Preview k zápasu
čt 16.1.2020 | Adam Kodet

Návrat na ligové ledy. Uspěje Hradec proti oblíbené Olomouci?

Po obrovské euforii z postupu do finále Ligy mistrů už se hradecký A-tým musí znovu plně koncentrovat na domácí soutěž. Hradec zajíždí na stadion ligového soupeře poprvé od východočeského derby, od té doby se představil v součtu s CHL pětkrát doma a jednou ve Švédsku a ve všech těchto zápasech bodoval. To jeho páteční soupeř musí řešit opačné starosti. Olomouc prohrála tři poslední domácí duely a ve sběru bodů z vlastního hřiště je nejhorší v celé soutěži. Lvi navíc Kohouty porazili čtyřikrát v řadě. Zápas startuje v Plecharéně v 18:00.

„Je tam velká zima, ale to všichni víme. Jedeme tam pro body a pak odtamtud co nejrychleji domů.“

14 Patrik Miškář (o olomouckém stadionu)

Hradečtí hokejisté v rámci CHL letos poprvé poměřili síly se švédským hokejem, tamní liga je považovaná za jednu z nejkvalitnějších na světě. „Djurgården a vůbec Švédi patří k hokejové špičce a je krásné je porazit. Ve finále máme ještě Frölundu, se kterou už jsme hráli. Budeme se ji snažit znovu porazit,“ cenní si úspěchu Patrik Miškář. ČPP Aréna se v úterý po historickém postupu otřásala v základech, což mladý forvard samozřejmě kvituje. „Přišlo strašně moc lidí a za to jim patří dík. Vytvořili neskutečnou kulisu. To, že jsme postoupili do finále, je hlavně pro ně,“ chválí hradecké obecentsvo.

V posledních zápasech je vidět, že se ideálně prolnuly letošní a loňský herní styl. Tedy aktivně dopředu, ale především zodpovědně dozadu. „Trenéři to po nás chtějí a pokud to na tréninku neplníme, dávají nám za trest kliky nebo bruslení,“ komentuje těžkou řeholi hráčů během přípravy na utkání. Jen tak je ale možné prvky z tréninku převést přímo do zápasu. „My musíme plnit to, co řekne trenér, hrát podle něj a pak se dostaví výsledky. Snad už si to sedlo a budeme hlavně v extralize sbírat body,“ věří.

Mountfield se v pátek vydá na cestu do Olomouce, kde zabojuje o pátou výhru proti Kohoutům v řadě. „S Olomoucí to jsou vždycky speciální zápasy. Hodně defenzívy, vítězí se na jeden nebo dva góly. Víme, že hodně brání, mají dobrého gólmana. Pokud to bude do poloviny zápasu 0:0, tak musíme hrát hlavně trpělivě,“ nabádá před důležitým utkáním. A jak se mu zamlouvá legendární Plecharéna? „Je tam velká zima, ale to všichni víme. Ve čtvrtek jsme měli trénink v malé hale, tam je to hodně podobné. Jedeme tam pro body a pak odtamtud co nejrychleji domů,“ usmívá se hradecká čtrnáctka.

TobiášHandl
Sedmnáctiletý forvard patří k nejmladším pravidelně nastupujícím hráčům v lize a vede si slušně. Odehrál 15 zápasů a s ním na ledě inkasovala Olomouc jen jednou.

Vyrovnané duo brankářů a nestárnoucí veterán Irgl

Olomoucké brankoviště už pátým rokem střeží jako jednička slovenský reprezentant Branislav Konrád, jehož pozice byla v minulých sezónách neochvějná. Už v minulém ročníku ale ze slovenského sympaťáka trenéři sejmuli tíhu bezpodmínečného brankáře číslo 1 angažováním odchovance Jana Lukáše, který se od té doby se svým parťákem o pracovní úkoly mezi třemi tyčemi dělí. Letos má lepší čísla mladší z obou gólmanů – Lukáš se pyšní úspěšností 91,27 % a průměrem obdržených gólů 2,51. V obou statistických ohledech atakuje pozice v první desítce. Navíc slavil letošní jedinou nulu svého týmu. Konrád sice odchytal o zápas méně s lehce horšími čísly, má ale o jednu výhru víc než jeho kolega.

