Preview k zápasu
pá 21.4.2023 | Adam Kodet

Do Třince! Sílu máme. Věřím, že to zvládneme otočit, velí Aleš Jergl

Dvakrát byli Lvi velmi blízko prvnímu finálovému bodu, v obou případech jim ho vyfoukl obhájce titulu doslova před nosem. Těsné výsledky a střelecká i optická převaha však dodávají Východočechům potřebnou naději na zvrat v odvetách v Třinci, kam zajíždějí za stavu 0:2. Jediný střelec druhého utkání Aleš Jergl dobře ví, že Hradec Oceláře letos dvakrát porazil a věří, že se mu to může povést znovu. Třetí mač startuje ve WERK Areně v sobotu v 17:00.

„V sezóně jsme si ukázali, že je dokážeme porazit. Věřím, že se nám sérii povede zlomit.“

#26 Aleš Jergl (o odvetách finále v Třinci)

Domácí vstup do první finálové série v historii si asi Hradec představoval lépe. Po těsných zápasech však prohrává 0:2 a okusil hru, se kterou Třinec vyhrál poslední tři mistrovské poháry. „Jsou ve středním pásmu, čekají na svou šanci a pak hned odpovědí. Musí se to štěstíčko trochu otočit k nám. Taky musíme pracovat stejně jako doteď a věřit, že to přijde,“ má po druhém dějství finálové bitvy jasno její jediný střelec Aleš Jergl.

Právě hradecká šestadvacítka ve druhé periodě srovnala se soupeřem krok a připsala si vytoužený přesilovkový gól. Početní výhody se totiž Mountfieldu dosud nedařily dle představ. „Něco jsme změnili, abychom hlavně víc stříleli. Skvěle jsme to sehráli, Ebi stál před bránou a já to měl jednoduché, jen to kolem něj obstřelit. Padlo to tam, jsem za to rád, ale člověk chce vždycky vyhrát, což se bohužel nepovedlo,“ popisuje svou první finálovou trefu střelec Východočechů a vyzdvihuje spolupráci s parťáky i Janem Eberlem.

Oceláři však v prodloužení vydřeli i druhý bod, ačkoliv se dlouhých deset minut bránili drtivému tlaku soupeře. Pak přišlo jedno zaváhání a Třinec z první šance zápas ukončil. „Naštve to, ale nesmíme si z toho dělat těžkou hlavu. Jedeme dál, prostě dvakrát se jim podařilo vyhrát, tak teď musíme přivézt dvě vítězství z Třince my. V sezoně jsme si ukázali, že je dokážeme porazit. Věřím, že se nám sérii povede zlomit,“ zůstává pozitivně naladěn i po tom, co obě utkání pod Bílou věží rozhodl třinecký Voženílek. „Má štěstí, odráží se to k němu a umí si vybrat místo,“ pronáší na jeho adresu rodák z Kroměříže.

Oba celky za sebou mají pořádně dlouhou, klikatou a vyčerpávající cestu do finále. Lvi však cítí, že fyzicky jsou připravení dobře a že svým aktivním pojetím hry dokáží soupeře dostat na jeho ledě pod tlak. „Sílu opravdu máme, jde to vidět i na ledě. Hrajeme na čtyři lajny, snažíme se mít krátké střídání. Věřím, že máme víc sil než Třinec,“ potvrzuje čerstvě devětadvacetiletý hráč. „Musíme pracovat na tom, co nám jde nejlépe a hlavně věřit, že to zvládneme otočit,“ dodává závěrem s potřebnou motivací Aleš Jergl.

Sestavy z minulého utkání

Machovský – Gaspar, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Zachar, Miškář, Eberle – Perret, Lalancette, Jergl – Okuliar, Klíma, Werek – R. Pavlík, Pilař, Smoleňák.

Sledujte třinecké zápasy na hradeckých velkoplošných projekcích

O finále je obrovský zájem a vstupenky do Třince získala do svého držení jen hrstka vyvolených hradeckých fanoušků. To ale neznamená, že všichni ostatní si nebudou moci užít finálovou atmosféru se vším všudy. Organizátoři pro ně totiž nachystali dvě projekce na velkoplošných obrazovkách. Jedna bude umístěna přímo před ČPP Arénou a účastníky čeká i občerstvení a doprovodný program, druhá obrazovka bude promítat sobotní utkání na festivalu Majáles. Veškeré informace najdete v samostatném článku.