Aktuální zprávy z klubu
po 18.5.2020 | Adam Kodet

Hradecká ligová bilance #1: Jací jsou nejoblíbenější soupeři Lvů?

Příprava na nadcházející hokejovou sezónu už je v plném proudu, do jejího začátku ale stále zbývají čtyři měsíce. Fanoušci si tedy mohou ukrátit dlouhou chvíli sérií vzpomínkových článků, které se ohlédnou za bilancí s jednotlivými soupeři, kterým se Hradec Králové v extralize zatím postavil. Hradečtí příznivci si tak mohou připomenout některé památné bitvy, excelentní výkony či zápisy do hradecké historie.

První část této série článků se zaměřuje na týmy z aktuální extraligové soupisky, se kterými má Hradec Králové v historii nejvyšší soutěže nejlepší bilanci vítězství. Na souboje s těmito celky tak hráči i fanoušci vzpomínají rádi, i když rozhodně to neplatí vždy. Zahrnuty jsou veškeré extraligové zápasy základní části, play off a skupiny o udržení, tedy včetně sezóny 1993/94.

Olomouc – oblíbený sok a rekordní série výher

S Moravany sehráli Východočeši celkem 28 utkání a plných 68 % z nich dokázali vyhrát. Olomoucká Plecharéna je pro Lvy zdaleka nejoblíbenější hokejová destinace s úspěšností 64 %, jasně nejvyšší ze všech extraligových soupeřů. Proti Kohoutům mezi roky 2015 a 2017 natáhl Hradec nejdelší vítěznou sérii proti jednomu soupeři, která čítala 11 utkání. Naopak Olomouc se radovala z triumfu proti Východočechům pouze osmkrát, což je nejméně z aktuálních soupeřů, pokud nepočítáme nováčka z Českých Budějovic.

I hradečtí brankáři mají olomoucký tým v oblibě. Pětkrát proti němu totiž vychytali čisté konto, což je rovněž největší počet spolu s Karlovými Vary. Dvakrát se to podařilo Ondřeji Kacetlovi a Jaroslavu Pavelkovi, jednou slavil nulu Marek Mazanec. A ještě jeden historický zápis. K zápasu 28. září 1993 nastoupil za tehdejší Stadion poprvé právě v Olomouci Jakub Ficenec a stal se ve věku 16 let, 7 měsíců a 17 dní nejmladším hráčem, který kdy oblékl extraligový dres Hradce Králové.

Karlovy Vary – bodové žně a pětkrát za nula

I na Energetiky má hradecký tým jen ty nejlepší vzpomínky. Proti Varům totiž vydolovali Lvi v základní části 68 % možných bodů, nejvíce ze všech jeho extraligových soupeřů. Kladný rozdíl ve skóre +28 dokládá významnou gólovou převahu Hradeckých, naopak Energie s gólovým průměrem 1,77 je jejich nejméně produktivním sokem. Západočeši se z tříbodového zisku radovali jen šestkrát z 26 případů.

Čtyři různí brankáři proti Varům zapsali shutout, na podzim 2016 to bylo dokonce ve třech po sobě jdoucích zápasech. Jmenovitě Pavel Kantor, Ondřej Kacetl, Marek Mazanec a Patrik Rybár, kterému se to povedlo hned dvakrát. Naopak Hradec soupeři z lázeňského města vždy alespoň jeden gól vstřelil. Doma Východočeši ovládli přes 71 % zápasů, i tak je ale Energie nejméně navštěvovaným soupeřem s průměrnou návštěvností jen 4293.

Vítkovice – gólové hody v Ostravě, ale špatné nájezdy

Celek z Moravskoslezského kraje je tradičním účastníkem české nejvyšší soutěže a Hradec se s ním střetl ve všech svých extraligových sezónách. Z celkového součtu 32 duelů dvacetkrát vyhrál a nebodoval jen v osmi případech. Šestkrát rozhodovaly vzájemný duel nájezdy, čtyřikrát se v dovednostní soutěži radovaly Vítkovice. O tom, že jsou zápasy obou týmů ofenzivně laděné, svědčí také fakt, že v únoru 2018 si Hradec připsal 22 střel na branku během jedné třetiny, rekordní počin.

Zejména v Ostravě se Lvům střelecky daří, gólový průměr 3,25 je nejvyšší ze všech venkovních stadionů. Celkem na východě republiky padne přes šest gólů na zápas a fanouškům se tak dlouhý výjezd vždy vyplatí. Na Ostravar Arénu má krásné vzpomínky Radovan Pavlík, který zde v září 2016 vstřelil svou premiérovou extraligovou branku a ve věku 18 let, 6 měsíců a 29 dní se stal druhým nejmladším hradeckým extraligovým střelcem vůbec.

Pardubice – nesmiřitelný rival a emoce v hledišti

Rivalita nejen obou hokejových celků, ale i celých zeměpisných regionů je dobře známá. Z emocemi napěchovaných vzájemných duelů dokázal mnohem více vydolovat Hradec, za posledních sedm sezón zůstal v součtu bodů a skóre vždy nepřekonaným vládcem východních Čech. Doma slavil Hradec devětkrát, v Pardubicích zrovna tak. Proti Dynamu dosáhl jeho severní soused gólového průměru 3,22, což je nejvíce ze všech soupeřů, doma se tento údaj vyšplhal dokonce na 3,5.

V derby vždy planou vášně jak na ledě, tak v hledišti. Markantní to bylo zejména v sezóně 1993/94, kdy nejprve v Pardubicích museli neposedné diváky, kteří zaházeli led dělobuchy, krotit sami hráči, za domácí Jiří Šejba a za hosty Patrik Martinec. Vše vygradovalo následně v Hradci, kdy po neuznaném gólu Stadionu poseli fanoušci led odpadky a rozhodčí utkání předčasně ukončil. Zápas byl následně kontumován v neprospěch Hradce. Naopak v zatím posledním derby 2.2. 2020 si Mountfield nepřipsal ani jednu trestnou minutu.