Ohlasy k zápasu
čt 17.9.2020 | Tomáš Kalas, Jan Vavřina

Gól po 8 vteřinách? Hlavní je výhra a tři body, těší Jakuba Orsavu

Jakub Orsava nastartoval cestu za prvním vítězstvím v sezoně na ledě Motoru gólem už v osmé sekundě zápasu, čímž stanovil nejrychleji vstřelený gól celého extraligového ročníku v historii. Poté ještě přidal dvě asistence a měl tak velký podíl na konečném výsledku 5:1. V pozápasovém rozhovoru se ohlíží mimo jiné také za emocemi, kterými bylo utkání na jihu Čech napěchováno.

Máte za sebou první zápas sezóny, jaký byl? Pravděpodobně hodně těžký.
Pro mě ano, byl jsem předtím ještě dva týdny doma kvůli nemoci. Takže jsem to trošku doháněl a mám co dohánět, protože jsem se necítil úplně komfortně. Zaplaťpánbůh nám tam padly góly na začátku, oni to museli otevřít a dali jsme jim další góly z brejků. Přesilovky nám taky vyšly a ten začátek rozhodl.

Sice jste se necítil komfortně, ale v osmé vteřině to tak rozhodně nevypadalo…
Kluci odvedli skvělou práci, zahráli jsme to, co jsme si řekli. Obránci možná trochu zaspali, my tam najednou byli sami a Lukáš Cingel mi to pak předhodil do prázdné branky. Na to se člověk nemusí cítit moc komfortně (usmívá se).

Měli jste to nějak domluvené, že to natlačení do branky po úvodním buly zkusíte?
Chtěli jsme si to nahodit do pásma a hned jít po nich. Vyšlo to tak, jak to vyšlo. Myslím, že takhle nám to ale dlouho nevyjde, abychom tam byli sami dva hned po buly.

Děkovačka na ledě Motoru

Děkujeme čtyřem našim odvážným fanouškům za podporu na dnešním ostrém zápase 👍 Tahle výhra je pro vás! 🥳

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Čtvrtek 17. září 2020

Byl to nejrychlejší úvodní gól v sezóně v extraligové historii. Potěší tento zápis do tabulek a pomůže to hráčovi pak psychicky?
Samozřejmě se člověk cítí hned lépe. Jsme rádi za první gól a tři body, ale je jedno, kdy ty góly padnou. Týmu pomůže, když se dostane do vedení, navíc hned takhle v prvním střídání. Hlavní jsou ty tři body a výhra, kterou si odvážíme.

Zápas byl hodně ostrý, čemu to přisuzujete? První mistrovské utkání, nebo je to střetem Budějovic s Hradcem a přemotivovaností Motoru?
Netušil jsem, jaká je úplně rivalita mezi oběma celky. Nepodařil se jim začátek, napadaly nám tam góly, pak už je tam určitá frustrace a emoce. To k tomu patří, my jsme se nechtěli nechat vyprovokovat. Docela se nám to dařilo, i když tam byly nějaké zbytečné fauly. Na to si musíme dávat pozor, v dnešní době přesilovky rozhodují a zbytečně oslabují tým.

Zahrál jste si přesilovky i oslabení. Tam máte velkou posilu Filipa Hronka, je znát, že to je stabilní hráč NHL?
Ten kluk má přehled, ví, kam nahrát, kdy to vystřelit. Jde to zkrátka poznat, Filip je super bek a není divu, že v Detroitu stabilně hraje. Ještě určitě dokáže velké věci.

„K hokeji to patří, každý tým má s rivalem příběh.“

#32 Jakub Orsava (o emocích v zápase)

Je to důležitá výhra na psychiku? Pomůže to do dalších zápasů?
Určitě ano, ale moc bych to nepřeceňoval. Přeci jen je to první zápas. Když se povede odehrát v dnešní době všech 52 kol, tak si myslím, že to je samozřejmě důležité, ale je to jenom kapka v moři, nic to neznamená. Musíme pořád začínat za stavu 0:0 a urvat body v každém zápase.

V neděli máte hrát s Vítkovicemi, ale ještě se neví, zda zápas kvůli možnému výskytu nemoci v týmu soupeře proběhne. Je to pro vás nějaká komplikace, že nevíte, na čem jste?
My jsme připraveni v neděli nastoupit a neřešíme, jestli zápas bude, nebo ne. Teď pojedeme domů, v sobotu potrénujeme a připravíme se na zápas. Když nebude, tak nebude, s tím však nic neuděláme.

Zápas byl emotivní, do autobusu vás museli kvůli bezpečnosti odvádět pořadatelé, byly tam nějaké konflikty mezi fanoušky. Zažil jste někdy něco podobného?
Asi ne. Ani když jsem hrál v Třinci proti Vítkovicím, nebylo to takové. K hokeji to ale patří, každý tým má s rivalem nějaký příběh. Děláme to pro lidi, aby se bylo hlavně na co dívat.