Rozhovory
po 12.4.2021 | Jan Vavřina, Tomáš Kalas

Aleš Kmoníček: 5. místo je slušné. Na první čtyři týmy jsme neměli

Mountfield HK také v ročníku 2020/21 udržel svou vysoko nastavenou laťku, co se umístění v nejvyšší soutěži týče. Počtvrté za osm let skončil na 5. místě, což je dle generálního manažera Aleše Kmoníčka dobrá vizitka. I přesto ale nebyl v právě končící sezóně splněn cíl, který si vedení klubu spolu s trenéry stanovilo. Jak královéhradecký GM viděl uplynulé měsíce a co čeká klub v těch příštích?

Extraligová sezóna 2020/21 je pro Mountfield HK minulostí. Jak jste viděl její dlouhodobou část?
Do základní části jsme měli skvělý start, vyhráli pětkrát v řadě. Pak nás ale – stejně jako ostatní týmy – zabrzdil koronavirus a celý říjen jsme netrénovali ani nehráli. Kluci byli nejprve v karanténě, poté nám to nedovolovala vládní nařízení. Postupně se do toho hráči dostávali, někomu to trvalo 14 dní, někomu déle, každopádně to bylo na našich pozdějších výkonech znát. Ale postihlo to všechny týmy, všichni na tom byli dost podobně. Oproti jiným týmům jsme po restartu neměli výraznější šňůru výher, což byla velká chyba. A byl to možná jeden z důvodů, proč jsme nesplnili cíl, který jsme si v létě s trenéry dali – být do čtvrtého místa.

Zmínil jste vynucenou pauzu pro celou extraligu. Dopadlo to ale nakonec v rámci možností dobře, že? Všechny týmy si tím prošly a sezóna už podruhé narušena nebyla.
Když to vezmu jen z tohoto úhlu pohledu, tak jsme dopadli v porovnání s ostatními odvětvími a zeměmi parádně. Nemůžeme si vůbec stěžovat, dohráli jsme ročník, ačkoliv to bylo náročné. Dělali jsme však svoji práci, mohli hrát hokej. Diváci to mohli sledovat, sice přes televizi, ale i tak můžeme být nadšení z toho, jak to s ohledem na všechny okolnosti proběhlo.

Hradec střídal vítězství s porážkami, chyběla větší vyrovnanost výsledků a výkonů, že?
Je to tak. Dvakrát jsme vyhráli, dvakrát prohráli, a tak stále dokola. Toto nebylo v pořádku a nelíbilo se mi to. Taky jsme nedokázali hrát hokej, o kterém by se dalo říct, že je hezký a moderní, nebo naopak jen účelný přinášející body. Je však potřeba vzít v potaz počet bodů a vývoj do posledních kol základní části, kdy jsme o tu čtyřku bojovali. A to musím brát pozitivně. Když se podívám na týmy nad námi, tak sportovně musím uznat, že jsme na ty mančafty neměli a není vůbec zlé, že jsme do posledních kol bojovali o přímý postup do čtvrtfinále.

„Rychlý postup přes Litvínov nám dodal možná až příliš optimismu do čtvrtfinále.“

GM Aleš Kmoníček (o sériích 3:0 a 0:4)

Což se nepovedlo a čekal vás Litvínov. Hrálo tam mužstvo podle vás nejlepší hokej v sezóně?
Už na konci základní části byly dva zápasy, ve kterých jsme dle mého názoru hráli dobře, a věřil jsem správnému načasování formy. Předkolo bylo určitě z naší strany povedené a rychlý postup nám dal možná až příliš optimismu do čtvrtfinále s Libercem.

Čím si vysvětlujete, že se týmu nepovedlo přenést výkony z předkola dále?
Myslím si, že v prvním zápase jsme nehráli špatně. Kvalita Liberce však je, se vším respektem vůči Litvínovu, jinde. Prvních 30 minut to bylo velmi dobře odehrané, Tygři se do toho možná potřebovali po té dlouhé pauze znovu dostat. Ale každopádně jsme tam měli vyhrát, důvodů prohry je samozřejmě více. Prohráli jsme si to však sami. A musím říct, že na hráčích to zanechalo určitou psychickou stopu i směrem do dalších soubojů. I kdybychom ale první zápas vyhráli, nemohu tvrdit, že bychom postoupili. Čtvrtfinále bychom tím určitě zdramatizovali a nebylo by tak jednoznačné, tedy 4:0 na zápasy.

