Rozhovory
st 1.7.2020 | Adam Kodet, Jan Vavřina

Nejdůležitější je dobrá parta, říká posila Vladimír Růžička ml.

Hradecký kádr zůstal z větší části pohromadě, jádro Mountfieldu HK se tedy nezměnilo, a to zejména v předních řadách. Pár nových jmen a čísel ale budou fanoušci na hradeckých dresech přeci jen vídat a jednou z ofenzivních posil se stal i Vladimír Růžička mladší. Ten se sice připravuje individuálně, na soustředění a teambuilding v Ústí nad Orlicí ale s radostí dorazil, aby se poprvé přivítal se svými novými spoluhráči.

Vláďo, už nějaký ten pátek máte na programu letní přípravu. Jak se momentálně cítíte?
Docela dobře. Když skončila sezóna, odpočinul jsem si docela rychle a pak už jsem začal trénovat sám. Když jsem to počítal, mám za sebou asi deset nebo jedenáct týdnů letní přípravy. Máme ještě měsíc do ledu, takže určitě ještě něco natrénuju, ale cítím se dobře.

Připravujete se s nějakou tréninkovou skupinou nebo úplně sám?
Připravuju se sám s Honzou Jirkalem, kterého jsem znal už z Prahy. Jsem rád, že s ním spolupracuji, protože mě připravuje dobře a dává mi to hlavu a patu.

Máte za sebou krátké soustředění v Ústí nad Orlicí, kde jste se poprvé sešel s celým týmem. Je dobře, že jste se mohli takhle seznámit ještě před nástupem na led?
Určitě. Plno kluků ale znám už jako protihráče. Nikdy jsem nebyl extrémně konfliktní typ, takže se soupeři klidně prohodím nějakou větu i během zápasu. Některé kluky z týmu jsem tedy znal jako protihráč a se spoustou z nich jsem se už sešel v jiných týmech. Jsem rád, že jsem tu byl a že jsme se všichni viděli. Trošku utužíme partu a až se pak vydáme na led, pojedeme naplno.

Vypadalo to, že nejvíc legrace je tradičně s Radkem Smoleňákem, že?
Se Smolim je sranda, ale všichni jsou fajn. Zatím je vše v pohodě a jsem rád, že parta je dobrá.

Hokejisté se po tak dlouhé prodlevě asi těší na led o dost víc, jak to máte vy?
Pauza je dlouhá a už to člověku chybí, takže já se na led těším dost. Přišlo to, co přišlo, s tím se nedá nic dělat. Na druhou stranu jsem to ale uvítal, protože jsem mohl strávit víc času s rodinou, takže v tom to bylo dobré.

V srpnu vás čeká Generali Česká Cup, budou tyto zápasy o něčem jiném než klasická příprava? Přeci jen se hraje o pohár.
Zápasy jsou namrskané do srpna, což je jenom měsíc před ligou. Ale stejně si myslím, že ty počáteční zápasy nebudou nic extra, protože pauza od ledu už bude čtyři měsíce. Je dobře, že si to osaháme, mohlo by to být i trochu ostřejší než klasická příprava, takže bychom pak mohli být na ligu lépe připravení.

„Hradec mi dával největší logiku, protože má nejvyšší ambice. Rozhodl jsem se rychle.“

92 Vladimír Růžička ml. (o přestupu do Hradce)

Když se vrátíme o pár týdnu zpět, jak probíhal váš přestup do Hradce?
Vše řešil můj agent s panem Kmoníčkem. Konečné jednání pak už proběhlo celkem rychle, protože už jsme byli víceméně domluvení loni. Většina podmínek se zachovala a nemuseli jsme vymýšlet nějaké další obstrukce.

Byly ve hře i jiné varianty, třeba nějaké nabídky ze zahraničí?
Něco jsme řešili, ale v dnešní době člověk nevěděl, co bude. Navíc se mi narodilo druhé dítě, takže jsem chtěl mít jasno co nejdříve, abych nemusel čekat třeba až do srpna, až se otevře něco venku. Řešili jsme angažmá i jinde v extralize, ale Hradec mi dával největší logiku, protože má nejvyšší ambice. V mých očích je tým tady silný a ty ambice může naplnit, takže jsem se rozhodl celkem rychle.

