Preview k zápasu
po 9.12.2019 | Daniel Krátký, Adam Kodet

Odveta je tu! Hradec se o semifinále porve v Zugu

Krok chybí hradeckým hokejistům ke skvělému úspěchu v podobě semifinále Ligy mistrů. Svěřenci trenérů Martince a Růžičky čeká od úterních 19:45 těžký zápas na ledě švýcarského Zugu. V "poločase" je stav 1:1, rozhodnutí tedy přijde právě v zemi helvétského kříže. Bude mít český hokej opět svého zástupce v semifinále?

„Bojujeme za všechny, za nás.“

Aleš Krátoška (o tom, že Mountfield je posledním českým zástupcem v LM)

Tým Mountfieldu HK odletěl do švýcarské Basileje, odkud se přesune do Zugu. „Večer nás tam čeká trénink a druhý den hrajeme. Výsledek z prvního zápasu je remíza, takže pokud chceme postoupit, musíme vyhrát. Je to otevřené. Nečeká nás nic jednoduchého, Zug je na domácím ledě ještě lepší soupeř než u nás,“ je si vědom asistent hlavních koučů.

Podle jednoho z koučů také reprezentační dvacítky je klíčem k úspěchu zodpovědný výkon. „Do Zugu neletíme jako favorité. Myslíme si ale, že dobrým a zodpovědným výkonem můžeme být úspěšní a všichni uděláme maximum, abychom v Zugu vyhráli a postoupili,“ věří člen realizačního týmu před odvetným utkáním čtvrtfinále Champions Hockey League.

Je pro hradecký celek velkou motivací postup mezi nejlepší čtyři týmy? „Určitě ano. Z českých týmů jsme tam jen my, takže bojujeme za všechny, za nás. Dostat se mezi poslední čtyři by byl velký úspěch, je to pro nás velká motivace. Uvidíme, jak to všechno dopadne,“ uzavírá před odvetou Aleš Krátoška.

JanKovář
Český reprezentant neobdržel před sezónou žádnou nabídku ze zámoří, a tak přijal švýcarskou výzvu. V prvním zápase v Hradci hrozil zejména během přesilových her.

Devízou Zugu jsou přesilovky

Švýcarský celek zažívá zatím nejpovedenější představení v rámci Ligy mistrů, které se účastní už pošesté. V předešlých letech dvakrát nepostoupil ze skupiny a třikrát vypadl hned v prvním kole. Letos ve skupině B pokaždé bodoval, jediné dvě prohry až po nájezdech zapsal proti Plzni a Hämeenlině. Se ziskem 14 bodů tak ovládl pořadí před Plzní, Hämeenlinou a Rungstedem. Do osmifinále proti Tappaře Tampere vstoupil remízou ve Finsku, kterou doma potvrdil vítězstvím 3:1. Ve vyrovnané NLA je momentálně Zug na páté příčce, na čelo ale ztrácí pouhých sedm bodů, přičemž má dva ligové zápasy k dobru. V posledním zápase však podlehl Ambri-Piottě 3:4 po prodloužení.

Ze statistického hlediska jsou modro-bílí v rámci CHL úspěšní zejména v početních výhodách. Plných 32,35 % těchto možností totiž dokážou přetavit v branku. Zato hra proti přesile se Švýcarům příliš nedaří, ubránili pouhých 75,76 % oslabení a v tomto ohledu jsou jedním z nejhorších celků celé Ligy mistrů. Ve své domácí soutěži oplývají hráči Zugu druhou nejlepší ofenzívou, když během 25 zápasů nasázeli 84 branek. Jsou také s úspěšností 55,45 % pátým nejlepším týmem na buly.

EVZ oplývá zkušeným kádrem s řadou reprezentantů

Klub s býkem ve znaku už druhým rokem vede norský kouč Dan Tangnes, který dlouhá léta trénoval ve švédské nejvyšší soutěži. K dispozici má hráče šesti různých národností – 21 domácích borců, tři Švédy, dva Francouze a po jednom zástupci z Kanady, Česka a Finska. Čtyři hráči mají zkušenosti z NHL, devět hokejistů reprezentovalo svou zem na mistrovství světa a šest na olympijských hrách. Švýcarský celek ale momentálně sužuje početná marodka. Zdravotně fit už ale je reprezentační brankář Leonard Genoni, který odchytal sobotní duel NLA.

Produktivitě týmu vládne Gregory Hofmann, který je s 28 body druhým nejproduktivnějším hráčem NLA a se 16 góly vede ligové pořadí střelců. Dvojnásobný mistr světa Oscar Lindberg nastupoval dokonce i v NHL. Jan Kovář je tradičně silný na buly, s úspěšností 54,53 % vede týmové hodnocení. Nejvytěžovanějším hráčem týmu je kapitán Raphael Díaz, který stráví na ledě v průměru téměř 23 minut.

V CHL se bodově vede nejlépe Eriku Thorellovi, který posbíral 10 bodů. Dres Top Scorera ale proti Hradci neoblékne, momentálně je mimo sestavu kvůli zranění ruky. Nejpřesnějším střelcem je Gregory Hofmann, jemuž se sedmi brankami chybí jen jeden zářez na vedoucího Milana Gulaše. Čtyři z jeho branek padly v přesilové hře. Luca Hollenstein inkasoval v pěti zápasech jen pětkrát a s průměrem 0,98 gólu na zápas je jedním z nejlepších v tomto ohledu.

TOP 3 důvody, proč sledovat utkání na ledě Zugu:

  • 1. Hradec bojuje o skvělý úspěch v podobě semifinále
  • 2. V kádru Zugu spousta reprezentantů v čele s Janem Kovářem
  • 3. Mountfield se po dvou účastech na Spengler Cupu vrací zpět do Švýcarska

Herní systém Champions Hockey League

Hrací řád a pravidla vyřazovacích bojů CHL už se několik sezón nemění – osmifinále i další série kromě finále se hrají dvouzápasově formou jednou doma jednou venku. V obou zápasech není rozhodující výsledek, ale celkové skóre. Pokud je celkový součet vstřelených a inkasovaných gólů po základní hrací době druhého duelu vyrovnaný, následuje za jakéhokoliv stavu prodloužení, které rozhodne o postupujícím týmu. Vítěz se v semifinále střetne s lepším z dvojice Mnichov / Djurgården, kde je na tom lépe švédský celek, který v prvním duelu vyhrál jasně 5:1.

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Zámorský, Linhart, F. Pavlík, Šalda, Nedomlel, Rosandić, R. Pilař – Vincour, Rákos, Červený – Smoleňák, Cingel, M. Chalupa – Jergl, Koukal, Perret – Klíma, Dragoun, R. Pavlík.