Rozhovory
ne 3.4.2022 | Daniel Krátký

Bylo to tu úžasné, loučí se Ahti Oksanen. Na co bude vzpomínat?

Vyřazení svého týmu oplakal. Dost možná i proto, že tou dobou už věděl, že se s Hradcem Králové loučí. „Pořád mě to štve, nechápu co se stalo,“ popisuje upřímně Ahti Oksanen, jenž do budoucna nevyloučil možnost návratu pod Bílou věž. Finský snajpr se s fanoušky definitivně rozloučil během autogramiády, na které zůstal jako poslední z hráčů a dál se podepisoval královéhradeckým hokejovým nadšencům.

Ahti, je to pár dnů, co byl váš tým vyřazen ve čtvrtfinále. Vy sám jste to bral hodně emotivně. Bolí to pořád?
Jo. Pořád vlastně nechápu, co se stalo. Měli jsme tak úžasnou základní část, do play off jsme vstupovali fakt sebevědomí. Oni nějakým způsobem našli cestu, jak vyhrát čtyři zápasy v řadě. Pořád mě to štve, ale bohužel takový je život. Teď už se jen můžeme poučit z našich chyb.

Ale přece jenom: Jaký byl tedy hlavní důvod, že vás Mladá Boleslav dokázala vyřadit?
Přišlo mi, že do nás šli strašně tvrdě. To nám nevyhovovalo. Nemohli jsme se dostat k naší hře. A prostě přišli na způsob, jak nás porazit.

Pojďme veseleji. Jak jste si užil sezónu tady v Hradci Králové?
Moc se mi tu líbilo. Město je úžasné, fanoušci jsou také úžasní. Hodně jsme vyhrávali, takže to bylo také skvělé. Vůbec jsem si neměl na co stěžovat, byl to tady opravdu super rok.

Zklamání, hořkost, smutek... Včera jsme zažili nejtěžší chvíle v sezóně 😥

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pondělí 28. března 2022


Co byste chtěl vzkázat fanouškům?
Chtěl bych jim určitě říct, že se omlouváme za play off. Vím, že všichni fanoušci očekávali, že se dostaneme mnohem dál. A můžu slíbit, že tak jsem to měl i já. Ale takový je sport, takové věci se dějí. Do budoucna můžeme udělat jediné – poučit se. A už nikdy nedovolit udělat stejné chyby.

Kdybyste si měl vybrat jeden nejlepší okamžik během působení v Hradci, jaký by to byl?
Je jich strašně moc! Těžké vybrat jeden. Osobně by to pro mě možná byl vítězný gól v prodloužení proti Pardubicím, to bylo neuvěřitelné. Dát hattrick v derby? To je prostě skvělé. A taky mi utkvěl v hlavě první domácí zápas s Pardubicemi, kdy tady bylo nacpáno tak, že z toho byla na ledě dokonce mlha. A taky samozřejmě výhra Prezidentského poháru. Mám spoustu skvělých vzpomínek, opravdu je těžké vybrat jednu. Ale první mě asi napadne hattrick v derby.

S Mountfieldem HK se tedy loučíte a odcházíte do jiné evropské soutěže, jak náročné bylo vybírat z několika nabídek?
Bylo to pro mě opravdu těžké rozhodnutí, ale nakonec jsem se rozhodl tak, jak jsem se rozhodl. Musím být teď opravdu opatrný, co říkám směrem ke své budoucnosti, protože nesmím nic prozradit (usměje se). Jako hokejisty je můj velký a dlouhodobý cíl si zahrát v jedné z těchto soutěží v Evropě, nyní se mi to splní.

S fanoušky se Ahti Oksanen rozloučil na posezónní autogramiádě, nyní míří do Švédska.

Generální manažer říkal, že tu máte dveře otevřené. Vím, že je opravdu brzy se na to ptát. Ale existuje třeba v budoucnu možnost, že se v Hradci ještě ukážete?
Rozhodně! Po konci sezóny jsem mluvil s trenéry i GM. A všichni říkali, že tu mám dveře do budoucna otevřené. A jak jsem říkal, opravdu to tady bylo super, nemám si na co stěžovat. Tým i město jsou výborné. Určitě je to možnost do budoucna.

Český národní tým převzal váš krajan Kari Jalonen. Věříte, že je to dobrá volba?
Myslím si, že ano a také v to doufám. Je to opravdu výborný trenér. A jak už jsem někdy říkal, tak kdekoliv on trénoval, dostal tým minimálně do finále. Byl úspěšný skoro všude, takže věřím, že podobně se mu bude dařit i s vaší reprezentací.

🇫🇮 Ahti Oksanen se loučí s Mountfieldem HK i Tipsport extraligou. A děkuje vám všem za podporu v průběhu celé sezóny! 👏 🗣 mountfieldhk.cz/clanek.asp?id=11166

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Neděle 3. dubna 2022