Aktuální zprávy z klubu
ne 31.7.2022 | Daniel Krátký, Jan Vavřina | Foto: Stanislav Souček. Finále Ligy mistrů bylo obrovskou reklamou pro hradecký hokej.

Hradecká historie: Po dvaceti letech mezi elitou. A ve finále CHL

Už jen tři kompletní sezóny odehrají hradečtí hokejisté, než se na počátku roku 2026 bude pod Bílou věží slavit výročí 100 let kanadského hokeje ve věnném městě. Už samotná blížící se stovka je důvodem k zastavení se, k důkladnému zmapování toho, co se za tu dobu v hradeckém hokeji i v samotném Salonu republiky událo. Desetidílný seriál vychází ve středu a neděli. A jeho závěrečný díl vypráví o tom, kterak se v královském městě začala hrát opět nejvyšší soutěž.

Bylo léto 2013 a nic nenasvědčovalo tomu, že by se v Hradci Králové měla opět hrát nejvyšší hokejová soutěž. Ale sportovní veřejnost najednou probudily dohady v Českých Budějovicích. Klub HC Mountfield se totiž rozhodl, po sporech s tamní radnicí a Budějovickým Budvarem kvůli čepování piva při domácích zápasech extraligy, přesunout licenci do jiného města. Z čehož vyšel nejlépe a vítězně Hradec Králové, který tak na svém zimním stadionu přivítal klub Mountfield HK. Prakticky obratem byla prodána hradecká prvoligová licence právě na jih Čech, zájem o první ligu měl ale kupříkladu i dnes partnerský Kolín.

A tak se, po přesunu prakticky celého mužstva z Budějovic do Hradce, hrála přesně po dvaceti letech pod Bílou věží nejvyšší česká hokejová soutěž. Mužstvo kouče Draisaitla vyrostlo kolem kapitána Jiřího Šimánka a Jaroslava Kudrny a v sezóně 2013/14 překonalo veškerá očekávání a nakonec postoupilo do čtvrtfinále, kde však nestačilo na Zlín. I v následujících dvou letech to ambiciózní Mountfield HK nedotáhl ve vyřazovacích bojích dál. A tak opět hned v prvních kolech play off nestačil na Spartu a také Mladou Boleslav.

Ke kormidlu se po Vladimíru Kýhosovi dostal další zkušený bard Václav Sýkora, jenž se sousedními Pardubicemi získal titul v roce 2010. A hradecký celek dokázal trenér Sýkora ve dvou ročnících za sebou dovést mezi čtyři nejlepší! V jednom případě si ale Lvi vylámali zuby na Kometě Brno a podruhé zase na Ocelářích z Třince. I tak ale mohli Východočeši nakouknout i do mezinárodní Champions Hockey League.

Do této evropské soutěže už vstoupili královéhradečtí hokejisté v mnohem kulturnějším prostředí. Díky městu totiž prošla dnešní ČPP Aréna několika výraznými rekonstrukcemi od sky-boxů přes vzduchotechniku, které ji dovedly až do dnešní podoby. A také se pod Bílou věží začal hrát Mountfield Cup, díky kterému do královského města zavítaly osvědčené značky typu HC Davos, Avangard Omsk nebo Spartak Moskva.

Mountfield Cup ovládli hráči Mountfieldu dvakrát, radovaly se také celky pražské Sparty nebo moskevského Spartaku | Foto: Stanislav Souček.

V létě 2018 přebral po svých velkých úspěších u hradecké mládeže mužstvo A-týmu Mountfieldu kouč z domácí líhně – Tomáš Martinec. Stále ještě mladý trenér přinesl pod Bílou věž moderní způsob hry ve vysokém tempu a prakticky neustálým napadáním. Pro tyto aspekty jsou velmi důležití hráči, kteří kvalitně bruslí. A právě ti na východ Čech mířili. Mužstvo se budovalo k úspěchu v následujících pěti letech.

Po dalším trpkém vypadnutí ve čtvrtfinále s Kometou Brno a nepříliš povedeném úvodu dalšího ročníku se představenstvo rozhodlo přidat do realizačního týmu zkušenosti v podobě Vladimíra Růžičky, posledního trenéra, který s českou reprezentací získal titul mistra světa. A i díky tomuto kroku tým z východu Čech dokráčel do finále CHL, které se odehrálo v Hradci Králové. Napráskaná aréna se otřásala v základech po brance Petra Koukala, jenže hostující Frölunda dokázala třemi brankami během pár minut skóre obrátit a rozhodnout.

Tandem Martinec-Růžička se však v českém play off podobně předvést nemohl, jelikož přišla pandemie COVID-19, která narušila i sezónu 2020/21. V té Mountfield HK, už pod taktovkou hlavního kouče Vladimíra Růžičky, vypadl opět ve čtvrtfinále, tentokráte podlehl libereckým Bílým Tygrům. Na startu ročníku ale mohli fanoušci, bohužel skrze televizní obrazovky, vídat umění v současnosti nejúspěšnějšího vyslance hradeckého hokeje v NHL Filipa Hronka.

Před ročníkem 2021/22 dostal příležitost dokončit svou práci u A-týmu oblíbenec hradeckých tribun Tomáš Martinec. Ten dostal k ruce silného asistenta Ladislava Čiháka a Mountfield opět po nějaké době bavil svými výkony na ledě. A nakonec si došel pro Prezidentský pohár, což znamenalo největší úspěch v dosavadní historii klubu. Na tom nezměnilo nic ani čtvrtfinálové vypadnutí s Mladou Boleslaví. Taková byla historie hradeckého hokeje posledních let. Co nabídne budoucnost?

Tým, který pro Hradec Králové získal poprvé v historii Prezidentský pohár pro vítěze základní části Tipsport extraligy | Foto: Stanislav Souček.

Další díly seriálu o historii hradeckého hokeje: