Preview k zápasu
po 13.1.2020 | Petr Šatalík, Jan Vavřina | Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Historický duel o finále! Hradec čeká odveta s Djurgårdenem

Po dvou extraligových utkáních se hokejisté Mountfieldu vrací do boje o finále Champions Hockey League. Přichází jejich velice očekávaný druhý souboj s Djurgårdenem, jenž určí vítěze semifinále a jednoho z finalistů letošní hokejové Ligy mistrů. Ze Stockholmu si Východočeši přivezli nadějný výsledek, před týdnem zvítězili 3:1 a k postupu jim tak stačí i porážka o jednu branku. Prestižní zápas, ke kterému zvedá oči celá hokejová Evropa, startuje v ČPP Aréně v úterý od 18 hodin.

„Máme super pozici, jdeme do toho s náskokem 2:0, takže musíme hrát chytře.“

2 Marek Mazanec (o taktice Lvů pro odvetu s Djurgårdenem)

Před úterním semifinále jsou Lvi dobře naladěni jasnou výhrou nad Karlovými Vary, což pozitivně vnímá i brankář Marek Mazanec. „Určitě jsme spokojení, ale nesmíme se nechat uspokojit, čeká nás další důležité utkání, takže na to musíme navázat a stále držet výkon, který jsme předváděli,“ poukazuje na blížící se semifinále jednička Mountfieldu. „Kluci mi to udělali jednoduché, Vary neměly moc šancí, já si musím něco pochytat, ale hráli jsme výborně dozadu a ještě lépe dopředu, takže jsme je k ničemu moc nepustili,“ brání se gólman Hradce domněnce, že šlo o jeho nejlepší utkání v sezóně

Brankář Východočechů však už vyhlíží semifinálovou odvetu CHL. „Těším se moc, máme super pozici, jdeme do toho s náskokem 2:0, takže musíme hrát chytře a nedovolit jim vůbec hrát s pukem,“ nabádá své spoluhráče zkušený strážce svatyně. „Je to malinko jiné, herní styl je trošku odlišný, protože v každé lize se hraje jinak. Vždycky se nemůžu dočkat, konfrontace s jinou soutěží je pokaždé výborná zkušenost,“ přiznává jistou nestejnorodost extraligy a Champions Hockey League první gólman Mountfieldu.

Brankář Lvů se ale na zápasy hokejové Ligy mistrů nijak speciálně neadaptuje. „Připravuju se na všechny zápasy stejně, spíš kluci v poli se musí nějakým způsobem takticky nachystat na zápas,“ prozrazuje. A jaká je motivace dostat se do finále? „Samozřejmě maximální. Všichni to chceme, my v kabině, město, fanoušci, takže není kam uhnout. Jdeme do toho naplno a doufám, že fandové přijdou a podpoří nás,“ přeje si strážce svatyně, který si zachytal i v NHL.

Může nějak pomoci vzpomínka na první semifinále? „Určitě, fanoušci jeli s námi, fandili... To bylo úžasné, bylo tam víc našich příznivců než jejich, což je super. Doufám, že tady to dotáhneme do vítězného konce a půjdeme dál do finále,“ věří gólman Hradce. A co lze od odvety čekat? „Myslím, že to bude trošku jiné než první zápas, oni budou muset dát gól, takže budou hrát trošku otevřenější hokej a my si musíme pohlídat, aby nám neujížděli a abychom jim ideálně nepůjčili puk,“ upozorňuje brankář Lvů, který rovněž vnímá rozdílnou atmosféru v Hradci a zahraničí. „Myslím, že to je ukazatel toho, že Čechy hokej baví a věřím, že naše kabina si to zaslouží. Protože jsme už teď udělali úspěch, který nikdo nečekal,“ uzavírá Marek Mazanec.

KarriRämö
Finský brankář ve službách Djurgårdenu se v letošním ročníku CHL chlubí úspěšností zákroků 93,53 %

Djurgården ve švédské lize neexceluje

Nelze ani v nejmenším zpochybňovat, že proti Hradci stojí zkušený tým, který má ve svém středu velká hokejová jména. V domácí soutěži však celek ze Stockholmu nemůže najít ten správný rytmus a uvízl uprostřed ligového pole, což dobře dokumentuje skóre svěřenců Roberta Ohlssona, které je v SHL na stavu 83:83. Champions Hockey League je tak pro švédský celek stejně jako pro Hradec místem, kde si zvedá sebevědomí při nepříliš vydařené sezóně.

