Aktuální zprávy z klubu
čt 8.7.2021 | Daniel Krátký

Cizinci v Hradci #2: Jak slovenská enkláva táhla tým zpod Bílé věže

Výsostní postavení měli v Hradci Králové vždy hokejisté ze Slovenska. Za Mountfield jich do extraligového utkání nastoupilo hned 20. Mezi nimi jména známá, jako René Vydarený, Peter Frühauf, Roman Kukumberg nebo Patrik Rybár. Ale taky známá méně. Jaké jsou příběhy zástupců našich východních sousedů v královském městě?

Slovenský hokej měl v české extralize vždy spoustu zástupců, téměř každý extraligový klub se může pochlubit tím, že v jeho dresu nastupoval známý a úspěšný hráč ze Slovenska. Nejinak tomu je i na východě Čech, v Hradci Králové se slovenským hokejistům vždy celkem dařilo. O všem svědčí fakt, že Slováci nastříleli v dresu Lvů celkem 213 branek. Nyní však na soupisce týmu zpod Bílé věže nalezneme jen jediné slovenské jméno. A tím je Lukáš Cingel, šikovný útočník je zároveň se 101 kanadskými body (42+59) nejproduktivnějším slovenským hráčem v historii hradecké organizace.

Věděli jste, že...

Slovenský a také cizinecký rekord v počtu zápasů za Mountfield drží Roman Kukumberg, jenž odehrál 254 duelů?

Pokud Lukáš Cingel odehraje v následujícím ročníku alespoň 41 zápasů, tak svého krajana předskočí.

Prvními slovenskými hráči, kteří naskočili za Mountfield HK, jsou René Vydarený, Peter Frühauf, Peter Mikuš, Tomáš Harant, Rastislav Dej a Jakub Suja. Ti nastoupili 13. září 2013 do prvního duelu po návratu extraligy do Hradce Králové na ledě Sparty. Mountfield tehdy padl 1:5 a jedinou hradeckou branku zaznamenal právě Harant.

Prvně jmenovaná pětice odehrála sezónu 2013/14 v barvách Mountfieldu HK, poslední jmenovaný, tedy Jakub Suja, se během sezóny vrátil na Slovensko. René Vydarený s Peterem Frühaufem, Peterem Mikušem a také Rastislavem Dejem pokračovali pod Bílou věží. Naopak Tomáš Harant zamířil do Karlových Varů, kde strávil, včetně krátkého hostování v Chomutově, tři sezóny, následně se vrátil do své rodné země, kde hájil barvy Žiliny. Poté ukončil svou kariéru.

Zadák Peter Mikuš strávil v Hradci dva roky, poté se přesunul zpět na Slovensko, kde si zahrál za Trenčín, Košice (kde se mimochodem znovu setkal s Jakubem Sujou), Banskou Bystrici a také Žilinu. Následně si na rok odskočil do valašského Vsetína a poté se stal na dva roky hráčem Nových Zámků, kde si v uplynulém ročníku zahrál i s brankářem Henrim Kiviahem, novou posilou Mountfieldu. Nyní šestatřicetiletý veterán oblékne dres druholigové slovenské Dubnice.

To Rastislav Dej se vypracoval v jednoho z nejlepších hradeckých hokejistů, zároveň byl také produktivní. Však během svého čtyřletého působení nasázel 53 branek, což je nejvíc ze všech cizinců v historii klubu. Nyní ho čeká již pátá sezóna v barvách extraligových Vítkovic.

V současné době už duo Vydarený–Frühauf na ledě ve výstroji neuvidíme. Oba již ukončili své bohaté kariéry. René Vydarený, jenž mimochodem v Hradci zastával i pozici kapitána, se po odchodu z královského města vrátil do Českých Budějovic, se kterými vybojoval postup do nejvyšší soutěže. Následně si extraligu i zahrál, avšak po uplynulém ročníku s hokejem skončil.

Peter Frühauf zase ještě v dresu Mountfieldu překonal vážné onemocnění a vrátil se ke sportu svého srdce. Přes Litoměřice a Plzeň se přesunul do domovské slovenské ligy, kde s Trenčínem vybojoval stříbrné medaile. Po dvouletém působení ve známém hokejovém městě ukončil kariéru a stal se asistentem trenéra právě v Dukle Trenčín.