Dlouholetou stálicí a defenzivním majákem je v kádru Hanáků odchovanec Jiří Ondrušek, který si ve svém mateřském klubu odbývá už svou 16. sezónu. I letos je nejvytěžovanějším hráčem kádru Zdeňka Motáka a s 11 body je také nejproduktivnějším mužem zadních řad. V tabulce pravdy si s +11 body vede nejlépe Jan Jaroměřský, který také vévodí týmovému Radegast Indexu. Nejčastěji střílejícím bekem je s 80 pokusy Tomáš Dujsík, gólově se však ujala jediná z jeho ran. Nejpilnějším sběratelem trestných minut mezi olomouckými zadáky je s 28 záznamy Jan Švrček.

Tahounem ofenzívy je na Hané stejně jako loni devětatřicetiletý veterán Zbyněk Irgl, jehož loňský třicetibodový počin bude dozajista pokořen. S bilancí 12+15 už mu na jeho překonání stačí jen čtyři body. Na rozdíl od loňské sezóny ale Irgl šance spíš připravuje pro své spoluhráče, než že by je sám proměňoval. Kohouti tak v kádru museli najít nového nejlepšího střelce, kterým se zatím s 13 zásahy do černého stal Lukáš Nahodil. Oba dva jsou také pravými nájezdovými fantomy, ze šesti případu proměnili po třech. Místním tvrďákem je Petr Strapáč, který rozdal 17 ran, ale také vyfasoval 39 trestných minut, nejvíc z olomouckých hráčů.

TOP 3 důvody, proč sledovat zápas s Olomoucí:

  • 1. Hradec potvrzuje vzrůstající formu kvalitními výsledky
  • 2. Olomouc je naopak na svém stadionu velmi neúspěšná
  • 3. Na Hané by se měly představit nejnovější posily Lukáš Žejdl a Oscar Eklund

Hanákům letos svědčí spíš venkovní zápasy

S Olomoucí se zatím v žádném z ročníků po jejím postupu zpět do extraligy na umístění na předních příčkách příliš nepočítalo. O to větším překvapením jsou pak každoroční výsledky Kohoutů, kteří mnohdy obrátí všechny papírové předpoklady na hlavu. Letos se zatím ale Hanáci přece jen musí ohlížet spíše pod sebe. Tristní je zejména jejich bilance na domácím ledě, kde dokázali z 18 případů vyhrát jen šestkrát a zisk 20 bodů je nejhorším ligovým počinem. Naposledy Olomouc doma naplno bodovala na Štěpána proti Varům, od té doby v Plecharéně třikrát padla. I díky tomu jí patří v tabulce až 11. místo se 45 body.

Největším neduhem Moravanů je letos katastrofální ofenzíva a efektivita v koncovce. Vždyť na jejich kontě je zatím pouhých 83 branek a horší jsou v tomto ohledu jen poslední Pardubice. Přitom je Olomouc nejčastěji střílejícím týmem ligy! Kohouti si v gólové produkci příliš nepomůžou ani v početních výhodách, využití 13,49 % a pouhých 17 vstřelených gólů jsou vůbec nejhorší čísla ze všech týmů. Vše ale dokáží vynahradit bojovností na druhém konci kluziště, vždyť 467 zblokovaných střel je druhý nejlepší výkon za Vítkovicemi. Hned 18 utkání Hanáků skončilo jednogólovým rozdílem, k výhře jim tak často chybí velmi málo.

Olomoucký tým patří mezi nejoblíbenější hradecké soupeře, z 22 vzájemných utkání se Moravané radovali jen čtyřikrát. Z posledních sedmi soubojů se jim to povedlo jen jednou, aktuálně Lvi drží proti Olomouci čtyřzápasovou šňůru výher. Letos dokázali svého pátečního soka už dvakrát přetlačit, přičemž čtyřikrát skórovali a jen jednou inkasovali. Vítěznou branku v minulém mači na Hané zařídil Daniel Rákos, o domácí triumf se postaral Matěj Chalupa. Jedinou olomouckou branku vstřelil Petr Kolouch.

Sestavy z minulého utkání