Že se Djurgården zvedá však napovídají jeho poslední výsledky. Pokud pomineme porážku s Hradcem, celek ze Stockholmu vyhrál na ledě nejhoršího celku ze švédské nejvyšší soutěže, Oskarshamnu 4:2, poté v Hovetu přetlačil tabulkového souseda HV 71 poměrem 5:3. Poslední duel před odvetou s Mountfieldem sice prohrál, ale soupeřem mu byla silná Luleå, aktuální lídr SHL a rovněž další semifinalista hokejové Ligy mistrů. Svěřenci Roberta Ohlssona však na jejím ledě bojovali a padli až v prodloužení 2:3.

Rämö, nebo Svedberg?

Hokejisty Djurgårdenu jsme si už blíže představovali v minulém seznámení s celkem ze Stockholmu, především z pohledu CHL, nyní se pojďme podívat, jakými čísly se prezentují v SHL. V bráně tam dostává přednost Niklas Svedberg, jenž odchytal 22 utkání a pyšní se úspěšností zákroků 91,3 %. Jeho konkurent, který má předplacenou klec pro zápasy hokejové Ligy mistrů, Karri Rämö, dostal šanci v 10 zápasech a svou hodnotu vytlačil jen na 89,4 %. Je tak docela otázkou, který z nich dostane důvěru pro odvetu semifinále Champions Hockey League.

Za nejdůraznějšího hráče lze označit útočníka Antona Hedmana, který ve švédské soutěži nasbíral za 23 utkání 53 trestných minut. Forvard Djurgårdenu je ale zraněný a do utkání nenastoupí. Druhým nejčastěji trestaným borcem stockholmského celku je pak Dick Axelsson, jemuž stačilo 13 duelů na 38 minut za katrem. Ve statistice +/- si nejlépe vedou obránci Marcus Högström (+9) a Jesper Pettersson (+8).

A dostáváme se k otázce produktivity, kterou poměrně překvapivě drží především defenzivní hráči. Djurgården nesází na jediného snajpra, co by táhl celý tým. Nejvíce kanadských bodů zatím v SHL nasbíral Patrik Berglund (9+11), jemuž na záda dýchají obránce Olle Alsing (4+15) a norský útočník Michael Haga. Nejvíce branek za svůj tým zatím nasázel další bek Linus Hulltström, jenž je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem celku ze Stockholmu.

TOP 3 důvody, proč přijít na odvetu s Djurgårdenem:

  • 1. Hradec může postoupit do finále Champions Hockey League
  • 2. Možná naposled se v této sezóně představí v ČPP Aréně zahraniční tým
  • 3. Švédské mužstvo je nabité velkými hokejovými jmény, jež slibují nevšední zážitek

Herní systém Champions Hockey League a případné finále

Hrací řád a pravidla vyřazovacích bojů CHL už se několik sezón nemění – osmifinále i další série kromě finále se hrají dvouzápasovou formou jednou doma jednou venku. V obou zápasech není rozhodující výsledek, ale celkové skóre. Pokud je celkový součet vstřelených a inkasovaných gólů po základní hrací době druhého duelu vyrovnaný, následuje za jakéhokoliv stavu prodloužení, které rozhodne o postupujícím týmu.

Finále se už nehraje na dvě utkání, nýbrž na jedno jediné, které se uskuteční 4. února 2020. Otázkou ovšem zůstává, kde se bude hrát. Domácí výhodu by měl mít tým, který je lépe postavený v letošním rankingu Champions Hockey League. V případě postupu Mountfieldu HK vypadá aktuální situace tak, že pokud ze druhého semifinále postoupí Luleå, bude se hrát na jejím ledě. Kdyby však finále hrála Frölunda, utkání by se mělo hrát v Hradci Králové. O tom všem ale rozhodnou náročné úterní zápasy a případně vedení hokejové Ligy mistrů.

Sestavy z posledního utkání


Mazanec – Cibulskis, Čáp, Šalda, F. Pavlík, Rosandič, Nedomlel, Gaspar – Chalupa, Cingel, Smoleňák – R. Pavlík, Lev, Klíma – Perret, Koukal, Jergl – Miškář, Kubík, Dragoun.