Aktuální zprávy z klubu
st 22.6.2022 | Pavel Tureček, Jan Vavřina | Foto: Kronika Jaromíra Součka – Mužstvo BK Hradec Králové v sezóně 1933/34

Hradecká historie: Nejdřív bandyhokej, pak před branou ligy

Už jen tři kompletní sezóny odehrají hradečtí hokejisté, než se na počátku roku 2026 bude pod Bílou věží slavit výročí 100 let kanadského hokeje ve věnném městě. Už samotná blížící se stovka je důvodem k zastavení se, k důkladnému zmapování toho, co se za tu dobu v hradeckém hokeji i v samotném Salonu republiky událo. Desetidílný seriál vychází pravidelně každou středu a neděli a tentokrát nabízí pohled na samotné začátky nejrychlejší hry na soutoku dvou řek.

Historie ledních sportů a tedy i hokeje sahá někam do doby bourání pevnosti, čili do závěru 19. století, kdy se bruslilo v místech Slezské brány, tedy poblíž dnešní budovy krajského soudu. Úplně první snažení Hradečáků s bruslemi a hokejkou je zasazeno do doby, kdy se Češi v Les Avants seznamovali s „kanadou“, která ale byla ještě docela dlouhou dobu doménou Prahy. Mimo ni stále v zimě dominovalo bandy na ledě.

Bandyhokejisté se nejprve předvedli v roce 1909. Hráči rekrutující se z hradeckých studentů se následně utkali v roce 1914 mimo jiné s konkurenčními Pardubicemi. Zajímavostí je, že organizátorem zápasů byl tehdejší student hradecké obchodní akademie Jaromír Citta, pozdější tvůrce veleúspěšného hokejového LTC Praha.

V zimě brali do ruky hokejku i fotbalisté. Šlo ale o v zásadě nahodile organizovaná utkání. V polovině dvacátých let už hrávali českoslovenští reprezentanti úspěšně na mistrovství světa či olympijských hrách. Kanadský hokej byl ale stále doménou hlavně Prahy. V lednu 1926 přijeli do Pardubic předvést zápas v kanadském hokeji Slavia Praha a Bruslařský klub Mladá Boleslav. A do hokejového svazu vstoupil Bruslařský klub Hradec Králové i LTC Pardubice.

v lednu 1930 dochází k vytvoření Východočeské župy a možnosti pravidelnějšího soupeření. Hokejisté Bruslařského klubu se začali na základě toho utkávat v přátelských i mistrovských zápasech se Dvorem Králové, Náchodem či LTC Pardubice. V sezónách 1930/31 a 1932/33 se jim podařilo dostat do župního finále, ale ani jednou v něm neuspěli.

Momentka z derby mezi SK Petrof Nový Hradec Králové a Bruslařským klubem na rybníku Cikán v zimě 1934/35.

Na počátku třicátých let se začal hrát kanadský hokej i na Novém Hradci Králové. Klub podporovaný továrnou Petrof vystřídal rybníky Datlík, Cikán, tovární areál a nakonec se usadil na fotbalovém hřišti v dnešní Fričově ulici. Zejména kvalitní obrana Fišer-Šťásek dovedla novohradecký „wunderteam“ do župního mistrovství, a následně i do divize. Postupně ale začíná nad hradeckou zimní oblohou zářit Meteor.

Družstvo Meteoru Svobodné Dvory vzniká okolo Miroslava Součka, který s hokejem začínal v Bruslařském klubu. Pak se z Nového Hradce podařilo získat Šťáska a později i Fišera. Prakticky všechny sezóny s těmito předválečnými ikonami hradeckého hokeje končí vítězstvím v župním mistrovství. V ročníku 1940/41 dojdou Svobodnodvorští až do finále Svazového poháru. Jeho vítěz postupuje do ligy. Po šedesáti minutách zápasu proti domácímu Stadionu České Budějovice je stav 1:1 a nervy drásající duel o hodně jde do prodloužení. V něm vstřelí Jihočeši dvě branky, postoupí do ligy a hradecký sen o nejvyšší soutěži se nadlouho rozplynul...

I v dalších válečných letech je Meteor jasnou hradeckou jedničkou. Vedle Nového Hradce a Bruslařského klubu (později jako hokejový samostatný klub) se hokej hraje i v Třebši (Sparta), na Pláckách (DTJ, později Polaban), ve Slavii, v Kuklenách (SK Žižkov a DTJ), hraje se i v Malšovicích. Hradec Králové je zkrátka už v té době hokejovým městem...


Pokud i vy patříte mezi pamětníky či milovníky hradecké hokejové historie, anebo máte zajímavé historické materiály, redakce bude ráda za jejich poskytnutí. Pro více informací napište prosím na redakce@mountfieldhk.cz


Další díl seriálu o historii hradeckého hokeje: