Preview k zápasu
čt 13.2.2020 | Petr Šatalík

Přímo na východ! Hradec zavítá na led mistra z Třince

Po výsledkově vydařeném utkání v Praze, kde Lvi otočili souboj se Spartou a odnesli si tři důležité body, čeká Východočechy další bitva s týmem z popředí extraligové tabulky. V pátek od 17:00 vyzvou úřadujícího mistra z Třince. Mountfieldu se doposud v letošním ročníku zápasy s Oceláři příliš nevedly. Vyhrál pouze jediný a to až po samostatných nájezdech. Slezané si ze vzájemných duelů připsali již sedm bodů, takže se svěřenci trenérského tandemu Martinec – Růžička budou snažit ztrátu z předchozích střetnutí dohnat nyní.

„Koukal jsem, že Třinec ve středu prohrál, doma dostali snad šest gólů, takže určitě nebudou chtít znovu prohrát a opakovat něco podobného.“

1 Štěpán Lukeš (o posledním duelu Ocelářů)

Nad posledním duelem se Spartou se ještě zamýšlí Štěpán Lukeš, který při nemoci Marka Mazance naskočil mezi tři tyče svatyně Lvů a vychytal vítězství. „,Hlavně je super, že jsme vyhráli. Na druhou stranu musím říct, že to byl těžký zápas. Zachytal jsem si dost, což jsem čekal, Sparta pořádala akci, kde vzdávala hold, přišlo hodně lidí, atmosféra byla parádní,“ pochvaluje si brankář s číslem 1 na zádech.

Kdy se vůbec rozhodlo o tom, kdo půjde do brankoviště? „O tom, že půjdu do brány, jsem se dozvěděl den předem, dva dny před utkáním přišlo to, že Mazi nejspíš nebude moct, takže už jsem se na to tak nějak soustředil a pak se to potvrdilo, takže jsem měl čas se na to připravit. Trocha nervozity tam ale byla, cítil jsem se, jako bych měl zase jít do první třídy,“ směje se gólman, který dříve chytal za Chomutov či Ústí nad Labem.

Na ledě to sice vypadalo, že strážce hradecké svatyně je sebejistý, nicméně sám se úplně komfortně necítil. „Nervozita na mě znát byla, sám jsem to na sobě cítil. Spadlo to ze mě asi po prvním inkasovaném gólu. Řekl jsem si, že už tam je a uvidíme, co se stane dál. Tři body ze Sparty jsou ale hodně cenné, zvlášť teď když potřebujeme úplně každý, abychom dosáhli co nejlepšího umístění a třeba se ještě porvali o šestku,“ připomíná mládežnický reprezentant.

Nicméně už v pátek čeká na Lvy další těžká výzva. „Koukal jsem, že Třinec ve středu prohrál, doma dostali snad šest gólů, takže určitě nebudou chtít znovu prohrát a opakovat něco podobného. Zápas to bude těžký, jako každý jiný.“ A jak vnímá brankář Hradce charitativní akci O kapku lepší hokej, do které se hokejisté Mountfieldu zapojí? „Myslím si, že je dobře, že se v extralize pořádají takové věci, které pomáhají dobrým účelům,“ přitakává Štěpán Lukeš.

WojtekWolski
Oceláři na přelomu roku přivedli skutečně zvučnou posilu. Borce, který hrál více než šest let NHL, v níž si připsal 480 startů. Wojtek Wolski vtrhl na extraligová kluziště a prokázal svou extratřídu. Ve dvanácti utkáních zaznamenal již šestnáct kanadských bodů.

Wolski posilou, která může pomoct Třinci k obhajobě

Oceláři řeší celou sezónu brankářský post. Po odchodu Šimona Hrubce do KHL měl být jedničkou Slezanů Patrik Bartošák, který však nezapřel pověst zlobivého dítěte a z brankoviště Třince odešel řešit své problémy s životosprávou. Nejvíce utkání tak má v letošní sezóně odchytáno za celek s drakem na prsou Petr Kváča. Toho doplnil Jakub Štěpánek, jenž dříve neuspěl v pardubickém Dynamu, kde s ním vedení klubu ukončilo kontrakt.

Obrana Slezanů je již tradičně velice pevná. V ofenzivních schopnostech vyčnívá Martin Gernát, jenž si letos připsal už třiadvacet asistencí, nejvíce z celého mužstva. Nejvyšší počet střeleckých pokusů soupeře zastavil Milan Doudera, jenž je zároveň hráčem, který strávil na ledě nejvíce minut ze všech hokejistů Třince. Nejtrestanějším obráncem je pakDavid Musil, jenž rozdal už 38 hitů a na lavici hanby strávil 50 minut.

V útočných řadách se Oceláři spoléhají na více jmen. Zpátky na ledě je Martin Růžička, jenž se vrátil po delších zdravotních komplikacích. Produktivitě Třince zatím vévodí Matěj Stránský (17+16) a Petr Vrána (11+20). Hlavní ofenzivní zbraní je však nová akvizice Wojtek Wolski, jenž za dvanáct utkání posbíral šestnáct kanadských bodů (9+7).

TOP 3 důvody, proč sledovat zápas s Třincem:

  • 1. Hradec může povzbudit výhra nad Spartou
  • 2. Na ledě bude fenomén Wojtek Wolski
  • 3. Mountfield se může dostat v tabulce přes Vary a přiblížit se šestce

Vzájemná utkání hovoří pro Slezany

Třinec se po reprezentační pauze neuvedl dobrým výsledkem. Doma ve středu poměřil síly s Mladou Boleslaví. A především směrem dozadu to Ocelářům skřípalo, inkasovali hned šest branek a podlehli Bruslařům 4:6. V elitní šestce jsou však pevně ukotveni a stejně jako Hradec mají oproti ostatním týmům odehráno o jedno utkání méně, takže účast ve čtvrtfinále by je neměla minout.

Slezané se v letošním ročníku chlubí skvělou přesilovkou. Tu mají třetí nejlepší z celého extraligového pelotonu, její úspěšnost čítá 24,84 %. Dalším důležitým aspektem jejich úspěchu jsou vhazování. Hokejisté s drakem na prsou jich vyhráli 53 %, což je druhé nejvyšší číslo z celé extraligy. Zároveň jsou druhým nejméně trestaným týmem, přičemž ale mají druhý nejvyšší Radegast index.

Hradec má ve vzájemných zápasech se Slezany co napravovat. V letošním ročníku jim už dvakrát podlehli. První utkání v Třinci skončilo 4:0 v prospěch Ocelářů. Druhý duel ovládli pod Bílou věží Východočeši, kteří ale vyhráli až po nájezdech fotbalově 1:0. Další zápas v ČPP Aréně však znovu opanovali svěřenci Václava Varadi, kteří zvítězili 4:1. Mountfield tak potřebuje srovnat vzájemnou bilanci na 2:2 na výhry.

Sestavy z minulého utkání