Choreo fanoušků směrem k Peteru Frühaufovi | foto: Stanislav Souček

V následující sezóně 2014/15 přibyly k trojici Vydarený, Dej a Frühauf nové slovenské posily v podobě Tomáše Slováka, Romana Kukumberga, Dávida Skokana a Tomáše Troligy.

Útočník Dávid Skokan si v Hradci Králové zahrál pouhou sezónu, následně se přesunul do KHL, kde si zahrál za bratislavský Slovan. Přes Chomutov a Pardubice se poté vrátil na Slovensko, kde bodově září. A pokračovat doma, konkrétně v Popradě, bude dvaatřicetiletý forvard i v následující sezóně, ačkoliv se spekulovalo o jeho přesunu zpět do Čech.

Tomáš Troliga strávil na soupisce Mountfieldu necelé dvě sezóny, v extraligovém celku odehrál 34 zápasů, více však nastupoval v prvoligových Litoměřicích. Následně se vrátil zpět na Slovensko, kde vystřídal barvy Trenčína či Popradu. Po sezóně 2016/17 však ukončil kariéru.

To Roman Kukumberg se stal oporou Lvů, svým zápalem pro hru si získal i hradecké fanoušky. Slovenský bourák se v Hradci zabydlel na dlouhých pět sezón, během nichž nastřílel 43 branek během 254 zápasů a dvakrát dokráčel s týmem až do semifinále. V současné době jedenačtyřicetiletý hokejista má na kontě dvě sezóny na Slovensku. Jeho žezlo pomalu přebírá stejnojmenný syn ročníku narození 2005, ten se totiž snaží prorazit ve Finsku.

Také Tomáš Slovák v Hradci Králové zažil jednu ze svých nejúspěšnějších sezón, avšak v klubu předčasně skončil po polovině základní části. Na vlastní žádost. A přesunul se do Švédska. Nyní však už válí zpět doma. Nastupuje totiž v Košicích.

V následující sezóně už takový import nováčků ze Slovenska nepřišel. Jedinou novou slovenskou tváří byl v kádru tehdejšího kouče Vladimíra Kýhose Tomáš Bulík, jenž se v samotném závěru přestupového období přesunul pod Bílou věž z Karlových Varů. V Hradci Králové se útočník, známý zejména z působení v Liberci, neprosadil a za necelý rok se vrátil na Slovensko. Dnes již pětatřicetiletý útočník ve vrcholovém hokeji nepůsobí. Slovenského zástupce však získal realizační tým. Specialista Marián Voda se stal kondičním trenérem A-týmu.

Tomáš Slovák | foto: Stanislav Souček

Před sezónou 2016/17 do Hradce nenápadně namířil Patrik Rybár. Později se však ukázalo, že šlo o skvělý krok a také skauting vedení. Spolu s vytáhlým brankářem zamířili pod Bílou věž také krajané Martin Štajnoch a Martin Bača.

Patrik Rybár sice začal jako třetí brankář, ale postupně se vypracoval přes Litoměřice až do pozice jasné jedničky hradeckého týmu. O všem svědčí to, že klub s Rybárem v zádech přepisoval historii, když neinkasoval 245 minut a 27 sekund a překonal tak dlouholetý jihlavský rekord. Samotný brankář Rybár však individuální rekord zlínského Vladimíra Hudáčka jen těsně (o 17 minut) nepřekonal. Po dvou sezonách si syn Pavola Rybára, jenž mimochodem trénoval brankáře například i v Pardubicích či Brně, vysloužil smlouvu v NHL! Kontrakt mu nabídl Detroit, ale po roce v zámoří zamířil "Rybka" do Finska, odkud se po dvou letech přesunul do Minsku, kde ho čeká premiérová sezóna v KHL.

