Preview k zápasu
so 7.1.2023 | Tomáš Prodělal

Hradec vs. Olomouc letos 0:8! Připíšou si Lvi první góly i body?

Hradečtí na porážku s Třincem zareagovali nejlepším možným způsobem, když ve čtvrtek odvezli z Plzně jasnou výhru 4:0. Nyní ji budou chtít potvrdit na domácím ledě, kam zavítá Olomouc. Hanákům se v letošní sezoně daří nad očekávání dobře. I přes slabší období po Vánocích se nadále drží v TOP 4. Oba letošní vzájemné zápasy vyhráli Kohouti s celkovým skóre 8:0. Změní Lvi tuto nelichotivou bilanci? Zápas začne v nedělních 16 hodin v ČPP Aréně.

„Musíme hrát stejným způsobem jako v Plzni, tlačit se do branky a udělat jim to těžké.“

#55 Jérémie Blain (o přístupu k utkání s Olomoucí)

Svěřenci Tomáše Martince se ve čtvrtek vrátili na vítěznou vlnu v Plzni, když tamní Škodu přehráli jasně 4:0. Jak utkání viděl zadák Jérémie Blain? „Myslím, že zápas s Plzní byl jeden z lepších v sezoně, hlavně co se týče těch venku. Dodrželi jsme plán, hráli dobře do defenzivy a poté jsme vstřelili několik upracovaných branek z předbrankového prostoru, o kterých se neustále bavíme. Musíme se více tlačit do branky a udělat před gólmanem provoz. Z toho jsme dali tři góly, což je hezké vidět,“ hlásí urostlý bek. Hradeckým utkání vyhrála pevná obrana, která nepustila soupeře do výraznější šance a na Jana Růžičku prošlo jen 18 střel. „To byla součást taktiky. Věděli jsme, že Plzeň je rychlý tým, takže jsme museli dobře ovládat puk,“ poodhaluje zadák draftovaný Edmontonem Oilers.

Rodák z kanadského Longueuil se v posledních utkáních zabydlel v obranné dvojici vedle Petra Kaliny a bodově opět ožil. „Hráli jsme spolu už na Spartě jeden a půl sezony, takže to není nic nového. Velmi rád s ním hraji, je to super chytrý hokejista, je dobrý s pukem i bez něj. Skvěle čte hru a je vždy ve správné pozici, čímž mi to ulehčuje,“ chválí svého parťáka bývalý obránce Pražanů. Ani Hradeckým se v poslední době nevyhnuly změny v kádru. Vedení měnilo s Mladou Boleslaví a pod Bílou věž zavítal Jan Eberle, který se hned v prvním utkání za nový tým uvedl dvěma brankami. „Je to starší chytrý a tvrdý útočník, ligu hraje už velmi dlouho. Určitě nám hodně pomůže,“ říká na adresu nového spoluhráče „Blainer“.

Na výhru s mužstvem z města piva se budou Lvi snažit navázat v neděli doma, kde přivítají Olomouc. Té se v letošní sezoně daří více než dobře a stále je usazena v TOP 4. „Půjde o těžké utkání, které bude jen o nás. Letos nám dali osm gólů a my jim ani jeden,“ připomíná dlouhovlasý Kanaďan. Hanákům ke skvělým výsledkům přispívají hlavně oba gólmani. Jak Jan Lukáš, tak Branislav Konrád se pohybují na špičce pořadí úspěšnosti. „To nás netrápí. Musíme hrát stejným způsobem jako v Plzni, tlačit se do branky a udělat jim to těžké,“ uzavírá Jérémie Blain.

JanLukáš
Dlouholetá brankářská dvojka Kohoutů se letos dostala do branky naplno a září. Za 20 zápasů vychytal 5 čistých kont a s úspěšností 93,14 % je v lize třetí nejlepší.

Olomouc hlušší období z TOP 4 nedostalo

Hanáci před sezonou zaznamenali dvě velké ztráty v podobě trenéra Zdeňka Motáka a Davida Krejčího. Zbytek hráčů je ale svou bojovností dokázal dokonale nahradit. V prvních devíti zápasech nebodovali Olomoučtí jen dvakrát, když nestačili na Pardubice a Liberec. Dvě porážky v řadě museli svěřenci Jana Tomajka zkousnou až v polovině listopadu, velmi výraznou roli na tom hrál Jan Lukáš, který sbíral nuly jako na běžícím pásu. Dvě z nich si připsal právě proti hradeckému Mountfieldu. První horší období přišlo až v prosinci, kdy tým z univerzitního města vyhrál pouhé jedno utkání ze čtyřech. Po Vánocích si Olomoučtí nejprve vyšlápli na vedoucí Dynamo 3:2 po prodloužení, poté ale přišly tři porážky od Českých Budějovic, Vítkovic a Liberce (2:4, 2:4, 1:6). Pod Bílou věž ale pojedou v dobré náladě, v pátek totiž v domácí „Plecharéně“ roznesli Kladno 6:2.

Co se týmových statistik Hanáků týče, je zde oproti předchozím letům jeden kontrast. Letos má Mora totiž velice dobrou přesilovku, s úspěšností 20,56 % je pátým nejlepším celkem Tipsport extraligy, kdežto její oslabení je s necelými 80 % procenty spíše ve spodku žebříčku – 11. místo. Pokud jde o ostatní ukazatele, Olomouc si vede již tradičně nejlépe v Radegast indexu, kde ji se 758 body patří čtvrtá příčka. Kohoutům patří také jedno prvenství, ale vedení s ním rozhodně spokojeno nebude, jsou totiž s 449 trestnými minutami nejméně slušným týmem soutěže.

Celek Jana Tomajka každoročně staví na kvalitních výkonech gólmanů a letošek není výjimkou. Jan Lukáš naskočil do dvaceti zápasů, ve kterých zaznamenal úspěšnost 93,14 %, což ho činí třetím nejlepším gólmanem soutěže, jako bonus přidal ještě pět čistých kont. Pozadu nezůstává ani Branislav Konrád se svými 92,45 % za patnáct duelů. Týmovou produktivitu táhne Jan Káňa s bilancí 10+15, která ho dělá nelepším střelcem a nahrávačem týmu zároveň. V tabulce pravdy se na prvním místě sluní Jan Bambula s devíti kladnými body. Nejvíce času na ledě příkladně stráví kapitán Jiří Ondrušek – 22:36.

Sestavy z minulého utkání

Růžička – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Cingel, Lev – R. Pavlík, Klíma, Pilař – Perret, Lalancette, Jergl – Moravec, Štohanzl, Doležal.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 12:00 hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!
  • Předzápasový program: Před utkáním proběhne symbolické předání šeku Šimonkovi, který díky charitativnímu projektu Skóruj pro... obdrží 34 tisíc korun. Zároveň proběhne společné focení se všemi dárci a hráči A-týmu.
  • Přestávkový program: V první pauze se představí krasobruslařský taneční pár Tereza Vorlíčková (Bruslařský klub Hradec Králové) a Marek Černohous (Kraso Chrudim) – v kategorii Basic Novice jsou v tuto chvíli českými jedničkami a v rámci Evropy jsou druhý až třetí taneční pár. O druhé přestávce vyjede před publikum nová hradecká skupina v synchronizovaném krasobruslení Hot Diamonds. V kategorii Juvenile se v prosinci v rámci Santa Claus Cup v Brně umístila na 7. místě a vybojovala si nominaci na MČR. Skupina má 14 členů ve věku 9-12 let.