šatalík

Konečně gól z přesilovky, těší Daniela Rákose

Východočeši mají za sebou první poločas souboje se švýcarským Zugem. Pod Bílou věží uhráli nerozhodný výsledek 1:1. Za výkon si ale zaslouží pochvalu, jejich projev na ledě byl podstatně svižnější než v nedělním extraligovém utkání s Olomoucí. Důležitou postavou zápasu byl také Daniel Rákos, jenž byl na ledě hodně vidět, strávil na něm přes 15 minut a v prvním dějství měl zajímavou šanci. Které části své hokejové výstroje přisuzuje to, že s ní nenaložil lépe?

Danieli, jak dlouho jste se vůbec připravovali na Zug? Ještě v neděli jste hráli proti Olomouci...
V pondělí jsme měli takový volnější den, trénink byl dobrovolný, protože těch zápasů, které teď hrajeme, je hodně. Navíc dost cestujeme, byli jsme ve Varech, takže příprava byla více méně v den zápasu dopoledne. Měli jsme video, ukázali jsme si některé věci a spíš jsme se soustředili sami na sebe a na to, co v utkání předvedeme.

Duel se švýcarským týmem skončil nerozhodným výsledkem 1:1. Jak byste jej hodnotil?
V první třetině jsme jeli třikrát sami na bránu a zápas mohl vypadat úplně jinak, kdybychom něco z toho proměnili. Gól jsme dostali z brejku po individuální chybě, přitom my měli tu velkou šanci třikrát, zatímco oni jednou a proměnili ji. V druhé části jsme se do nich začali možná trochu zbytečně tlačit a myslím si, že celkově ta třetina patřila jim, zatímco v té třetí se hra vyrovnala. V přesilovce jsme si konečně pomohli gólem a myslím, že jsme pak měli nějaké šance na to, abychom to utkání doma urvali a vyhráli.

„Něco děláme špatně a nejspíš ten důraz před bránou nebude takový, jaký by měl být.“

16 Daniel Rákos (o špatné produktivitě)

Mrzela úvodní obdržená branka o to víc, že jste měli na začátku tlak a šance? Filip Pavlík střílel z dobré pozice...
Přesně tak. Po dobrém vstupu do zápasu inkasujeme a víme, že gólů sami moc nedáváme, takže o to to je pro nás složitější. Na jednu branku nemůžeme vyhrát, s šancemi které máme, si musíme poradit lépe a dávat víc gólů.

Co k vaší produktivitě říct? Chybí zdravá agresivita v předbrankovém prostoru?
Pozitivní je, že těch vyložených šancí máme fakt hodně, že to není o tom, že bychom dávali jeden gól a neměli další příležitosti, střelbu. Ale něco děláme špatně a nejspíš ten důraz před bránou nebude takový, jaký by měl být.

Švýcarský hokej je známý tím, že je poněkud důraznější, bylo to znát i v tomto střetnutí?
Řekl bych, že tentokrát vyloženě ne. Hrálo se to spíš hodně v tempu, oni dost napadají, forčekují. Pár zákroků tam bylo, ale to je asi v každém zápase. Nemyslím, že by hráli nějaký urputný hokej, spíš si chtějí najet, dát si v klidu přihrávku a hrát více méně kombinačně.

„ Budeme se snažit dobře hlídat střední pásmo, tak jak jsme hráli teď. Stačí nám dát jeden gól.“

16 Daniel Rákos (o taktice do odvety)

Kapitán týmu Radek Smoleňák o něčem dlouze debatoval se sudími po konci první třetiny. Tušíte, o co šlo?
Tak to vím naprosto přesně. My byli v oslabení a udělali chybu při střídání, takže jsme tam chvilku byli v pěti. Naštěstí to kapitán domluvil tak, že jsme nešli do tří.

V první třetině jste měl sám velkou šanci, paradoxně v oslabení. Mohl byste popsat, jak se celá akce udála?
Jejich bek se snažil rozehrát, já ho napadal a snažil se ho tlačit na jednu stranu. On udělal kličku do středu, kde do mě vrazil. Já cítil, že se mi od brusle odrazil puk, jenže jsem nevěděl kam, takže jsem ho chvíli hledal a až později jsem si všiml, že se vrátil k nim do pásma. Tak jsem šel sám na gólmana, ale… Nechci se nějak vymlouvat, ale tím, že zkrátka na Ligu mistrů musíme mít jiné rukavice, tak mně to úplně nesedlo tak, jak bych si představoval a jak by to snad vypadalo, kdybych měl ty, které mám normálně celou sezónu.

Výsledek 1:1 po prvním utkání není ani příliš dobrý ani příliš špatný. S čím tedy pojedete do Švýcarska? Počítám, že žádný hurá hokej to od začátku nebude...
Myslím, že určitě ne. Budeme se snažit dobře hlídat střední pásmo, tak jak jsme hráli teď doma. Stačí nám dát jeden gól, víc jich zatím moc nedáváme, tak doufám, že postoupíme.