I Martin Štajnoch byl velkou posilou hradeckého kádru, poctivý zadák si jako dlouholetý hráč bratislavského Slovanu vyzkoušel i KHL. Poté zamířil do Pardubic, následně však rodák z Bojnic přestoupil po sezóně do Hradce Králové. Po úspěšném roce pod Bílou věží obdržel slovenský obránce nabídku z Kontinentální hokejové ligy, kam se také přesunul. Přes Chanty-Mansijsk, rakouský Salcburk a německý Norimberk se dnes třicetiletý hokejista vrátil do bratislavského Slovanu, ve kterém se chystá už na svou třetí sezónu v řadě.

Naopak méně úspěšnou posilou byl Martin Bača, jenž se do nabitého kádru neprosadil a zahrál si pouhopouhé jedno extraligové utkání. Sezónu 2016/17 dokonce dohrával na hostování v první lize. Po sezóně se vrátil zpět na Slovensko, dnes již ve vrcholovém hokeji nepůsobí.

Patrik Rybár | foto: Stanislav Souček

Velká jména zlákalo vedení do svého týmu před sezónou 2017/18. Kromě mistra světa Petra Koukala podepsala pod Bílou věží i slovenská čtveřice Dominik Graňák, Mislav Rosandič, Lukáš Cingel a také Tomáš Zigo.

Dominik Graňák se během svého působení vypracoval až na pozici kapitána týmu. Po dvou letech však hradecký klub opustil, když se rozhodl neprodloužit smlouvu a podepsat v Karlových Varech. Během uplynulé sezóny se ale do kádru tehdejšího kouče Vladimíra Růžičky vrátil, aby předával zkušenosti. Nyní bude působit v Plzni.

Obránce Mislav Rosandič nejprve musel o své místo na výsluní bojovat, dokonce zamířil hostovat zpět do Banské Bystrice. Ale následně po boku Filipa Pavlíka vyrostl v jednoho z pilířů defenzívních řad. Avšak nebyl spokojen se svým herním vytížením, a tak odešel hostovat do Vítkovic a posléze přestoupil do Liberce, se kterým získal letos stříbrné extraligové medaile. Na severu Čech bude také pokračovat.

Lukáš Cingel se vypracoval v jednoho z nejdůležitějších hráčů hradecké soupisky, pod Bílou věží bude působit i v následující sezóně. Avšak Tomáš Zigo si do Čech odskočil na pouhou jedinou sezónu, spíše defenzivní bijec se v nabitém kádru Mountfieldu příliš neprosadil a po jednom roce zamířil zpět do Banské Bystrice. Po dalším roce se přesunul do Slovanu, se kterým si mimochodem zahrál i na Mountfield Cupu. A nyní ho čeká, stejně jako Martina Štajnocha, třetí sezóna v řadě v hlavním městě našich východních sousedů.

Tomáš Zigo | foto: Stanislav Souček

Posledními slovenskými posilami pro budující se kádr pod vedením Tomáše Martince bylo duo Matej Paulovič a Juraj Bezúch. Zatímco první jmenovaný prožil v Hradci první pohádkovou sezónu, Juraji Bezúchovi se naopak příliš nedařilo prosadit. To vyústilo ve střídavé starty ve Slavii a pozdější hostování ve Jihlavě a následný posezónní návrat na Slovensko. Sedmadvacetiletý rychlonohý hokejista se stal posilou Košic, odkud se během sezóny přesunul zpět do Trenčína, kde zažil před přesunem do Čech svá nejlepší hokejová léta.

Vytáhlý Matej Paulovič na východ Čech přišel jako účastník olympijských her v Jižní Koreji a v prvním roce v Hradci Králové podával skvělé výkony, nastřílel hned 12 gólů. Další ročník mu už tolik nevyšel a tehdejšímu novému kouči Vladimíru Růžičkovi příliš neseděl do kádru a herního stylu. A tak došlo k jeho výměně do Pardubic. A ve městě perníku rodák z Topolčan pookřál. Uplynulý ročník byl jeden z jeho nejúspěšnějších v kariéře, po boku Matěje Blümela a Patrika Poulíčka řádil a vypracoval se v jednoho z nejdůležitějších hráčů na pardubické soupisce.

Zkrátka Slováci měli na hradecké soupisce vždy své místo, uvidíme co nám nabídne budoucnost. Lukáš Cingel by jistě přivítal v kabině kamaráda – krajana.

Co vás čeká v seriálu "Cizinci v Hradci":