Preview k zápasu
po 12.12.2022 | Šimon Zemánek

Bitva o postup do semifinále CHL je tady! Lvi odcestovali do Zugu

Svěřence Tomáše Martince čeká po nedělní výhře v Karlových Varech odveta v rámci čtvrtfinále CHL na ledě švýcarského Zugu. Lvi vyrazili do 30tisícového města s remízou 2:2 z úvodního střetnutí série a podobný scénář si hradečtí fanoušci určitě velmi dobře vybavují. Už před třemi lety totiž Východočeši na tohoto protivníka ve stejné fázi narazili, první duel pod Bílou věží skončil rovněž nerozhodně. A v odvetě se po vítězství 4:0 radoval Mountfield HK! Jak tomu bude tentokrát? Utkání startuje v úterý v 19:45.

„Je to kvalitní výsledek, který nám dává dobrou výchozí pozici do odvety.“

Petr Svoboda (o plichtě 2:2 z prvního utkání série)

Východočeši v generálce na rozhodující čtvrtfinálové klání přehráli, i díky dvěma přesným zásahům Olivera Okuliara a Filipa Pavlíka, Energetiky 4:1. A to je před klíčovou bitvou podle asistenta trenéra Petra Svobody extrémně důležité. „Doufám, že pro nás vítězství v Karlových Varech bude velkou vzpruhou. Do dalšího utkání půjdeme vítězně naladěni, což klukům určitě dodalo sebevědomí,“ věří dvaačtyřicetiletý kouč. Mountfieldu HK se v lázeňském městě tradičně daří. Právě aktuálním skalpem Energetiků byla série výher v KV Aréně prodloužena na sedm úspěchů v řadě.

Ale teď už zpět k CHL: První čtvrtfinále v královském městě bylo velmi napínavé, když svěřenci Tomáše Martince, i přes značné množství možností vyrovnali až v 56. minutě. Záhy dokonce odskočili do vedení, soupeř ale nakonec dokázal srovnat. Mač skončil smírně, a tak se bude na švýcarské půdě začínat de facto od znova. „S remízou 2:2 jsme spokojeni. Je to kvalitní výsledek, který nám dává dobrou výchozí pozici do odvety. Ta bude velmi otevřená a my doufáme, že se nám podaří postoupit do semifinále,“ hlásí jihlavský rodák.

Jak se Lvi v následujícím střetnutí budou snažit prezentovat? „Oproti úvodnímu duelu toho nebudeme moc měnit. Chceme hrát stále stejně, držet se našeho systému, jenž vytváří hodně šancí. Dále také být důslední ve forčekinku, který Zugu u nás dělal problémy. Díky němu jsme získávali spoustu kotoučů a poctivou prací se nám podařilo otočit stav utkání. Škoda obdržené branky v závěru,“ mrzí trenéra, jenž působí v hradecké organizaci, s krátkou přestávkou, od roku 2018. Co rozhodne o tom, kdo půjde dál? „Klíčem k postupu bude koncovka, musíme proměňovat své příležitosti. Dále také dobrá hra v obranném pásmu a eliminace silných útočníků soupeře,“ uzavírá Petr Svoboda.

PeterCehlárik
Slovenský reprezentant odešel už v 16 letech do Švédska. Poté strávil čtyři roky za mořem v organizaci Bostonu. Nedávno se vrátil do Evropy a od letošního května je tahounem švýcarského Zugu.

V CHL zatím Zug nenašel přemožitele

První mač této série skončil remízou 2:2. Jak se takový výsledek zrodil? Premiérová branka padla po polovině úvodní třetiny, když se z kruhu překvapivou ranou trefil Lino Martschini. I přes hojný počet šancí se na další přesnou trefu čekalo až do závěru třetího dějství. Lukáš Cingel chytře tečoval střílenou pobídku Jakuba Lva od modré čáry do protipohybu Genoniho. Lvi byli v laufu a záhy šli do vedení. Po hezké akci ujel do brejku Oliver Okuliar, jenž skvěle naservíroval puk najíždějícímu Marku Zacharovi. Ten se do odkryté klece nemýlil. Hosté však nesložili zbraně a necelé dvě minuty před sirénou srovnal Christian Djoos, který oklamal obránce a překonal Kiviaha střelou nad rameno. Ani jeden z týmů tak nevstupuje do odvety s náskokem ve skóre.

Švýcarský celek dá na evropské scéně průměrně 4,33 branky na zápas, lépe je na tom pouze Frölunda. Zároveň inkasuje průměrně 1,44 gólu na utkání, a tak mu i v této statistice patří druhé místo. Není tedy divu, že Zug má ze všech mužstev nejlepší rozdíl ve skóre (+26) a také se jedná o jediný tým, který v CHL zatím neokusil hořkost porážky, pouze jednou remizoval. Nadcházejícího soupeře Mountfieldu HK v Lize mistrů zdobí mimo jiné i přesilovky. S úspěšností 27,59 % se nachází na třetí pozici. Rovněž se mu daří na vhazování, kde ho s úspěšností 55,45 % nalezneme na páté příčce evropského pelotonu. Velmi podobně jsou na tom i Východočeši, kteří za Švýcary v tomto ohledu jen těsně zaostávají (6. příčka).

V Lize mistrů zatím Býky bodově táhne americký forvard se zkušenostmi z NHL – Brian O´Neill. Ten je na druhém místě v celkovém pořadí produktivity letošního ročníku (5+11). V top desítce kanadského bodování má poslední zbylý klub ze země Helvétského kříže v soutěži další dva zástupce. Na dělené třetí pozice se nachází slovenský špílmachr Peter Cehlárik (5+6). S dalšími pěti hráči, mezi nimiž je i hradecký Kevin Klíma, sdílí osmou příčku také Lino Martschini (4+6). V brankovišti se Zug může opřít o skvělé výkony zkušeného 35letého švýcarského reprezentanta Leonarda Genoniho. Ten se může pyšnit skvělou úspěšností zásahů (92,74 %), vynikajícím průměrem obdržených branek na zápas, jenž má na hodnotě 1,5. Zároveň už si také připsal čisté konto, a tak patří statisticky k nejlepším maskovaným mužům CHL.

Sestavy z minulého utkání

Genoni – Schlumpf, Djoos, Stadler, Kreis, Geisser, Vogel, De Nisco, Nussbaumer – Simion, O´Neill, Hofmann – Zehnder, , Senteler, Cehlárik – Martschini, Kovář, Herzog – Abdelkader, Leuenberger, Allenspach.