Aktuální zprávy z klubu
st 14.7.2021 | Daniel Krátký

Cizinci v Hradci #3: Jak řádili rváči zpoza oceánu či syn emigranta

Pod Bílou věží se představilo v barvách Lvů také několik hokejistů z Kanady či USA. Zámořští borci vždy dokázali přinést do týmu Mountfieldu důraz, někdy také kreativitu nebo i góly. V nové sezóně se na většinovou dobrou práci svých předchůdců pokusí navázat Graeme McCormack a Christophe Lalancette, nové kanadské akvizice v kádru Východočechů.

V úvodní sezóně po návratu extraligové příslušnosti pod Bílou věž se v dresu Mountfieldu HK žádný zámořský hráč nepředstavil. První posila zpoza oceánu dorazila do Hradce Králové až o rok později. To když na konci července 2014 oznámil klub příchod Collina Valcourta, jenž se 12. září 2014 ve Vítkovicích stal historicky prvním Kanaďanem, který oblékl extraligový dres Hradce Králové. Na konci září proti Litvínovu dokonce dnes osmadvacetiletý hráč zaznamenal svou první branku, když překonal Pavla Francouze.

Nicméně anabáze Collina Valcourta v české extralize byla pouze jednosezónní. V kádru Petera Draisaitla se bojovný útočník příliš neprosadil a po roce putoval zpět do zámoří. Tam působil v ECHL a poté ukončil profesionální kariéru. Nyní sice působí v nižších kanadských soutěžích, ale hokejem se spíše baví.

Věděli jste, že...

První zámořský hráč v dresu Mountfieldu – Collin Valcourt dorazil pod Bílou věž na doporučení syna tehdejšího kouče Petera Draisatla? Tím je Leon Draisatl, současná hvězda NHL.

Leon Draisaitl totiž s Collinem Valcourtem nastupoval ve WHL, v dresu Prince Albert Raiders.

Valcourt sice kádr opustil, avšak do Hradce Králové dorazily jiné posily se zámořským pasem. V následující sezóně 2015/16 totiž dres Mountfieldu obléklo duo Brian Ihnačák a Adam Courchaine. Jednalo se o velmi vydařené transfery, oba útočníci totiž patřili k nejproduktivnějším hráčům v mužstvu kouče Petera Draisaitla, jehož posléze vystřídal Vladimír Kýhos. Nicméně i přes povedený rok nepokračovali v Hradci Králové ani Ihnačák, ani Courchaine. Ačkoliv druhý jmenovaný měl ještě smlouvu, tak nedorazil před sezónou 2016/17 do Hradce Králové. A následně tak skončil.

Kariéra Adama Courchaina pokračovala v tehdejší nadnárodní EBEL, kde zkušený útočník oblékl trikot Féherváru, aby se poté během sezóny přesunul do německé DEL, kde nastupoval za Düsseldorf. Následující rok strávil v Anglii ve více než třistatísícovém městě Coventry, poté ukončil kariéru.

To Brian Ihnačák pokračoval v české extralize. Syn Petera Ihnačáka, jenž v roce 1983 emigroval do Kanady, si v Tipsport extralize připsal starty postupně ještě za Spartu, Litvínov a Pardubice. Přičemž si mezitím ještě odskočil do Švýcarska. Nyní šestatřicetiletý forvard s italským pasem nastupuje ve slovenské Banské Bystrici, jeho spoluhráčem tak byl v uplynulé sezóně Patrik Lamper, nová akvizice Mountfieldu HK.

Brian Ihnačák | foto: Stanislav Souček

I v sezóně 2016/17 nosili dres hradeckého mužstva zámořští hokejisté. A to konkrétně trio Jake Newton, Alexandre Picard a Ryan Potulny. Jako první do Hradce Králové dorazil právě Ryan Potulny, jenž se však nepotkal s dobrou výkonností a pod Bílou věží předčasně skončil. Jeho kroky následovaly do rakouského Lince a skotského Glasgow, kde nastupoval za Braehead Clan. Poté šikovný centr, jenž si zahrál také 126 duelů v NHL, ukončil kariéru. Nyní působí jako asistent trenéra v univerzitní NCAA v barvách University of Minnesota.