Ukazuje i teď Liberec svou sílu? Stejně jako ostatní týmy z elitní čtveřice?
Je pravda, že další dva zápasy v sérii nás Liberec nepustil vůbec k ničemu, došel si pro vítězství a pokračuje v této hře i nadále. Mají tam hráče, kteří umí play off hrát a jsou výborně připraveni. Celkově se domnívám, že umístění po základní části zcela odpovídá síle těchto týmů. Ukazuje to, která mužstva na tom byla dlouhodobě nejlépe.

Jak hodnotíte konečné páté místo?
Průměrně, dobře. Není to nic na oslavování, ale ani žádná tragédie. Skončit na pátém místě v té konkurenci mužstev okolo je slušné. Otázkou zůstává, jestli sportovní cíle, které jsme si na ročník dali a odsouhlasili společně s trenéry, jsme byli schopni naplnit. Ale jak jsem uvedl už předtím, na týmy v první čtyřce jsme zkrátka neměli. Z dlouhodobého hlediska jsme se za posledních osm let vyjma jednoho nedohraného ročníku vždy umístili v TOP6, což považuji za dobrou vizitku klubu.

Ročník 2019/20 jste v krátkosti shrnul jako nejbláznivější a rozpačitý. Jak byste charakterizoval ten končící?
Divný a nudný. Ne kvůli předváděnému hokeji, ale protože na stadionech nebyli diváci. Bez nich to nebylo ono. Samozřejmě celou sezónu nás provázela řada specifik, jako třeba pravidelné testování několikrát týdně a podobně.

Velké téma hradeckého hokeje jsou přesilovky. Po přípravném období jste tvrdil, že se vám početní výhody nelíbí. Změnilo se to nějak v průběhu sezóny?
Bohužel ne. Mohu brát argumenty trenérů, že nemáme rozdílové hráče, kteří přesilovky hrají, na druhou stranu jsem sledoval speciální formace jiných klubů, které taky nemají takovéto hráče, a ty přesilovky hrály dobře, lépe než my. Stále si myslím, že s naším kádrem jsme měli početní výhody hrát určitě jinak a lépe. A to je do značné míry odpovědnost trenérů.

Kvůli přesilovkám přišel před sezónou Vladimír Růžička mladší. Máte v plánu udělat podobné kroky i do další sezóny, tedy přivést někoho podobného, kdo by měl v početních výhodách klíčovou roli?
Nemyslím si, že budeme brát hráče, kteří jsou dobří jen na přesilovky. Potřebujeme, aby zapadli i do konceptu hry, který bude vyznávat nový trenér. Pracujeme na nějakém posílení a doplnění kádru dle jeho přání. Říkal jsem to již několikrát: Není to o tom, že si řekneme, že přivedeme rozdílového hráče a tak to bude. Jednak proto, že jich na trhu mnoho není, jednak mají některé týmy i odlišné finanční možnosti ohledně těchto hráčů. Sice chceme hrát atraktivní a pohledný hokej, ale musíme myslet i na finanční stránku klubu, protože sezóna byla složitá. A ta příští bude dle našeho názoru v tomto ohledu ještě horší.

„Máme jiného trenéra, který vidí hokej trochu jinak.“

GM Aleš Kmoníček (o změně na trenérském postu)

Trochu jste to už naznačil: co by měl tým předvádět pod staronovým trenérem v příštím roce nebo letech?
Myslím si, že Tomáš Martinec se určitě poučil z posledního působení u A-týmu. Ale nedomnívám se, že se změnil natolik, že to přinese naprosto odlišný styl hokeje, než který se tu hrál pod jeho vedením. Samozřejmě je to do značné míry jeho volba, ale předpokládám, že se vrátí k tomu stejnému stylu hokeje a odstraní chyby, které tu byly a které dle mého názoru vedly k jeho předčasnému odvolání. Měl by se hrát jiný hokej, než tu byl za předchozího kouče, a je to pochopitelné. Máme jiného trenéra, který vidí hokej trochu jinak.

Bylo ihned po vypadnutí s Libercem jasné, že dojde ke změně na trenérském postu?
V průběhu sezóny bylo prezidentem klubu anoncováno, že Vláďa Růžička tady bude celý ročník a dostane prostor, aby splnil cíl v podobě semifinále, ve který jsme věřili. Aby ukázal, že jako trenér umí stále zvládat play off zápasy, protože v předchozích působištích tomu tak bylo. Vedení klubu mu tak chtělo dát šanci a v průběhu ročníku prakticky jinou variantu neřešilo. Prezident klubu posléze nastínil dvě varianty: pokud bude cíl splněn, bude jednáno o nové smlouvě. Pokud ne, dojde ke změně. Obě strany to věděly, a s tím jsme do vyřazovacích bojů šli.

