Aktuální zprávy z klubu
út 22.6.2021 | Daniel Krátký | Foto: Alexandra Mlejnková / Hradecké noviny

Cizinci v Hradci #1: Jak trio Finů chtělo zachránit Stadion v lize

V minulosti i současnosti se klub zpod Bílé věže mohl vždy spolehnout na zahraniční hokejisty. A že jich nebylo málo – některým se dařilo více, některým méně. V ročníku 1993/94 si tehdejší Stadion Hradec Králové zahrál poprvé extraligu, z té se hned po jednom roce pakoval po neúspěšné baráži. V ní se marně snažila přispět k záchraně trojice Finů. Utkání baráže se sice nepočítají jako extraligová, ale byla by škoda tenhle příběh nezmínit. Finské pomoci je proto věnován speciální první díl seriálu Cizinci v Hradci.

První sezóna Hradce Králové mezi tuzemskou elitou byla zejména pro místní jako sen. Jenže ten se později změnil v noční můru. Klubu vedeném mecenášem Janem Vodou totiž došly peníze a postupně se sesouval tabulkou dolů, nakonec spadl až do baráže. Před druhým kolem prolínací soutěže dorazila pod Bílou věž dvojice finských hokejistů z IFK Helsinky. A to hlavně proto, že své týmy o kvalitní hráče doplňovali Vsetínští i Slavia. Východočechy navíc trápila početná marodka.

Na krátkodobé finské výpomoci se tehdy domluvil tehdejší generální manažer Luboš Martinec. Na východ Čech tak nejprve zamířilo duo útočníků Kim Ahlroos a Marco Poulsen. Poulsen si však z prvního duelu odnesl zranění ruky a odcestoval zpět domů. Místo něj přiletěl z hlavního města země tisíců jezer zadák Kimmo Hyttinen, který přicestoval pár hodin před mačem 3. kola se Vsetínem, ve kterém i tak patřil k nejlepším na ledě.

„Oba finští hokejisté přiletěli s manažerem Ericem Bärlundem v sobotu odpoledne. Pokud stačíme vyřídit nezbytné formality, nastoupí již v pondělí proti Slavii.“

Luboš Martinec (tehdejší GM o příchodu dvou Finů pro Hradecké noviny)

Střední útočník Marco Poulsen odehrál pouze jedno utkání proti Slavii, v jehož závěru schytal sekyru na pravou ruku. A diagnóza byla nepříjemná – zlomený ukazováček. Tím jeho angažmá ve východočeském celku skončilo. Ve své kariéře následně 185 centimetrů vysoký centr pokračoval čtyři roky doma ve Finsku, kde hrál stabilně nejvyšší ligu, poté si vyzkoušel i jiné soutěže, kupříkladu švédskou, italskou, norskou či dokonce jihokorejskou.

Hyttinen s Ahlroosem následně byli jedním z mála důvodů, proč by Stadion mohl udržet extraligovou příslušnost. V hledišti při zápasech nechyběla finská vlajka a z tribun zněl velmi často pokřik „Soumi, Suomi!“ na podporu právě severských hokejistů. Dodnes se vypráví, že právě tito dva Skandinávci jako jedni z mála nechávali na ledě opravdu vše.

Kimmo Hyttinen i jako obránce nasbíral velké množství kanadských bodů, v pěti zápasech baráže si připsal čtyři asistence. Hlavně v utkání, pro Hradec takřka rozhodujícím, proti Slavii držel Stadion spolu se svým kumpánem Ahlroosem z útoku ve hře, když zaznamenal tři přihrávky. Angažmá na východě Čech bylo pro 182 centimetrů vysokého skandinávského zadáka jediné zahraniční, které si ve své kariéře vyzkoušel.

Věděli jste, že...

Za tehdejší Stadion si zahrál v baráži i Tomáš Martinec, staronový trenér Mountfieldu HK?

V týmu tehdy nastupoval i se svým bratrem Patrikem. Ten je nově asistentem v Českých Budějovicích.

Jeho kolega z útoku Kim Ahlroos odehrál v baráži pět zápasů. V nich vyčníval svou šikovností a hlavně produktivitou. V každém zápase, vyjma posledního se Vsetínem, ve kterém už ale bylo prakticky rozhodnuto o hradeckém osudu, totiž tehdy dvaadvacetileté levé křídlo získalo alespoň jeden kanadský bod. Během pěti utkání nastřílel severský křídelník pět branek a přidal dvě asistence. Ahlroos si kromě české soutěže později vyzkoušel také britskou a polskou ligu.

Všichni tři hokejisté ze severu Evropy v následujícím roce pravidelně nastupovali ve finské nejvyšší soutěži a jejich kariéry dosahovaly pomyslného vrcholu. Spolu si však už nikdy společně nezahráli. A Hradec Králové? Ten si po sestupu musel na návrat do extraligy počkat až do roku 2013...

Ještě déle si hradečtí fanoušci museli počkat na další finskou stopu v extraligovém kádru. Dočkali se jí až v ročníku 2017/18, kdy na střídavé starty z tehdejších prvoligových Karlových Varů dorazil pod Bílou věž forvard Henri Tuominen. Za Mountfield odehrál pět utkání, ve kterých nebodoval. Po sezóně dokonce přerušil kariéru, aby si splnil svůj sen – chtěl se totiž stát pilotem. Jenže letecký průmysl postihla kvůli koronaviru velká krize, a tak se dnes devětadvacetiletý hráč do profesionálního hokeje zase vrátil. V loňské sezóně působil ve druhé nejvyšší finské soutěži v barvách KooVee, klubu který sídlí v Tampere, tedy na jihu této země.

Na dobrou práci finských hokejistů pro hradecký klub bude chtít navázat další Fin – Henri Kiviaho, nová brankářská posila Mountfieldu HK. Severský gólman se stane po Tuominenovi druhým hokejistou ze země od Baltského moře v novodobé extraligové historii Hradce Králové.

Henri Tuominen | foto: Stanislav Souček

Co vás čeká v seriálu "Cizinci v Hradci":

  • #1 Jak trio Finů chtělo zachránit Stadion v lize
  • #2 Jak slovenská enkláva táhla tým zpod Bílé věže
  • #3 Jak za Lvy řádili rváči zpoza oceánu či syn emigranta
  • #4 Jak vedení hledalo posily na Severu či v Pobaltí