V průběhu ročníku do východočeského města dorazil i obránce Jake Newton, jakožto posila do přesilových her. Americký zadák se v kádru Lvů naopak prosadil a uspěl. Jeho kariéra však pokračovala ve finské Liize, kde dnes dvaatřicetiletý hokejista hájil barvy týmů KooKoo Kuopio a JYP Jyväskylä. Následně si zahrál také druhou německou ligu a také norskou nejvyšší soutěž. Poté ukončil kariéru a nyní pomáhá hokejistům s mentální přípravou.

V sezóně 2016/17 vybojoval Mountfield HK historické bronzové medaile, k nim velkou měrou kromě Newtona přispěla také další akvizice ze zámoří. Alexandre Picard přišel pod Bílou věž nejprve na zkoušku, ale rychle uspěl a v kádru strávil zbytek celé sezóny. Nasbíral hromady trestných minut, avšak také nastřílel spoustu důležitých branek. A navíc si ho oblíbili i hradečtí fanoušci. Třeba jeho výlet z ledu k bubnům zůstává pro mnohé nezapomenutelný. Nyní už Alex ukončil kariéru, avšak během své dlouhé hokejové cesty si zahrál za švýcarský Davos, čínský Kunlun nebo ruský Chabarovsk.

Alexandre Picard | foto: Stanislav Souček

V následující sezóně, tedy ročníku 2017/18, nepůsobil v ČPP Aréně žádný zámořský hokejista. Tomu se tak stalo až o rok později. To si totiž hradecký trikot přehodil poprvé v historii přes hlavu zámořský brankář – účastník OH v Jižní Koreji Brandon Maxwell. Ten nahradil do NHL odcházejícího Patrika Rybára a s týmem se probojoval do čtvrtfinále. Poté však opustil česká kluziště a přes Rakousko se přesunul do Německa, kde dnes třicetiletý brankář hájí barvy klubu Fischtown Pinguins.

V průběhu ročníku 2018/19 se kolem zámořského brankáře protočili také dva hokejisté zpoza oceánu v poli. Byli jimi ofenzivní obránce Sébastien Piché a útočník Lucas Lessio. Prvně jmenovaný frankofonní zadák se v Hradci Králové příliš neprosadil a po sedmnácti zápasech putoval do Litvínova, kde naskočil na dalších osm duelů. Po sezóně se přesunul do konkurenčních Pardubic, ale ani ve městě perníku mu pšenka nekvetla. A tak si vyzkoušel druhou českou a posléze i slovenskou nejvyšší soutěž. V uplynulé sezóně hrál 183 centimetrů vysoký obránce za rakouský Linc v ICEHL. Nyní bude Piché v bývalé EBEL pokračovat, bude nastupovat za slovinskou Lublaň.

Útočník Lucas Lessio zamířil do Hradce Králové v listopadu 2018 jako velká posila se zkušenostmi z NHL nebo KHL. Pod Bílou věží však rodák z Ontaria odehrál pouze patnáct zápasů, v nich nasbíral bilanci 3+3. Následně se však v únoru zranil a sezóna pro něj skončila. Stejně tak jako angažmá v Mountfieldu. Z východu Čech vedly kroky bývalého hokejisty Montrealu nebo Arizony na západ do Německa, kde už třetím rokem působí, sezónu 2021/22 odehraje v celku Krefeld Pinguine.

Brandon Maxwell | foto: Stanislav Souček

V extraligovém ročníku 2019/20 působili v Mountfieldu HK dva američtí hokejisté. Prvním byl Conor Allen, jenž rozšířil obranné řady. Stihl však pouze osm duelů a poté putoval do Českých Budějovic, kde ho čeká třetí sezóna v řadě. I když si tedy během loňské sezóny odskočil na hostování do Mladé Boleslavi.

Druhým Američanem byl Kevin Klíma, syn české legendy Petra Klímy. K němu v následující sezóně přibylo jeho dvojče Kelly Klíma. A protože oba mají pouze americké občanství, jsou bráni v našem seriálu jako cizinci. V uplynulém roce se v dresu Mountfieldu předvedl také Jérémie Blain, jenž se během sezóny vypracoval v jednoho z nejdůležitějších obránců na soupisce.

V blížícím se ročníku Blaina v obranných řadách doplní nově příchozí Graeme McCormack. Útočné vozby zase rozšířil Christophe Lalancette. První je rodákem z Ontaria, druhý z Québecu. Jejich cesty už se spojily na Slovensku a brzy budou pokračovat v Hradci Králové.

Také zámořští hokejisté tak mají v Hradci Králové svou historii. Uvidíme, jak bude v následujících letech pokračovat.

Co vás čeká v seriálu "Cizinci v Hradci":