Aktuální zprávy z klubu
ne 17.5.2020 | Jan Brůna | Foto: Aleš Krecl / Český hokej; iihf.com

V čase mistrovství světa. Kteří Lvi si zahráli na šampionátu?

Zraky hokejových fanoušků by se za normálních okolností v současné chvíli upínaly k mistrovství světa. Tyto plány však zhatila pandemie koronaviru, nabízí se proto alespoň připomenout, kteří hráči Mountfieldu HK mají se šampionátem dospělých zkušenosti. Jsou jimi zadák Petr Zámorský a útočníci Lukáš Cingel, Petr Koukal, Jordann Perret a Radek Smoleňák.

Petr Zámorský: Produktivní obránce s 15 starty na MS

Petr Zámorský obdržel pozvánku do reprezentace již v dorosteneckém věku, ještě jako hráč Zlína. Na to později navázal také v seniorském hokeji a na MS prvně nastoupil v Minsku roku 2014, mimochodem pod současným trenérem Mountfieldu HK Vladimírem Růžičkou. Ofenzivně laděný bek naskočil k 10 zápasům a připsal si v nich tři kanadské body za gólové nahrávky. Rodák z Moravy se mohl rvát za svoji zemi také na turnaji v roce 2016, kde sice byl součástí výběru Vladimíra Vůjtka, do bojů však nakonec nezasáhl.

To už ale neplatilo pro zatím poslední světový šampionát (roku 2019 v Bratislavě a Košicích), kde „Zámek“ vyjel do pěti utkání a zaznamenal jednu asistenci. Nutno říci, že jakožto obránce strávil na trestné lavici pouhé dvě minuty. Letošní mistrovství se z důvodu koronavirové pandemie neuskutečnilo, a Petr Zámorský si tak bude muset na další případnou šanci v národním dresu ještě počkat.

Lukáš Cingel: Slovenský pracant se ukázal na dvou šampionátech

Lukáš Cingel se poprvé objevil v reprezentaci v rámci výběru do 18 let, to ho ovšem nakoplo a poctivou prací si později získal pozornost rovněž koučů slovenského „áčka“. Jistě mu velmi pomohlo i úspěšné tažení Sparty Ligou mistrů v sezóně 2016/17 a v závěru zmíněného ročníku už rodák ze Žiliny mohl zazářit na mistrovství světa.

Tam vyjel na ledovou plochu do sedmi utkání a jednu jeho přihrávku přetavil spoluhráč v branku. Sedm mačů stihl jediný Slovák v kádru Lvů také na dánském šampionátu v roce 2018, bodově zde však vyšel naprázdno. Po předchozích zkušenostech se tak bude znovu snažit probít do národního mužstva.

Petr Koukal: Malý dříč jako mistr světa i kapitán reprezentace

Petr Koukal patřil dlouhodobě ke stálým členům „nároďáku“, a zkušenosti ze zápasů v dresu se státním znakem má proto na rozdávání. A co teprve v rámci světového turnaje, na kterém se poprvé ukázal roku 2010 v Německu a premiéra to byla vskutku výstavní – hokejista z Nového Města na Moravě si v devíti utkáních připsal dvě asistence, jeho celek ale především dokráčel až ke zlatým medailím. Pracovitý centr neochutnal atmosféru šampionátu naposledy, v roce 2012 na něm totiž zaúřadoval opět a třemi body v sedmi duelech pomohl k zisku bronzu.

Trojnásobný vítěz extraligy s Pardubicemi se dočkal další účasti už následující rok, a i když se v pěti startech dvakrát trefil do černého, českému výběru se turnaj nevydařil dle očekávání. „Kouky“ ale nadále sbíral cenné zkušenosti v reprezentaci a v roce 2015 se ukázal doma mj. po boku Radka Smoleňáka. Tehdy vsítil v 10 zápasech jednu branku a své putování na MS završil před čtyřmi lety.

Jordann Perret: Francouzský rychlík stálicí reprezentace

Jordann Perret neunikal zájmu trenérů Francie už od rané dospělosti a poměrně brzy se usadil v A-mužstvu. Na světovém šampionátu se ukázal teprve roku 2016 v Rusku, kde ho fanoušci mohli vidět v sedmi utkáních; ty francouzské pak potěšil gólem a asistencí. Rychlonohý forvard si mohl napravit chuť hned o rok později, ze stejného počtu mačů však vyšel s jediným kanadským bodem za pas vedoucí k brance.

V Dánsku před dvěma lety už si vedl lépe – znovu naskočil do sedmi duelů, čtyři čárky (1+3) jsou na MS zatím bodovým maximem rodáka z městečka Saint-Martin-d´Hères. V roce 2019 se totiž za Francii neprosadil a od nové sezóny bude dále bojovat o místo v týmu.

Radek Smoleňák: Vzpomínky na roli kapitána reprezentace

Radek Smoleňák nastoupil od mládí do reprezentačních výběrů několikrát, na samotném mistrovství se ovšem nejproduktivnější hokejista Mountfieldu z minulého ročníku ukázal jen v roce 2015. Mrzet ho to ovšem nemusí, před domácím publikem totiž vyjel šestkrát na led, a ačkoliv zůstal bez kanadského bodu, zahrál si po boku ostřílených borců jako jsou Jaromír Jágr, Jakub Voráček nebo nynější spoluhráč v Hradci Petr Koukal.

České mužstvo zaujalo na MS konečnou 4. pozici, když ve čtvrtfinále vyřadilo Finsko, v bojích o medaile ale vyšlo proti oběma zámořským celkům gólově naprázdno. V témže roce si navíc rodák z Prahy vyzkoušel také roli kapitána národního týmu.