Byly následně ve hře kromě Tomáše Martince i jiné varianty?
Vždycky jsou jiné varianty. Vedení se však jednomyslně shodlo na tom, že v případě výměny trenéra bychom chtěli návrat Tomáše Martince, aby mohl pokračovat v jím dříve započaté práci.

Dají se již teď předpovědět cíle pro příští sezónu, která bude dle vašich slov ještě náročnější?
Cíle se vždycky stanoví na začátku sezóny, to už vidíte, jak jsou na tom ostatní kluby a s jakou vizí jdou do ročníku ony. Zároveň na startu ročníku už víte, jak jste na tom s partnery a financemi. V téhle době to bude obzvlášť velmi důležité. Konkrétní cíle teď říct nemohu. Osobně si ale myslím, že klub, jakým Mountfield HK je, nemůže mít nižší cíl než se dostat do osmičky. A to je úkol, který bychom po mančaftu podle mě měli chtít, neboť ten z 90 % zůstává stejný. Nedokážu ale nyní predikovat, jak to uvidí představenstvo klubu, v jehož kompetenci právě stanovení cílů je.

Delší dobu je jasné, že Marek Mazanec v Hradci pokračovat nebude. Je už jasno o brankářské dvojici?
Příchody hráčů odjinud jsou pravidelně zveřejňovány až od 1. května, my nejsme výjimka a budeme respektovat nastavená pravidla. Osobně mám však v této otázce jasno.

Co se týče obrany, zůstane pospolu?
Obrana zůstává stejná, odchází pouze Dominik Graňák. Budeme chtít přivést jednoho až dva nové obránce, kteří by defenzívu vyztužili. Protože Tomáš Martinec chce dbát především na silnou obranu.

A útok? Bude tam pohyb větší?
Odchází Marek Zachar, na kterého uplatnil Liberec opční právo a chce mu v dalším ročníku dát větší roli. Do toho jsme s tím šli, ačkoliv jsme o něj měli velký zájem. Po dohodě s novým trenérem jsme neuplatnili opci na Kubu Sklenáře. Útok budeme chtít doplnit o určitou kvalitu, ale je to na trhu složité. Pracujeme na tom s trenérem a hledáme vhodné adepty. Pokud se nám něco podaří, tak se to fanoušci po prvním květnu určitě dozví.

„Představy máme, ale hledáme takové asistenty, kteří by je splňovali.“

GM Aleš Kmoníček (o doplnění trenérského týmu)

Visí u některého z hráčů ještě otazník, zda bude v Hradci pokračovat, nebo odejde?
Může to nastat, bude to ale odvislé od toho, jaké hráče přivedeme a jak bude tým do dalšího ročníku doplněn. Možná poté budeme řešit odchod někoho, kdo má platnou smlouvu, ale na to je teď ještě příliš brzy.

Jak to vypadá s trenérským týmem? Nastal posun ohledně asistentů?
Hodně podobně jako s hráči. Nějaké představy máme, ale hledáme takové asistenty, kteří by je splňovali.

Máte již daný předběžný plán přípravy?
Tomáš Martinec je v úzkém kontaktu s kondičním trenérem Michalem Tvrdíkem a formát přípravy je tak v řešení. Měnit se však příliš nebude, oba máme v Michala důvěru a bude to hlavně na něm s tím, že trenéři na to budou dohlížet a případně tam po dohodě s Michalem vnášet svoje prvky. Začátek letní přípravy by měl být klasický jako každý rok. Kluci mají po konci předešlé sezóny zhruba měsíc volno a na konci dubna by měla s tréninkem začít mladší část týmu, na začátku května by se měla přidat i ta zkušenější. Letní přípravu chceme taky určitým způsobem provázat s Kolínem. Chtěli bychom, aby i náš kondiční trenér lehce dohlížel na přípravu v Kolíně. Tyto věci však teprve budeme řešit.

