Aktuální zprávy z klubu
st 25.5.2022 | Tomáš Kalas, Jan Vavřina

Atraktivní los Ligy mistrů! Hradec čeká kvalita i cestování

Po dvou sezónách se pod Bílou věž vrací hokejová Liga mistrů. Hradec si zajistil účast v evropské soutěži vítězstvím v základní části a po středečním losu navíc zná své soupeře ve skupině, která sice nepatří k těm nejsnazším, zato je ale pro fanoušky velice atraktivní. Mountfield čekají berlínští Eisbären, Frölunda a Grenoble.

Co na los říká hlavní kouč Východočechů Tomáš Martinec? „Los nám přidělil samé atraktivní mančafty, pro nás i fanoušky. Jsem rád, že jsme dostali takto skvělé a kvalitní týmy, které nás prověří. Na druhou stranu to s ohledem na cestování bude dost náročné, jsou to samé dálky. Kvalitativně jsou to TOP týmy, bude to velký boj. Ale pro postup uděláme, co bude v našich silách,“ vzkazuje hradecký rodák.

Souboj hradeckého Lva s berlínským Medvědem

Velmi atraktivní soupeř připadl hradeckým hokejistům z prvního koše. K soutoku Labe s Orlicí přijedou po třech letech Eisbären Berlín. Naposledy se oba celky utkaly v přípravě 25. srpna 2019, to Berlín vyhrál 2:1 a v rámci generálky na ligu tak Hradci přichystal porážku. Teď přijede tým z hlavního německého města v jiné roli, a to jakožto úřadující mistr. Po zvládnuté základní části šel do play off z prvního místa, a přestože se s Mannheimem v semifinále nadřel, v bitvě o pohár vyřídil Mnichov poměrem 3:1 na zápasy a obhájil tak post nejlepšího německého týmu. Avšak v CHL Medvědi díru do světa moc neudělali, jejich maximem zůstává vypadnutí v prvním vyřazovacím kole ze sezón 2015/16 a 2016/17.

Hlavní trenér Tomáš Martinec o Eisbärenu Berlín: „Jedná se dlouhodobě o jeden z nejlepších německých týmů, dvakrát za sebou vyhrál DEL, což potvrzuje jeho kvalitu. S Berlínem jsme před třemi lety odehráli přípravný zápas, očekávám, že bitvy v CHL budou mít ještě větší úroveň.“

Repríza finále z roku 2020, čtyřnásobný šampion CHL

Celkem z třetího koše, který připadl Hradci do skupiny, je Frölunda HC. Švédský tým z Göteborgu asi není potřeba dlouho představovat, fanoušci Východočechů mají zajisté v paměti tažení ročníkem 2019/20, kdy Lvi došli až do finále, kde se utkali právě s Frölundou. Přestože z toho tehdy bylo druhé místo, trenér Roger Rönnberg – jenž je mimochodem na lavičce Indiánů doteď – pěl na hradeckou organizaci samou chválu. V rámci CHL je švédský klub nejúspěšnějším celkem v historii, když ze sedmi účastí vyhrál čtyřikrát. Letos se kvalifikoval jakožto čtvrtý tým po základní části, v semifinále pak vypadl s Luleou.

Hlavní trenér Tomáš Martinec o Frölundě Göteborg: „Frölundu jsem si do skupiny přál, i když je to tým z větší vzdálenosti. Je nám tak trochu souzená, v sezóně 2019/20 jsme ji měli ve skupině a pak ji potkali ve finále. I když se jí vloni nedařilo tak, jak jsme u ní zvyklí, je to podle mě stále nejlepší tým v Evropě. Už jsme ji ale dokázali porazit a pokusíme se o to i nyní.“

Francouzský mistr a bývalý tým Jordanna Perreta

Z osudí čtvrtého koše byl do skupiny G vytažen francouzský Grenoble, který se do CHL kvalifikoval na základě parádně zvládnutého posledního ročníku. Základní část vyhrál s impozantním skóre 200:84 a náskokem 13 bodů na druhé Angers, se kterým se nakonec utkal i o pohár pro mistra Francie. Angers již předtím ale mělo za sebou náročnou sedmizápasovou semifinálovou sérii s rouenskými Ďábly a celek z úpatí Alp si po sérii 4:1 došel pro titul, celkově osmý v jeho historii. Speciální duel to bude zajisté pro křídelníka Jordanna Perreta, který nedaleko od Grenoblu vyrůstal a mezi lety 2011-2016 i za tým ze známého horského střediska hrál. Mezi evropskou elitu se Grenoble podívá potřetí, v předešlých dvou případech ale nepostoupil ze skupiny.

Hlavní trenér Tomáš Martinec o Grenoblu: „Je to TOP mančaft Francie. Potřetí je v Lize mistrů a znovu jako mistr ligy. Francouzská soutěž u nás není tak sledovaná, ale rozhodně má svou kvalitu, což zrovna tento tým pravidelně potvrzuje.“