Ve své kariéře jste působil výhradně v českých soutěžích, nepomýšlel jste na zahraniční angažmá?
Lákalo by mě to a lákalo mě to i dřív. Zkoušel jsem Rigu, ale tam to nakonec za takových zvláštních okolností nevyšlo. Když jsem se vrátil, šel jsem do Chomutova, kde se povedlo všechno znovu vybudovat. Bohužel to tam skončilo tak, jak to skončilo. Trošku to k tomu směřovalo už v předchozích letech. Je to škoda, protože v Chomutově to opravdu mělo potenciál. Ale když člověk pořád dokola řeší, že nemá peníze, je to nepříjemné. A nešlo o jednu výplatu, ale několik. Pak jsem chtěl změnu a přišla nabídka ze Sparty, kde stavěli nový kádr. To mě hodně motivovalo a chtěl jsem to zkusit. Bohužel jsem tam neměl vytížení a nakonec jsme se dohodli, že to ukončíme. Hrál jsem celou sezónu ve čtvrté pětce, což nebylo to, co bych si představoval a na čem jsme se dohodli. Ve finále mě tam hokej už ani tolik nebavil.

Hrál ve vašem přestupu nějakou roli i fakt, že v Mountfieldu HK působí jako hlavní trenér váš otec?
Vždycky je dobře, když jde člověk do týmu, kam ho trenér chce a ví, co má od hráče čekat. Když trenér ví, jak hráč hraje, tak ho pak nestaví do pozice, která mu nevyhovuje. To se možná trochu stalo právě na Spartě. Ale jinak jsem já i agent jednali jen s panem Kmoníčkem a s trenéry jsme se prakticky nebavili.

Probírali jste i roli, kterou byste měl v týmu zastávat?
Ano, to už jsme stihli a mělo by to být zhruba tak, jako v mých předchozích klubech. Vím, že Hradec potřeboval pomoct na přesilovkách, a já doufám, že to potvrdím a týmu pomůžu. Ale není to samozřejmě o mně, hokej je kolektivní sport. Výsledek vždycky nakonec dělá kabina a ne jednotlivci nebo hvězdy. Je tu dobrá parta a já si myslím, že jsem nikdy neměl problém zapadnout do kolektivu. Jsme všichni na stejné vlně, a to vždycky na výsledku dělá nejvíc.

„Z týmu nevyčnívá žádná super hvězda, takže všichni budeme tahat jeden za druhého a stát za sebou.“

92 Vladimír Růžička ml. (o kádru Mountfieldu HK)

Jak se vám líbí aktuální soupiska Hradce?
Na papíře má tým podle mě na to, aby měl nejvyšší ambice. Je opravdu kvalitní, ale musíme to taky potvrdit na ledě, tam se bude rozhodovat. Je dobře, že z týmu nevyčnívá žádná super hvězda. Znamená to, že všichni budeme tahat jeden za druhého a budeme za sebou stát. Hvězdy na papíře zápasy nevyhrávají a vždy je důležité mít dobrou partu. A už po jednom soustředění si myslím, že partu tady máme dobrou.

V týmu některé hráče znáte, i to je asi pro zapadnutí do nového kolektivu důležité, že?
Určitě je to dobře. Jak jsem říkal, nejsem konfliktní hráč a určitě jsem nikdy na nikoho při zápasech nějak neprskal. Se Smolim jsme třeba nikdy nehráli, ale trochu se s ním znám právě jako protihráč, kdy jsme spolu vždy při zápasech prohodili pár vět. Extraligu už nějakou dobu hraju a během toho člověk ostatní kluky pozná.

Potěšil vás i příchod vašeho dlouholetého spoluhráče Jakuba Sklenáře?
Se Sklendou se znám asi od třinácti, takže jeho příchod jsem přivítal. Ale hlavně si myslím, že je to kvalitní hráč a do naší skládanky se hodí. Kuba je hodný, nekonfliktní a je to pohodář, což je super.

Když odhlédneme od hokeje, před startem společné přípravy na ledě vás čeká i krátké volno. Jak a kde ho strávíte?
Dovolenou jsme s rodinou neplánovali, budeme doma, maximálně společně vyjedeme na chalupu. Budu v Praze a budu se určitě snažit trénovat i během volna, i když si tréninky udělám spíš volnější, protože už mám 11 týdnů přípravy za sebou. Ale určitě z toho nechci vypadnout a chci se udržovat. Pro mě se tedy prakticky nic nemění.

Jak trávíte volný čas, když si chcete od hokeje odpočinout?
Rádi vyjedeme s rodinou na chalupu. Tam člověk úplně vypne, je to taková vesnička o pár domech, kde se trochu zastavil čas. Je to z Prahy směrem na Louny, kousek u Libochovic.

Plánujete během sezóny bydlet v Hradci nebo budete dojíždět z Prahy?
Už jsem si tady našel byt, takže bych tady rád bydlel. Občas budeme i dojíždět do Prahy, chceme, aby to bylo tak napůl. Ale určitě chci, abych se před zápasy mohl pořádně vyspat, což je nejdůležitější. Abych měl zkrátka po ranním rozbruslení kde složit hlavu. Byt tedy budu mít i tady a když třeba bude chvilka volna, dojedu si do Prahy.