Jaká je aktuální finanční situace klubu v této nelehké době?
Pokles příjmů, které jsme do této chvíle zaznamenali, činil přibližně 30 milionů korun. Každý extraligový klub měl nárok na příspěvek od státu v maximální výši 12,5 milionů korun, pokud doložil uznatelné náklady. My jsme všechny podmínky splnili a v polovině ledna tuto částku obdrželi. Jsou to čísla, která jsme dali oběma majitelům klubu na vědomí, abychom zdůvodnili naše požadavky na oba akcionáře – Město Hradec Králové a Mountfield a.s. Udělali jsme naprosté maximum pro to, abychom ztráty kompenzovali, ale výpadek příjmů je zásadní. Ať už v případě partnerů, vstupného, pronájmů, neuskutečněných akcí a dalších věcí. Ztráta není jenom klubu jako takového, ale i zimního stadionu, neboť ten byl „mrtvý“ a vyjma extraligy se tu nic jiného nekonalo. Letošní ztráty jsou opravdu citelné.

Je tím pádem nějakým způsobem ohrožena příští sezóna?
My se modlíme, abychom mohli příští ročník přivítat zpátky fanoušky, neboť je to pro nás značná část příjmů a také obrovská podpora pro naše hráče. A aby se na zimním stadionu mohly konat i jiné akce než jen hokej. Momentálně probíhají jednání s hlavními a generálními partnery našeho klubu a máme zatím kladné ohlasy. Ale počítáme i s tím, že někteří partneři nás nemusí být schopni dále podporovat. Myslíme si, že nějaké ztráty ještě budou, ale doufáme a snažíme se ze všech sil, aby byly co nejmenší.

Fanoušky bude určitě také zajímat, jak to bude s permanentkami.
Chci zdůraznit, že našim fanouškům děkuji za trpělivost a podporu. V rámci posezónního představenstva jsme řešili ty nejdůležitější věci, které je potřeba probrat. Některé už skutečně hořely, tudíž jsme se kvůli časovému tlaku nedostali k permanentkám. Na příštích zasedáních budeme probírat další důležitá témata, jako například permanentky a způsob kompenzací. Fanoušky proto prosím o trpělivost.

„Zvýší se nám náklady v mládeži, ale je nutné je pro udržení Akademie udělat.“

GM Aleš Kmoníček (o hradecké mládeži)

Co se týče partnerského klubu v Kolíně, pokročila prvotní jednání o hlubší spolupráci?
Se zástupci Kolína se scházíme pravidelně. Byl tam nyní jmenován nový sportovní manažer, který by měl s námi tyto věci řešit. Řekli jsme si základní cíle a úkoly, a to vybudovat silný tým s naší pomocí tak, aby Kolín neměl záchranářské starosti, respektive abychom tam udrželi Chance ligu. Také jsme Kolínu slíbili, že všechny naše hráče, kteří nemají podepsanou smlouvu na další roky, stáhneme právě k nim. Začali jsme spolupracovat i v oblasti mládeže: někteří mladí hráči z Kolína se tu byli podívat a měli by začít trénovat v naší akademii. Plánujeme na brzkou dobu i setkání majitelů obou klubů, abychom deklarovali spolupráci a dohodli se, jak to bude fungovat a kdo tomu může jak pomoci.

Hodně otazníků je i u mládeže, která vynechala prakticky celou sezónu. Jak to s ní nyní vypadá?
Po personální stránce jsme připraveni na start dalšího ročníku, nevíme stále však, jak to bude s ohledem na vládní opatření a restrikce. Se šéftrenérem mládeže Tomášem Martincem jsme všechno připravili a dali do kupy, respektive zejména on a jeho kolegové odmakali to podstatné. Důležité však je, jak bude vypadat situace v Česku. Také musím zmínit zpřísněné podmínky pro Akademie, na což musíme reagovat. Naše priorita je dbát hodně na úroveň Akademie, především v juniorech. Tam padá hodně týmů a my s tím nechceme mít vůbec žádné starosti. Budeme chtít zkvalitnit tým a na základě nových kritérií učinit také další nezbytné kroky. Ty budou sice stát hodně peněz a zvýší nám náklady v mládeži, ale je nutné je pro udržení Akademie udělat.

Bude příští sezóna nejnáročnější za poslední roky? Nejisté finance, nejasná situace okolo mládeže, zpřísnění podmínek pro Akademie, Chance liga, juniorské i dorostenecké soutěže se budou výrazně zužovat…
Bude to sportovně určitě velmi náročné, nechci však tvrdit, že nejnáročnější. Třeba budeme překvapeni tím, jak všechno půjde dobře. Na sportovní vedení klubu to ale bude klást mnohem vyšší nároky a budeme to řešit na několika frontách. Bude to složité, ale bude to výzva, na kterou se všichni těšíme.